Annonce
Holstebro Onsdag

Blomsterhandlere: I år har vi ikke meget at konkurrere med på valentinsdag

Valentinsdag bliver på alle måder en anderledes dag i år - dels fejres den i coronaens skygge, og dels falder den på en søndag. Alligevel forventer blomsterhandlerne at få travlt med at binde og bringe buketter ud. Arkivfoto: Preben Madsen
I år fejres Valentinsdag i skyggen af coronaen. Blomsterhandlerne regner dog med at få travlt med at bringe buketter ud. På grund af nedlukningen er det nemlig ikke muligt at fejre dagen ved at gå ud at spise eller tage en tur i biografen.

Holstebro: Søndag den 14. februar er det valentinsdag - en dag, som går for at være særlig gunstig for at udtrykke sin kærlighed over for den, man holder af.

Men i år holdes dagen som så meget andet i skyggen af coronasmittefare og nedlukning, og kæresten, manden - eller konen - har ikke mulighed for at fejre dagen ved at invitere partneren ud.

- I år skal vi ikke konkurrere med, at folk inviterer ud at spise eller med i biografen, konstaterer Sandie Kristensen, der driver Helles Blomster i Enghaven.

- Så i år forventer vi - coronaen til trods - en OK valentinsdag - i hvert i forhold til at levere buketter ud, tilføjer blomsterhandleren.

Og den forventning deler hendes kollega, Britta Egholm, der er kvinden bag Solsikken på Struervej.

Mere om valentinsdag

Valentinsdag fejres den 14. februar.

Dagen er kendt som "de elskendes helligdag". På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver.

Dagen betragtes især i Amerika og England som kærlighedens officielle dag, hvor det skulle være særlig gunstigt i ord eller handling at give udtryk for sin kærlighed over for den, man holder af.

Sender man en valentin - det vil sige et kort eller en gave vedlagt et kort, må man ikke underskrive med sit navn, men kortet må gerne på anden vis røbe afsenderen. På dette punkt minder skikken om vor hjemlige tradition med gækkebrev.

I 1950'erne forsøgte blomsterhandlerne uden held at indføre skikken i Danmark.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i år 496 og menes at være opkaldt efter den romerske præst, Valentin.

Dagen er et forholdsvist nyt fænomen i Danmark - siden midten af 1990'erne har valentinsdag vokset sig stadigt stærkere i Danmark, for endeligt at slå igennem omkring 2000.

I USA er den en fasttømret tradition, hvor der årligt sendes 192 millioner valentinskort.

- Interflora har meldt ud, at vi i år skal forvente mange udbringninger, fortæller Britta Egholm, der foreløbig har tænkt sig at købe samme mængder blomster ind til dagen som sidste år - med mulighed for at bestille mere lige op til selve dagen.

- I år er der jo ikke så mange andre muligheder for at fejre dagen andet end ved at bestille takeaway, siger Britta Egholm, der regner med at få særlig travlt om formiddagen, når manden kører til bageren efter rundstykker og tager en buket med hjem til konen eller kæresten.


Det plejer at være sådan, at mændene - for det er jo dem, der køber blomster - kommer ind og køber en buket på vej hjem fra arbejdet, efter at de har siddet i middagspausen og talt om, at det er valentinsdag. Den arbejdssnak mangler vi på en søndag.

Britta Eg, blomsterhandler


Annonce

Øv - det er en søndag

En sten i skoen er det dog, at kærlighedsdagen falder på en søndag i år. Det er de to blomsterhandlere også enige om.

- Det plejer at være sådan, at mændene - for det er jo dem, der køber blomster - kommer ind og køber en buket på vej hjem fra arbejdet, efter at de har siddet i middagspausen og talt om, at det er valentinsdag. Den arbejdssnak mangler vi på en søndag, forklarer blomsterhandleren på Struervej.

- Vi vil helst, at valentinsdag ligger på en hverdag, lyder det fra Helles Blomster, der ikke plejer at holde åbent om søndagen, men har søndagsåbnet den 14. februar netop på grund af mærkedagen.

- Valentinsdag er blevet større og større for hvert år, tilføjer Sandie Kristensen, der lige som sine kolleger også ved, at prisen på røde roser også bliver højere og højere frem mod den 14. februar.

Allerede nu er prisen ved at være det tre-dobbelte af det normale, fortæller hun.

- Vi har forudbestilt røde roser i håb om at kunne holde prisen nede, siger Britta Egholm, der også gør opmærksom på, at en valentinsbuket sagtens kan bestå af andre blomster end lige netop røde roser.

- Men mange mænd kan ikke finde på andet, og de føler sig på sikker grund med en buket røde roser, forklarer Britta.

Annonce

Undtaget fra regel

Blomsterhandlere, der sælger afskårne blomster, er undtaget fra corona-regelen om tvungen nedlukning af detailbutikker.

- Nogle kunder er forundret over, at vi må holde åbent, men det er jo dejligt, at vi må, siger Britta, der ikke har så mange kunder i butikken.

Til gengæld bestiller kunderne flere udbringer af buketter.

- Alt i alt vil jeg tro, at vi ligger 15 til 20 procent under det normale, anslår hun.

- Vi kan mærke, at resten af byen er lukket ned, konstaterer kollegaen i Enghaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Restaurants usædvanlige etårs-dag fejres med sekscifret investering: - Vi har kun haft åbent én uge, hvor vi selv kunne få lov til at bestemme

Holstebro Onsdag

15 tegn på forår

Annonce