Annonce
Holstebro Onsdag

Boligkøbere få markant mindre afslag i prisen

I 2009 blev der i gennemsnit givet otte til ni procent i afslag i en hushandel. Helt anderledes ser det ud i dag, hvor der i første kvartal af 2021blev givet et gennemsnitligt afslag på 2,3 procent, oplyser ejendomsmæglerkæden Home. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Det er blevet sværere for huskøberne at presse prisen. - Der er færre købere, der presser prisen, når de kan se, at salget går hurtigt, og de oplever, der er andre interesserede købere på banen, forklarer Home.

Boligmarked: Den ene krise - finanskrisen - skabte præcedens for betydelige prisafslag på boligmarkedet, mens den anden - coronakrisen - nærmest har været med til at afskaffe dem igen.

Efter finanskrisen har det været kutyme, at køberne skulle have et afslag på boligens udbudspris, men så kom coronapandemien og skubbede til tingenes tilstand på boligmarkedet.

Nye tal viser, at der nu bliver givet forholdsvis små rabatter ved hushandler. I gennemsnit er der et nedslag på omkring 2,3 procent fra den senest annoncerede pris. For et år siden var det gennemsnitlige nedslag i prisen på cirka 3,8 procent, viser en undersøgelse fra Finans Danmark.

Annonce

Det svarer til, at et hus på 140 kvadratmeter i gennemsnit handles omkring 52.000 kroner ned i pris, mens huskøberne i første kvartal af 2020 i gennemsnit handlede mere end 78.000 kroner af prisen.

- Det er blevet sværere for huskøberne at presse prisen ned ved forhandling med sælger, når den endelige aftale skal indgås. Sælgerne står ofte i en god position i et marked med mange handler og forholdsvis få huse til salg, siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

I første kvartal af 2021 lå det gennemsnitlige afslag per kvadratmeter på parcel- og række huse på 370 kroner for hele landet. Boligsælgerne i Holstebro måtte dog give et lidt større afslag til køber - i gennemsnit 422 kroner per kvadratmeter.

Et hus på 140 kvadratmeter fik derfor et gennemsnitlig afslag på lige godt 59.000 kroner.

Forskellen på den såkaldte nedtagningspris og den realiserede handelspris ligger på 3,7 procent i Holstebro Kommune.

I Lemvig og Struer Kommune ligger det gennemsnitlige afslag begge steder ifølge tallene fra Home på 256 kroner. Forskellen i procent er dog større i Lemvig, hvor den ligger på 4,4 procent, mod de 3,1 procent i Struer.

I hele det vestjyske områder blev der i gennemsnit givet et afslag prisen på 373 kroner.

Over udbudsprisen

På Bornholm og i Egedal Kommune lå salgspriserne i første kvartal i snit lidt over seneste udbudspris, viser Homes beregning, nemlig på henholdsvis 0,2 og 0,4 procent.

- På Bornholm bliver en del huse solgt over udbudsprisen samtidig med, at de fleste øvrige huse bliver solgt til udbudsprisen, forklarer Per Kofoed, der er indehaver af Home-butikkerne i Nexø og Rønne, om baggrunden for tallene.


På Bornholm bliver en del huse solgt over udbudsprisen samtidig med, at de fleste øvrige huse bliver solgt til udbudsprisen.

Per Kofoed, indehaver af home-butikkerne i Nexø og Rønne


Det samme billede tegner sig i Egedal.

- Vi sælger pt. størstedelen af vores boliger til prisen eller derover. Egedal er netop blevet kåret som landets bedste kommune. Det skader jo heller ikke ligefrem efterspørgslen, siger Martin Thorup Fystro, der er indehaver af Home i Stenløse-Ølstykke.

Ifølge Home er det coronapandemien, der har givet boligmarkedet et yderligere skub fremad.

- Det er finanskrisen, der møder coronakrisen, kan man sige, lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

- Finanskrisen var et nulpunkt, hvad angår prisafslag, som boligmarkedet har kæmpet sig op fra siden, konstaterer Homes analytiker.

- I årene efter finanskrisen, hvor der var et stort udbud af boliger, var det almindeligt, at der skulle foregå en forhandling om boligens pris. Køber forventede simpelthen at få et afslag, og sælger forventede at skulle slå lidt af prisen for at imødekomme køber, men afslagene er aftaget gradvist i løbet af 2010'erne - især efter at corona katapulterede boligefterspørgslen i vejret det seneste år, forklarer han og tilføjer:

- Der er færre købere, der presser prisen, når de kan se, at salget går hurtigt, og de oplever, der er andre interesserede købere på banen.

Med de højere udbudspriser og mindre afslag skal køberne indstille sig på at betale næsten 230.000 kroner mere for et typisk hus på 140 kvadratmeter end for et år siden. I gennemsnit 2,2 millioner kroner ifølge Finans Danmarks beregning.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Det er blevet sjovere at være chef i Sinnerup: Stor forløsning at tjene penge igen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nostalgifestivalen aflyses: - Det er fandeme ikke en sjov situation

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Otte kilometer buketter bliver plukket langs landevejen

Holstebro Onsdag

Forskere og eksperter besøger Skærum Mølle

Holstebro Onsdag

En have, der kan inspirere børnefamilier og bedsteforældre

Holstebro Onsdag

Hitmageren fra Gibraltar kommer alligevel til byen

Holstebro Onsdag

Kristinas 15 år gamle drøm gik i opfyldelse efter en budkrig

Holstebro Onsdag

Sundhed? - Det handler om balancen af maden på tallerkenen

Holstebro Onsdag

I Anoucks parcelhushave kan alle blomsterne spises

Holstebro Onsdag

Du er selv en dyr pige

Holstebro Onsdag

Dag 10 efter mystisk kro-brand: Flere borgere har henvendt sig til politiet med tip

Holstebro Onsdag

Det skal i fremtiden være slut med vandkaos i byen

Holstebro Onsdag

Hold fri, når du holder ferie

Holstebro Onsdag

Helena og Trine skal gøre Holstebro stolte ved OL

Holstebro Onsdag

Stor interesse for den nye festival på Restaurant JA

Holstebro Onsdag

Denne gang skal anlægget fyldes med tilskuere

Holstebro Onsdag

Her foregår genoptræningen på golfbanen

Holstebro Onsdag

Grænsehandel: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Holstebro Onsdag

Mandens forklarings-gen

Holstebro Onsdag

Hjemme hos fitnessinstruktøren serveres der både asiatiske retter og mormormad

Holstebro Onsdag

Hvorfor jeg ville være ejendomsmægler?: Det er sådan et sexet erhverv

Holstebro Onsdag

Indsatsleder om brand på Borbjerg Mølle Kro: - Bliv væk og lad os arbejde

Holstebro Onsdag

Efter et år med pandemi og ny direktør: Gråkjær er blevet markant bedre til at tjene penge på sine byggerier

Annonce