Annonce
Holstebro Onsdag

Biografejer: Vi føler os som gidsler i et politisk spil

- Vi har jo vist, at vi i biograferne er gode til at styre det med afstand og udluftning via ventilationsanlæg, siger Louise Obel om de restriktioner, biograferne tidligere fungerede under. - Der har heller ikke været registreret smitte i biograferne, mener biografdirektøren, der her er fotograferet i Big Bio i Holstebro i forbindelse med åbningen. Arkivfoto: Morten Stricker
Louise Obel driver sammen med sin mand, Henrik Obel, to nye biografer i Holstebro og i Nordhavn i København samt en tredje i Herlev. Hun forstår ikke logikken i, at biograferne skal lukke på grund af corona-smittefaren, mens værtshusene stadig må holde åbent.

Holstebro: - Jeg blev faktisk rimeligt chokeret, da jeg fik at vide, at biograferne skulle lukke ned. For jeg troede ikke på, at det ville ske en gang til. Det virkede som om, man endelig havde fået øjnene op for, at biografer er et sikket sted, da man i august 2021 - efter den anden åbning i maj 2021 - valgte at droppe afstandskrav i biografsale. Et tiltag, der ikke medførte smittetilfælde i biografer. Derfor giver den seneste biograflukning absolut ingen mening, så jeg blev faktisk lidt vred, når nu andre - for eksempel værtshuse - må holde åbent.

Sådan siger Louise Obel om sin reaktion, da det i december blev meldt ud, at biograferne var blandt de kulturinstitutioner, der skulle lukke som en del af de restriktioner, der blev vedtaget for at dæmme op for smittespredningen af covid-19.

- Vi føler os som gidsler i et politisk spil, siger Louise Obel, der sammen med sin mand, Henrik Obel, driver de to nybyggede biografer, Big Bio i Holstebro og Nordhavn i København samt en tredje biograf i Herlev.

Annonce

Netop fordi parret driver to nyetablerede biografer, mener hun, at det er ekstra svært at gå rundt i de tomme biografsale.

- Nedlukningen koster os penge hver dag, og vi har jo behov for at tjene penge hver dag, siger Louise Obel.

Hun er dog er taknemmelig for hjælpepakkerne, som hun ser som en garanti for - og en klar nødvendighed for, at tæppet ikke bliver trukket væk under økonomien.

- Jeg ved ikke, hvor længe vi kan holde til at være lukket, men vi holder stadig fast, og vi er fortrøstningsfulde, siger hun og krydser fingre for, at landets biografer får lov til at åbne igen efter den 17. januar.

Tidslinje

Corona lukkede første gang biograferne ned fra marts 2020 til juni 2020. Herefter åbnede biografere igen med restriktioner, der blandt andet begrænsede antallet af tilskuere.

Anden gang corona tvang biograferne til at lukke, var fra december 2020 til maj 2021. Biograferne åbnede igen med brug af coronapas.

I august 2021 blev restriktionerne om afstandskrav i biografer ophævet.

Tredje gang biograferne måtte corona-lukke var fra den 19. december 2021 til den 17. januar 2022.  

Ansatte sendt hjem

I Holstebro har parret sendt de fire fastansatte og de cirka 20 timeløns-ansatte hjem på lønkompensation, og det gælder også for hele det samlede team bag de tre biografer, der i alt tæller 12 fastansatte og mellem 80 og 90 timelønsansatte.

Biograferne var også med i de to første nedlukninger, og måtte altså fra den 19. december låse døren for tredje gang.

- Denne her sidste gang var ekstra hård for os, fordi vi lige var ved at få godt fat igen, siger Louise Obel og peger på, at julen er højsæson for landets biografer.

- Selvfølgelig skal vi støtte op om bestræbelserne på at undgå smittespredning, men vi skal også kunne se meningen. En ting er, at vi skal vise samfundsforståelse, en anden ting er, når man ikke forstår det, siger hun.

- Hvorfor må man ikke sidde i en biograf og se i den samme retning, når man må sidde klos op ad hinanden i en bar på et værtshus?, spørger biografejeren, der ikke føler, at hun har fået en ordentlig forklaring på beslutningen fra myndighederne.

- Det giver ikke mening at lukke biograferne, når man stadig må gå til fitness og spise på en restaurant, tilføjer hun.

Selvfølgelig skal vi støtte op om bestræbelserne på at undgå smittespredning, men vi skal også kunne se meningen.

Louise Obel, biografejer

Corona-nedlukninger

En stribe corona-restriktioner trådte i kraft søndag den 19. december 2021.

I skrivende stund er det besluttet, at restriktionerne skal vare fire uger frem til den 17. januar.

Blandt de lokaler til kulturelle aktiviteter, der lukkes, er biograferne.

I samme kategori er spillesteder, teatre, museer, kunsthaller, kulturhuse, forsamlingshuse, folkehøjskoler, selskabslokaler, zoologiske anlæg, akvarier og lokaler til menighedsarrangementer og idrætsarrangementer med betalende tilskuere.

Baggrunden for nedlukningen er, at der er særlig stor risiko for smittespredning ved store begivenheder og arrangementer, hvor mange mennesker er samlet. Derfor vurderer sundhedsmyndighederne, at der er behov for at bremse samfundsaktiviteten. Kulturlivet samler folk, og derfor er det specielt kulturlivet, som vil blive ramt af restriktionerne.

Annonce

- Det har vi gjort før

Louise Obel mener, at det sagtens kan lade sig gøre at åbne biograferne igen samtidig med at holde smittespredningen i ave.

- Det har vi gjort før, så selvfølgelig kan vi det, siger hun og peger på de restriktioner, der på et tidspunkt gjaldt om, at der blandt andet skulle være et tomt biografsæde mellem de grupper, der havde bestilt billetter sammen.

- Selv om jeg ikke mener, at det er nødvendigt, fordi biografgæsterne hos os sidder i de store biografstole, hvor der er to meters afstand den ene vej og cirka en meter den anden, siger Louise Obel, der oplever, at publikum er gode til at tage hensyn til hinanden.

Mere om biografer

Danmarks første biograf, åbnede den 17. september i 1904. Biografen hed Kosmorama og var placeret på Østergade i København.

I 2020 var der 65 aktive biografer i Danmark.

I 2020 blev der solgt 7,2 millioner billetter i danske biografer mod 12,8 millioner i 2019.

92 kroner kostede en biografbillet i gennemsnit i 2020.

Den oscarnominerede film Druk var den film, der i 2020 solgte flest billetter med 785.000 solgte billetter.

I 2021 toppede Ternet Ninja 2 listen over danske succeser med et billetsalg på over 930.000, der gør Anders Matthesens animationsfilm til den bedst sælgende danske film siden Op på fars hat i 1985.

Filmen De røde Heste fra 1950 er formodentligt den mest sete danske film med 2 til 2,6 millioner solgte billetter. Det præcise antal solgte billetter kendes dog ikke.

Ellers er det tre Olsen Banden-film, der ligger i toppen: Olsen-banden ser rødt fra 1976 med 1.201.293 solgte billetter, Olsen-banden deruda' fra 1977 med 1.044.801 solgte billetter og Olsen-banden går i krig fra 1978 med 1.005.759 solgte biografbilletter.

I januar 2010 blev Avatar den mest indbringende film i historien og overtog titlen fra Titanic.

Annonce
Holstebro Onsdag

Stormøde om nyt sangkraftcenter venter

Annonce
Holstebro Onsdag

Over 700 elever deltager i hjernens motionsdag

Annonce
Holstebro Onsdag

Brunch og besøg af forfatter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En musikalsk forestilling for både børn og voksne

Holstebro Onsdag

Vandretur i og omkring Sir Lyngbjerg

Holstebro Onsdag

Dyk ned i kunsten sammen med konservator

Holstebro Onsdag

Hør om oldtidens syn på rummet

Holstebro Onsdag

Actionfyldt teaterstykke på Odin Teatret

Holstebro Onsdag

Provst fortæller om roman

Holstebro Onsdag

Gartneren har udpeget sit yndlingssted

Holstebro Onsdag

Ny kirkekoncert i Idom

Holstebro Onsdag

Kyndelmisse og vintersange i kirke

Holstebro Onsdag

Lær hvordan du kan sy tøj ud af genbrugsmaterialer

Holstebro Onsdag

Holstebros eneste konsul: Jeg er det, fordi jeg ikke kan lade være

Holstebro Onsdag

Efter svære år er malerbøtten vendt

Annonce