Annonce
Holstebro Onsdag

Borgmester: Hvis jeg havde mad-ansvaret, er det ikke sikkert, vi overlevede

Så er der klar til servering på terrassen hjemme hos H. C. Østerby og Lene Nørlund, der på en lun augustdag har spareribs, tomatsalat og nye kartofler på menuen. Foto: Morten Stricker
Hovedansvaret for maden hjemme på Tangsvej hos Holstebros borgmester ligger hos han kone, Lene, men H. C. Østerby elsker at grille. Det kræver bare lige, at han først smider arbejds-uniformen og skifter til shorts og polotrøje.

Holstebro: - Min kone elsker at lave mad. Jeg elsker at hjælpe til.

Sådan lyder konstateringen fra Holstebros borgmester, H. C. Østerby, der på opfordring og som et bidrag til ugeavisens serie om hverdagsmad har inviteret Holstebro Onsdag hjem på terrassen til forberedelserne til en grillmiddag på en hverdagsaften.

- Vi griller rigtigt meget, og min kone påstår, at det er ved grillen, jeg laver mest mad, siger H. C. Østerby, der lige har nået ind og smide arbejdsuniformen efter arbejdsdagen på rådhuset og har skiftet til et par shorts og en polotrøje.

Annonce

Den afslappede påklædning hører nemlig til hjemmelivet - og til, når man griller og har skiftet borgmesterrollen ud med rollen som ægtemand, far og bedstefar.

- Jeg kan se, at du har lagt den grønne dug på i dag. Er det fordi, du skal op til eksamen?, driller hans kone, der netop har parkeret bilen uden for hækken og er kommet hjem fra arbejde til den begyndende madlavning på terrassen.

Det mener borgmesteren og hans kone om .....

Kul- eller gasgrill?:

- I mange år var jeg af den overbevisning, at det skulle være kul i grillen. Og selv da gasgrillen vandt frem, holdt jeg længe fast i kulgrillen, men nu har jeg erkendt, at gas virker lige så godt - og så er det bare så nemt, lyder svaret fra H. C. Østerby.

Kalorier:

- Nej, vi tæller ikke kalorier. Vi efterlever reglerne om en sund livsstil, og vi synes faktisk også, at sund mad smager godt, forklarer Lene Nørlund.

Hjemmelavet barbeque-marinade:

- Nej tak. Det går jeg ikke op i selv at lave. Det overlader jeg til slagteren. Det er han bedre til at lave end mig, siger borgmesteren.

Alkohol:

Parret får ingen alkohol til hverdag.

- Det er vi faktisk lidt strikse med, fortæller han.

En undtagelse fra reglen er dog, hvis parret går ud og spiser på en hverdag, så kan de godt bestille et enkelt glas vin hver.

- Ellers glæder vi os bare til fredag og lørdag, hvor vi må drikke vin, siger hun, der er på hvidvinsholdet, mens han er rødvinselsker.

Økologi:

- Vi køber meget økologi. Det er jo den vej, tendensen går, siger H. C. Østerby, der også kan lide, at maden har en historie - og gerne en lokal en af slagsen. Dagens spareribs er for eksempel fra øko-grisene hos den lokale svineproducent, Bertel Hestbjerg.

- Vi er så privilegerede, at vi har råd til at vælge det økologiske, tilføjer han. 

Bøf eller fisk?:

- Vi spiser ikke nær så meget bøf, som vi har gjort, og der er færre kødstykker på grillen, siger H. C., der stadig godt kan lide en god bøf.

- Der går bare længere tid mellem dem, og jeg vil faktisk hellere have fisk, siger han og tilføjer, at de ændrede vaner både har noget med klima og behov at gøre.

Grønt fra haven

65-årige H. C. Østerby, der har været borgmester i Holstebro siden 2010, har en travl hverdag. Det samme har hans kone, Lene Nørlund, der fyldte 50 år i december. Hun arbejder som fagchef for arbejdsmarked og borgerservice i Lemvig Kommune.

- Til hverdag lever vi meget simpelt. Når vi har rigtigt travlt, bliver det bare til et spejlæg og en tomat på et stykke rugbrød, fortæller H.C., der på denne torsdag disker op med en hverdagsaftensmad, som parret laver, når der er god tid - og når vejret tillader det.

Nemlig grillede spareribs fra den lokale slagter serveret med nye samsøkartofler, der lige er skåret over og har fået lidt olie og timian, før de sættes ind i ovnen. Dertil serveres en tomatsalat med drivhusets første modne bøftomat og en gammeldags salat med mormordressing. Salatbladene er også helt friske. De er nemlig hentet fra den lille køkkenhave bag huset på Tangsvej, hvor parret har boet de seneste ti år.

Til hverdag lever vi meget simpelt. Når vi har rigtigt travlt, bliver det bare til et spejlæg og en tomat på et stykke rugbrød.

H. C. Østerby (S), borgmester i Holstebro Kommune

Den 4. maj 2019 sagde parret - efter at have været kærester i 11 år - ja til hinanden ved en udendørs, borgerlig vielse på Nørre Vosborg.

Fordelingen af ansvaret i hjemmet er derfor ikke ny, men H.C. må indrømme, at hovedansvaret for maden ligger hos hans kone.

- Hvis jeg havde mad-ansvaret, er det ikke sikkert, vi overlevede, konstaterer han med et smil og går i gang med at skære de små, nye kartofler over på et spækbræt ude på terrassen, med et blåternet viskestykke slynget over skulderen.

- Keep it simple, lyder et mantra for hverdagsmaden hjemme hos borgmester H. C. Østerby, der her er gået i gang med at halvere kartoflerne, inden de skal en tur i ovnen. Foto: Morten Stricker
Annonce

Spiser ofte ude

Til gengæld er det ham, der har hovedansvaret for at købe ind - det sker som regel på vej hjem fra arbejdet.

Et husholdningsbudget har parret ikke.

- Vi tænker faktisk ikke så meget over, hvor mange penge vi bruger på mad, siger borgmesteren.

Spørgsmålet om, hvor meget de rent faktisk bruger om måneden på mad, sender H.C. som en sag over i et andet udvalg ledsaget af det lille smil, han sender sin kone, og bemærkningen:

- Det er din den dér!

Men det tal har Lene heller ikke lige klar.

- På hverdage lever vi spartansk og spiser rester fra weekenden og simple retter. Det er kun, når vi har tid i weekenderne, at vi laver mere mad, forklarer hun.

Til gengæld går parret ofte ud at spise.

- I gennemsnit er det nok en gang om ugen, hvis vi tæller cafebesøg med, vurderer H. C. Østerby, der glæder sig over at bo i en by med mange og forskelligartede restauranter, hvor man selv på en hverdagsaften er nødt til at bestille bord for at være sikker på at få plads.

Take away blev der hentet en del af under corona-nedlukningen, mens ellers vil parret faktisk hellere ud at spise end at hente færdiglavet mad med hjem.

- Det kan ske, at vi en søndag aften henter en kylling hos Kylling & Co. Hvis vi henter en pizza, er det mest for børnebørnenes skyld, siger Lene, der endnu har børnebørn til gode, mens H.C. er bedstefar til fire af slagsen.

Fra tidligere forhold har Lene to børn på 22 og 25 år, der bor i Aarhus, men H.C. har to piger på 30 og 39 år i Risskov ved Aarhus, mens sønnen på 35 år bor i København.

Opskrift: Mormordressing

Lene Nørlund kan opskriften i hovedet og laver selv dressingen sådan lidt på slump, men her er hendes opskrift til to personer:

Det skal du bruge:

100 gram salat

1 dl A38

1 spsk. hvidvinseddike

1 tsk. sukker

Sådan gør du:

Skyl salaten, pluk den lidt i stykker og læg den op i en skål.

Smag til med salt og peber.

Bland alle ingredienserne til dressingen og hæld den over salaten lige inden serveringen.

Weekendudgave:

Til hverdag bruger hun de mere magre mælkeprodukter.

- Men i weekenden kan man flotte sig med at bruge fløde, anbefaler Lene Nørlund.

Annonce

Måltid uden mobiltelefon

Når det er opholdsvejr ude på terrassen, og når det er H. C., der kokkerer, bliver hans stjernemenu tilberedt på grill.

Og når man griller hjemme hos ham i weekenden, så starter man altid med en pølse - og man slutter med en pølse.

- Det er svært at blive godkendt som svigerbarn hos ham, hvis man ikke kan klare det, afslører Lene med et glimt i øjet inden bag solbrillerne.

På Tangsvej hersker en uskreven regel om, at mobiltelefonerne står på lydløs, mens parret spiser.

- Vi har ikke megen tid sammen i løbet af dagen, så vi skal have fulgt op på, hvad der er sket i løbet af dagen, og måske er der også lidt kalendergymnastik, vi skal have klaret, forklarer lokalpolitikeren.

- Og det er han faktisk god til at overholde, siger Lene med henvisning til, at middagen spises uden at blive forstyrret af en ringende mobiltelefon.

Selv familien må vente med samtalen til efter spisetid.

I det hele taget har Holstebros borgmester en filosofi om, at de begge har lov til at holde fri i weekenden uden at skulle tjekke mailboksens indbakke hele tiden.

- Det er først søndag over middag, at jeg begynder at kigge på mailen, siger han og konstaterer, at nu har benene vist fået nok på grillen.

- Hvor længe benene skal have på grillen? Ti minutter til et kvarter - afhængig af, hvad man ellers har på grillen, siger grillmesteren på Tangsvej 24 og gør opmærksom på, at der er forskel på, hvor meget kødsiden og hvor meget bensiden skal have. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Lokale kokke skal dyste i at lave Danmarks bedste østers

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

I efterårsferien kan børn komme på madskole

Holstebro Onsdag

Manden bag Odin Teatret hyldes på sin fødselsdag

Holstebro Onsdag

Ejnar fra Ulfborg er landets bedste til at lave honning

Holstebro Onsdag

Røde Kors-butikkens café er åbnet igen

Holstebro Onsdag

Svanerne er byttet ud med pingviner

Holstebro Onsdag

Fire guldmedaljer til unge karatekæmpere

Holstebro Onsdag

Han har en, to ... og snart tre spisesteder i byen

Holstebro Onsdag

Forældre spiller en stor rolle for deres børns læselyst

Holstebro Onsdag

Livet fejres med musik og sang i kirke

Holstebro Onsdag

På jagt efter kærligheden - med en kameramand på slæb

Holstebro Onsdag

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Holstebro Onsdag

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Holstebro Onsdag

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro Onsdag

I Ulfborg og Vemb bliver litteraturen leveret lige til døren

Holstebro Onsdag

Patrick går bogstaveligt talt forrest i kampen mod ensomhed

Holstebro Onsdag

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Holstebro Onsdag

På tur for at høre om kartoffelmel

Holstebro Onsdag

Penge til klasseværelser, hvorfra man kan fiske i Storåen

Holstebro Onsdag

Flere boliger i Vestjylland sælges som turbosalg

Holstebro Onsdag

Efter ni år i klubben slog han direktørens gamle rekord

Holstebro Onsdag

Efter halvandet års ventetid: Endelig kan Big Bio vise den nye Bond-film

Annonce