Annonce
Holstebro Onsdag

Borgmester: Året 2020 har gjort mig til en skrivebordsmand

- Jeg har så ondt af minkavlerne. De har opført sig så ordentligt gennem hele forløbet, mener borgmester H.C. Østerby (S), der ser tilbage på 2020 og konstaterer, at aflivningen af alle danske mink har ramt Holstebro-området hårdt. Her er han ved at tage mundbind på til ære for fotografen ude foran rådhuset. Foto: Morten Stricker
Holstebros borgmester ser tilbage på et år, hvor der blev vendt op og ned på hverdagen for os alle. Et år, hvor coronaen og aflivningen af minkene på kommunens 111 farme satte dagsordenen, og et år, hvor han som borgmester - meget mod sin vilje - "gik ned i tid" og fik taget det golfkort, han først havde troet, han skulle tage, når han forlod arbejdsmarkedet.
Annonce

Holstebro: Der var engang, hvor aviserne altid op mod årsskiftet lagde spalteplads til et nytårsinterview med byens borgmester.

Den tradition er der ikke så mange aviser, der holder ved i dag.

Men året 2020 har på mange måder været så historisk, unikt, anderledes og - på godt jysk - træls, at det netop nu, hvor 2020 er ved at rinde ud, er helt på sin plads at høre Holstebros borgmester, socialdemokraten H.C. Østerby, hvordan hans corona-år har set ud - både som borgmester og privatperson.

Da champagnepropperne sprang klokken 24, og 2019 blev til 2020, var der ingen af os, der havde nogen anelse om, hvad det var for et år, vi gik ind i.

- Coronaen har jo ændret vores hverdag og inde i hovedet har det fyldt vanvittigt meget, fortæller H.C. Østerby, der har inviteret på en kop kaffe på borgmesterkontoret, hvor han det seneste års tid har brugt mere tid, end han bryder sig om.

Da Østerbys partifælle, statsminister Mette Frederiksen, den 11. marts tonede frem på tv-skærmen og lukkede landet ned, kunne Holstebros borgmester slette alle sine aften- og weekend-aftaler i sin kalender flere måneder frem.

Også de aftaler, der var indgået om at komme ud og møde borgere på plejehjem, skoler, institutioner, på virksomheder og i foreninger.

- Jeg er blevet en skrivebordsmand med mange møder på Teams, konstaterer H.C., der ellers arbejder efter et princip om, at tre af ugens fem arbejdsdage skal foregår uden for rådhuset.

Annonce

Tid til golf

Men i år har pandemien spændt ben for fysiske møder, netværkssammenkomster, arrangementer og besøg og holdt borgmesteren hjemme på rådhuset.

- Det har været en kæmpestor mangel, at jeg ikke har været ude og møde borgerne. Det har gjort mig rastløs, og sådan bør mit job ikke være formet, lyder det ærgerligt fra byens førstemand.

Normalt kører eller flyver H.C. Østerby til hovedstaden to til fire gange om måneden.

- Siden den 11. marts har jeg været i København to gange, fortæller han.

Aflysningerne har givet ham mere fritid, og han har lige skullet vænne sig til at "gå ned i tid".

Det gode, der kom ud af det, var, at H.C., der har spillet tennis i mange år, fandt tid til at tage det golfkort, han ellers først troede, han fik tid til at tage, når han sagde farvel til politik og arbejdsmarkedet.

H.C. om 2020

Hvad var det værste ved 2020:

Hele corona-situationen og minksagen.

Hvad var det bedste ved 2020:

At Holstebro - igen  - blev kåret som Danmarks bedste handelsby.

Hvis du skulle beskrive året 2020 med et ord:

Udfordrende.

Det mest skelsættende i 2020 for dig som privatperson:

At min yngste datter er gravid, og jeg bliver morfar for fjerde gang.

Det mest skelsættende i 2020 for dig som borgmester:

Hele den forfærdelige situation omkring minkene.

Hvad glæder du sig mest til 2021:

At vi får normale tilstand igen, og at vi kan komme ud og møde hinanden igen.

At det var en pandemi med enorme konsekvenser både for sundheden og for økonomien, gik op for H.C. Østerby, da kommunens medarbejdere efter nedlukningen den 11. marts blev sendt hjem, og der blev tomt på rådhuset.

Og det var også i det tidligere forår, at han selv blev syg med hoste, trykken for brystet og træthed. I påsken var han sammen med sin kone i sommerhuset i Søndervig og gik i gang med at gøre huset forårsklart. Men efter et kvarters arbejde var han nødt til at sætte sig ned og hvile sig.

- Jeg blev jo ikke testet, så jeg ved faktisk ikke, om jeg har haft corona, men jeg er sikker på, at det er det, jeg har haft, fortæller han.

Annonce

- Vi er blevet klogere

To gange i 2020 har Covid-19 sat Holstebro på medie-landkortet. Første gang var da kommunens plejehjem blev ramt af corona, og anden gang var mink-aflivningerne og nedgravningen af mink ved Boutrup Sø ved Nørre Felding, der fik blikket rettet mod kommunen.

Her på borgmesterkontoret har H.C. Østerby tilbragt mere tid i 2020, end han bryder sig om. Der er dog mest ved skrivebordet, han har siddet - og ikke så meget her i sofaen under billederne af alle de foregående borgmestre. Han kan også fortælle en lille anekdote om den brune lædersofa - den har prins Henrik nemlig en gang taget en lille lur på. Foto: Morten Stricker

Det berørte ham, at virusset slap ind på plejecentre med dødsfald blandt de ældre til følge, men han ved, at personalet ydede en kæmpe-indsats.

- Der er ingen tvivl om, at vi står bedre og klogere, hvis en ny pandemi rammer os, men ingen vidste på det tidspunkt, hvor voldsom pandemien ville blive, mener han.

Aflivningen af mink ramte Holstebro Kommune hårdt, da den med sine 111 farme er den kommune i landet, som har flest minkfarme.

Byens borgmester anede ikke, hvilket budskab statsministeren havde med på pressemødet den 4. november, nemlig at alle mink skulle aflives.

Det kom helt bag på ham.

- Jeg tænkte: Det er et helt erhverv, der bliver slettet fra jordens overflade. Det er livsværk, der er væk - ikke bare for et enkelt menneske, men for hele familier, fortæller han om sine tanker, mens han så det omdiskuterede pressemøde.

Annonce

- Det gik for stærkt

At de aflivede mink blev gravet ned i det militære øvelsesterræn vest for Nr. Felding kom også som en overraskelse for Holstebros borgmester.

H.C. blev ringet op i sit sommerhus af byrådskollegaen, Leif Brøgger, der bor i Nr. Felding, og han fortalte, at arbejdet med at grave minkene ned tæt ved søen var i gang. Borgmesteren ringede videre til kommunaldirektøren og andre.

Men ingen vidste noget.

- Det handler om ordentlighed og om at kommunikere med hinanden i sådan en situation, og en så vigtig besked og viden bør jeg få som borgmester, mener Østerby, der fik 54 opkald på sin telefon fra medier rundt omkring i landet på en af de dage, hvor bølgerne gik højest.

- Det er noget af det, jeg har haft det allersværest med: At der ikke har været styr på håndteringen af minkene, tilføjer han.


Jeg kan ikke afgøre, om det var en rigtig beslutning at aflive alle minkene, men det gik for stærkt, og derfor gik det så galt.

H.C. Østerby, borgmester i Holstebro Kommune.


Borgmesterens håb er, at minkene bliver gravet op i det nye år, men foreløbig sidder han tilbage med det ubesvarede spørgsmål, om hvordan det kunne gå så galt.

- Jeg kan ikke afgøre, om det var en rigtig beslutning at aflive alle minkene, men det gik for stærkt, og derfor gik det så galt, siger han med adresse til både det juridiske beslutningsgrundlag og måde at komme af med minkene på.

Mere om H.C. Østerby

Baggrund:

H.C. Østerby er 65 år og er vokset op på en gård i Bækmarksbro.

Stod det til hans landmands-far, havde H.C. formentlig været bankmand i dag. Men han blev i 1980 uddannet pædagog.

Efter soldatertjeneste i Karup blev han ansat som souschef i Ellebæk Fritidscenter i Holstebro i 1982.

Gennem årene supplerede han pædagog-uddannelsen med efteruddannelse på Lærerhøjskolen i Aarhus.

Leder af Holstebro Sports-College fra 1994 til 2010.

Gennem mange år aktiv håndboldspiller i Holstebro KFUM, aktiv fodboldspiller i HB og rødder i klub- og foreningsliv som træner og leder.

Familieliv:

Sidste år blev han gift med Lene Nørlund, der er afdelingschef i Udbetaling Danmark i Holstebro.

Fra et tidligere ægteskab har han tre børn: Malene på 38 år, Jakob på 34 år og Sofie på 29 år.

Politik:

Valgt første gang til byrådet i Holstebro for Socialdemokraterne i 2002.

Borgmester siden den 1. januar 2010.

Ved kommunalvalget i 2017 fik han 6566 personlige stemmer.

Annonce

Sæt pris på fællesskab

Selv om 2020 har været det, der på latin hedder et annus horribilis - et frygteligt år, så er der noget godt, vi kan tage med os videre. For H.C. Østerby er det blandt andet de digitale møder, som kommunen blev opdateret på - nærmest fra nul, da nedlukningen ramte.

- Den verden var ny for os, og jeg tror på, at de digitale møder bliver en del af fremtiden, siger H.C., der bare ikke mener, at cyper-møderne kan erstatte alle møder; nogle kræver, at vi sidder ansigt til ansigt med hinanden, mener han.

- Noget andet, vi kan tage med os, er de fællesskaber, der er opstået, siger han og peger på et eksempel som DR-udsendelserne med fællessang fredag aften, som H.C. og hans kone er fan af.

- Mange af de fællesskaber, vi har mistet, er vi kommet til at sætte større pris på. Vores samfund bæres jo af fællesskaber, og vi er blevet mindet om, at vi ikke bare skal tage dem som en selvfølge, tilføjer Holstebros borgmester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce