Annonce
Holstebro Onsdag

Bolig-købere kan hurtigt få oparbejdet friværdi

I Holstebro koster et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter 1.640.000 kroner. Arkivfoto: Morten Stricker
Boligpriserne er steget det seneste år, og købere skal derfor betale mere for at komme ind på boligmarkedet. - Men de kan hurtigt få oparbejdet en friværdi, lyder det fra Holstebro-ejendomsmægler.

Holstebro: Stor interesse for at købe ejerbolig har fået boligpriserne til at stige det seneste år. Boligkøbere skal derfor betale mere for at komme ind på boligmarkedet, men de kan hurtigt få oparbejdet en friværdi.

Det viser beregninger foretaget af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

I Holstebro koster et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter 1.640.000 kroner. Finansieres det med et fastforrentet realkreditlån med ti års afdragsfrihed på 80 procent af købesummen og et ti-årigt banklån på 15 procent, er der efter fem, ti og 20 år afdraget henholdsvis 113.000, 254.000 og 897.000 kroner.

Annonce

- Renten er så småt begyndt at stige, men den ligger stadig på et historisk lavt niveau, og man kan stadig få et attraktivt lån i bank og realkreditinstitut. Førstegangskøbere, som ofte har en mindre opsparing, kan derfor hurtigt få oparbejdet noget friværdi, siger Michelle Christensen, der er med-indehaver af Danbolig Holstebro, i en pressemeddelelse.

Andengangskøbere kommer ofte med en større egenbetaling, fordi de har solgt en tidligere bolig og har haft længere tid til at spare op. Mange andengangskøbere kan derfor nøjes med et realkreditlån på op til 80 procent af boligens værdi og på den måde undgå banklånet.

I Holstebro svarer det til et lån på 1.312.000 kroner og en egenbetaling på 328.000 kroner. Hvis gælden afvikles over 30 år, vil boligejeren efter fem år have tilbagebetalt 191.000 kroner.

I løbet af ti år vil der være afdraget 396.000 kroner, mens der efter 20 år vil være afdraget 856.000 kroner.

- Boligkøberne formår hurtigt at få nedbragt en stor del af gælden og kan løbende glæde sig over, at deres friværdi og dermed opsparing vokser. Tommelfingerreglen er, at det godt kan betale sig at træde ind på boligmarkedet, hvis man har planer om at bo i sin bolig i mindst fem år, mener Michelle Christensen.

Tommelfingerreglen er, at det godt kan betale sig at træde ind på boligmarkedet, hvis man har planer om at bo i sin bolig i mindst fem år.

Michelle Christensen, medindehaver af Danbolig Holstebro

Økonomien er igen begyndt at buldre fremad. Det har været med til at presse ledigheden i bund, og mange boligejere oplever en høj jobsikkerhed, hvor frygten for at miste økonomisk fodfæste er i bund.

- Det forventes, at den lave ledighed bidrager til en blød landing efter coronakrisen, hvor vi formentlig vil se boligpriserne stige i et mere roligt tempo end tidligere. Der er derfor ikke en større risiko forbundet med at købe bolig netop nu end normalt, påpeger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

- Den høje beskæftigelse og efterspørgsel efter arbejdskraft sikrer boligejerne et stabilt indkomstgrundlag. Hvis vi sammenholder det med de stadig lave realkreditrenter, så er det alt andet lige både relativt sikkert og billigt at gøre sin entré på boligmarkedet, hvis man overvejer at gøre alvor af ens boligdrømme, tilføjer hun.

Annonce
Holstebro Onsdag

Murerfirma skiftede strategi: Omsætningen blev fordoblet

Annonce
Holstebro Onsdag

Langt flere videokonsultationerhospitalerne: - Mange patienter har taget utroligt positivt imod det

Annonce
Holstebro Onsdag

Masser af aktiviteterSlagteriet i foråret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Sognepræst fortæller om Astrid Lindgrens verden

Holstebro Onsdag

Aftale mellem lærerforening og kommune gøres permanent

Holstebro Onsdag

Saxofonkvartet fejrer jubilæum med koncert på musikskolen

Holstebro Onsdag

Klassisk ballet, gys og kærlighedprogrammet

Holstebro Onsdag

Så mange unge flytter hjem til barndomskommunen

Holstebro Onsdag

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Holstebro Onsdag

Mads må vente et halvt år: Godt at have noget at glæde sig til

Holstebro Onsdag

Så er der atter fortællinger i Det Gamle Rådhus

Annonce