Annonce
Holstebro Onsdag

Bygge-brødre køber bevaringsværdig ejendom i gågaden

Tejs (til venstre) og Kåre Madsen er her fotograferet i det gamle køkken på første sal, der trænger til en udskiftning. Brødrene har inden købet af Nørregade 17 været i dialog med kommunen for at sikre sig, at deres planer for renoveringen også kan føres ud i livet. Foto: Johan Gadegaard
Den 1. september overtog Kåre og Tejs Madsen Nørregade 17, der gennem 113 år har huset en guldsmedeforretning. Til foråret er planen, at ejendommen skal have gennemgået en totalrenovering og være klar til at huse butik i stueplan og lejligheder på første og anden sal.

Holstebro: Ejendommen er ifølge BBR-oplysningerne bygget i 1882, og siden 1907 har det gule hus i Nørregade 17 huset en guldsmedeforretning, der blev drevet af tre generationer.

Men i sommer ophørte den æra.

Efter 113 år som en del af bybilledet i Holstebro var det nemlig slut for "Yelva Rogers". Jeannette Rogers - tredje og sidste generation i butikken - lukkede sin butik og flyttede ud fra første sal, hvor hun havde boet gennem mange år.

Annonce

Nu er den gule ejendom ved at være tømt for inventar, og huset er klar til at tage hul på et nyt kapitel.

Brødre Madsen, der sammen driver Madsen Byg, har købt ejendommen, og planen er at give det gamle hus i tre etager den helt store tur.

- Da ejendommen er bevaringsværdig, bibeholder vi facaden - måske i en knap så gul en farve, - og planen er at få ført bygningen tilbage til sin oprindelse. Vi vil blandt andet sætte dannebrogsvinduer i, siger Tejs Madsen, der er 41 år og lillebroderen.

- Hvad der skal gøres noget ved? Alt: Nyt tag, kviste, vinduer, gulve og loft, fortæller storebror, Kåre Madsen på 44 år.

- Fordelen er, at vi ikke behøver at passe på noget, mens vi arbejder, indskyder Tejs med et lille, skævt smil.

Fire nye lejligheder

De sidste tegninger er ved at være klar fra arkitektens hånd, og brødrene forventer, at renoveringen vil tage et halvt års tid.Vi tror på Holstebro, og vi tror på Nørregade. Ellers havde heller ikke købt ejendommen, der jo ligger super godt og centralt. Det går også bedre med at genudleje butikslejemål i gågaden, end det har gjort længe.

Tejs Madsen, medindehaver af Madsen Byg.- I foråret 2021 håber vi på at være klar med butik i stueplan og fire lejligheder - to på første sal og to på anden sal, fortæller Tejs.

Huset er efterhånden ved at være tømt for inventar - på nær et gammel pengeskab, som der skal mere end en enkelt stærk mand til at løfte ud. Foto: Johan Gadegaard

På spørgsmålet om, der er lejere til både erhvervsdelen og boligdelen, nikker Tejs Madsen.

- Vi tror på Holstebro, og vi tror på Nørregade. Ellers havde vi heller ikke købt ejendommen, der jo ligger super godt og centralt. Det går også bedre med at genudleje butikslejemål i gågaden, end det har gjort længe, mener han.

Annonce

Ny fælles baggård

De to bygge-brødre ejer i forvejen naboejendommen på adresserne Nørregade 21 og 23, der også har butikker i gadeplan og i alt seks lejligheder oppe på den anden side af trapperne.

Tanken er, at de to baggårde, der ligger op mod hinanden, skal lægges sammen til én og samme gård.

- Det giver god mening. Affaldet er hidtil blevet kørt gennem porten og ud til gågaden, men ved at lægge gårdene sammen kan affaldet blive håndteret gennem porten i Rådhusstræde, forklarer Tejs.

Mere om Madsen Byg

Firmaet Madsen Byg blev stiftet af brødrene Kåre og Tejs Madsen den 1. marts 2003.

Tømrer- og snedkervirksomheden beskæftiger sig med alt fra industribyggeri, nybyggeri af parcelhuse, renovering af ejendomme og i stort omfang tagudskiftning.

Madsen-brødrene ønsker ikke at oplyse, hvad de har købt Nørregade 17 for.

- Men prisen afspejler jo standen, og vi kan se en forretningsmæssig idé i at købe huset. Vi synes også, det er spændende at føre ejendommen tilbage til den tid, den blev bygget, og på den måde kan vi være med til at passe på og udvikle Nørregade, forklarer Tejs, der lige som sin storebror er udlært tømrer.

Annonce

100 lejemål i byen

Den første udlejningsejendom - på Sysselting 13 - købte de to brødre allerede, inden de blev færdigudlært, da Tejs var 19 år og Kåre 22 år.

Mere om Yelva Rogers

I 1907 åbnede Jeannette Rogers morfar en guldsmedeforretning i Holstebro.

I 1936 overtog hendes mor, Yelva, forretningen, og det blev hendes fornavn, der kom til at stå på forretningens facade.

Yelva Rogers døde i 1980, og derefter rykkede Jeannette Rogers ind i lejligheden oven over guldsmedeforretningen, hvor moren havde boet indtil sin død.

Jeannettes bror trak sig ud af forretningen først i 1980'erne, og frem til lukningen i sommer har det været Jeannette og Dorte Christiansen, kunderne mødte i gågadebutikken.

Den 17. marts 2018 fejrede Jeannette Rogers sin 70 års fødselsdag, og samme dag var det præcis 40 år siden, hun havde overtaget forretningen.

Den 1. februar 2019 kunne Dorte Christiansen fejre sit 40 års jubilæum som ansat hos Yelva Rogers.

Sammen etablerede de Madsen Byg i 2003.

Brødrene må indrømme, at de har en svaghed for at købe ejendomme, de kan se en god forretning i.

- Men efterhånden er det svært at nå det hele - der er simpelthen ikke timer nok i døgnet, fortæller Tejs.

Ambitionen har aldrig været at ansætte flere folk end de to svende, arbejdsmanden og den  lærling, der - for uden indehaverne af virksomheden - er på lønningssedlen i byggefirmaet i dag.

Skiltet med navnet på guldsmedeforretningen "Yelva Rogers" står stadig at læse på facaden ud mod gågaden - men ikke ret længe endnu. Facaden skal nemlig også renoveres, og planen er at bygge svalegang eller altaner ud mod gården - på sammen måde som i naboejendommen, som Madsen Byg også ejer. Foto: Johan Gadegaard

Hvor mange ejendomme de to ejer sammen i dag, er de ikke meget for at sætte et tal på.

- Vi har 100 lejemål rundt om i byen, oplyser Tejs, der har en filosofi om, at der ingen bøvl er med lejerne, når man har lejligheder af en vis standard.

- Og de nye lejligheder skal også være af en høj standard, og så er jeg overbevist om, at de nok skal blive lejet ud til unge og seniorer, tilføjer han.

Som udlejer af butikslejemål tror de to brødre på, at det gælder om at nytænke lidt og finde det niveau, der efterspørges.

- De kæmpestore butikker er passé, men coronakrisen har også vist, at folk ikke trives med bare at sidde derhjemme og bestille alt over nettet, mener Tejs, der også mener at have belæg for, at det går bedre med omsætningen i gågadens butikker nu end på samme tidspunkt sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce