Annonce
Holstebro Onsdag

Bliv vært for en ung  - og få et nyt medlem i familien

Familien Starklint fik en sød ekstra datter med amerikanske Bess, der ses som nr. to fra venstre - omkranset af  Ida, mor Silje, Simon og Pernille. Privatfoto
22-årige Hager fra Egypten skal arbejde på Café Utopia fra 1. september. Derfor søges en værtsfamilie, der drømmer om "en ekstra datter" i ti måneder
Annonce

Holstebro: - En enestående mulighed for at lære et ung menneske med en anden kultur at kende.

Sådan er det at åbne sit hjem for en ung fra et andet land, der gerne vil på udvekslingophold i Danmark, siger Silje Starklint, formand for udvekslingsorganisationen AFS Midt- og Vestjylland.

AFS formidler både ophold for unge fra 15 til 18 år og for ældre fra 18 og opefter. Hendes familie har selv haft to unge under 18 boende i et år og en anden ung i tre måneder.

- Det har været som et få et ekstra medlem i familien, forklarer hun.

Annonce

God kontakt fra starten

Første gæst for fire år siden var Bess fra Ohio i USA.

- Da var vores yngste, Simon, ni år, og der opstod en god kontakt mellem dem helt fra starten. Han havde slet ingen betænkeligheder. Selv om han ikke kunne så meget engelsk, så gik det fint med fangelege, kabaler, puslespil, drillerier og grin over sprogproblemerne, fortæller Silje Starklint.

Simon oplever at han har haft tre ekstra søskende, og kontakten til alle tre er bevaret.

- Vi er mest i kontakt via Messenger, men også undertiden via Skype, fortæller Silje.

Alle tre unge var inviteret til Simons planlagte konfirmation i foråret. Den er nu udsat til september, og her kommer de unge, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

Annonce

Hus og hjerterum

Kravet til en værtsfamilie er først og fremmest, at man lægger hus og hjerterum til, forklarer Silje Starklint.

- Den unge skal jo være en del af husstanden - bo, spise og deltage i familiens daglige liv. Det indebærer at hjælpe med at lave mad, rydde op og gøre rent på linje med familiens egne børn. Det sure med det søde, siger lokalformanden.

Bliv værtsfamilie for 22-årige Hager

AFS Midt- og Vestjylland søger en værtsfamilie til 22-årige Hager Abosedaira, der fra 1. september og ti måneder frem skal arbejde som frivillig på Café Utopia i Holstebro.

Hager har taget en bachelorgrad i det engelske sprog og som frivillig arbejdet med flygtningebørn.

Kontakt  formand for AFS Midt- og Vestjylland Silje Starklint på 40895607, eller mail til afsmidtogvestjylland@gmail.com

Der vil altid være behov for en tilpasning, blandt andet af spisevaner. En af de unge var fra starten ret kræsen.

- Det var med til at vores søn Simon forstod, hvor vigtigt det er ikke at være kræsen - og efterhånden lærte vores unge gæst også at sætte pris på at spise mere forskelligt, fortæller Silje Starklint.

Annonce

Intet krav om børn i hjemmet

Og så snart hendes egne børn flytter hjemmefra har hun allerede besluttet, at en ung over 18 bliver inviteret til et ophold i hjemmet i Holstebro.

Det er nemlig ikke et krav, at man selv har hjemmeboende børn for at blive værtsfamilie.

- Det er jo klart, at en ung på 22 år er meget mere selvstændig end en teenager. Derfor vil mange familier gerne have en ung i denne aldersgruppe, siger hendes erfaring.

Det har givet familien meget, at have de udenlandske gæster boende, siger Silje Starklint.

- Blandt andet at opleve, hvordan en pige, der var introvert i starten, udviklede sig under opholdet og efterhånden virkeligt åbnede sig. Det var også med til at udvikle mig selv som person, fortæller hun.

Annonce

Hager er god til engelsk

I øjeblikket søger AFS Midt- og Vestjylland en værtsfamilie til 22-årige Hager Abosedaira, der fra 1. september skal arbejde som frivillig på Café Utopia i Holstebro.

22-årige egyptiske Hager Abosedaira, der fra 1. september skal arbejde som frivillig på Café Utopia i Holstebro. Her med et lille flygtningebarn, hun som frivillig har arbejdet med. Foto: AFS Midt- og Vestjylland

- Hager er god til engelsk - har taget en bachelorgrad i sproget, har undervist børn i sproget og arbejdet med flygtninge i en frivillig organisation. Hun er meget åben over for den europæiske kultur og vil gerne erfare mere om, hvordan vi håndterer skrøbelige personer i samfundet og lære mere om vores tilgang til psykiatrien, som er meget anderledes end i hendes hjemland, fortæller Silje Starklint.


Man bør som familie være nysgerrig over for andre kulturer, og så påtager man sig naturligvis et ansvar for den unge gæst. Til gengæld får man et ekstra familiemedlem, og det har mange oplevet som en berigelse

Kaj Christensen, leder af Café Utopia


Derfor har hun specifik valgt caféen, der er et socialøkonomisk værested, hvor sårbare personer får en tilknytning til arbejdsmarkedet.

AFS Midt- og Vestjylland har de seneste ti år formidlet kontakten mellem udenlandske unge og Holstebro-caféen.

Annonce

Ung inspiration

- Vi har haft unge fra lande som Tyskland, Finland, Ungarn, Spanien  og Frankrig. De kommer med hver deres baggrund, og det har givet os en stort indblik i kulturer fra andre lande. Det er meget inspirerende at lære om det liv, unge har andre steder, siger Utopias leder Kaj Christensen.

De unge går på sprogskole for at lære dansk og skal arbejde i caféen 25 timer om ugen. De fleste er blevet rigtig gode til at tale sproget.

- De unge starter i køkkenet og får lov at arbejde som tjenere, når de mestrer sproget. Vores gæster skal nemlig ikke betjenes på engelsk, forklarer Kaj Christensen.

Annonce

Åbenhed og nysgerrighed

De unge får dækker rejseomkostninger og lommepenge, og værtsfamilierne skal sørge for maden.

- Her skal man selvfølgelig lige være opmærksom på, at der kan være særlige krav.  Egyptiske Hager, som kommer til september, er jo muslim og spiser ikke svinekød, fortæller han.

Egenskaber for en god værtsfamilie er åbenhed og nysgerrrighed, fremhæver Kaj Christensen.

- Man bør som familie være nysgerrig over for andre kulturer, og så påtager man sig naturligvis et ansvar for den unge gæst. Til gengæld får man et ekstra familiemedlem, og det har mange oplevet som en berigelse, siger Utopias leder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce