Annonce
Holstebro Onsdag

Carmen og  Ninna sørger for stakkevis af gaver til ensomme ældre

Sosu-assistenterne Carmen Rye (til venstre) og Ninna Jørgensen har brugt en masse tid på at samle ind - og ikke mindst på at pakke ind - så de ældre, der skal sidde alene juleaften i Plejeboligerne Parkvænget samt dem, som Hjemmeplejen Team Thorsvej tager sig af, får et par gaver. Foto: Morten Stricker
Sosu-assistenten Carmen Ryes hjerte blødte, når hun oplevede ensomme ældre, der har udsigt til at sidde alene juleaften. Så fik hun kollegaen, Ninna Jørgensen, med på at prøve at bede om gaver fra byens forretninger, så de ældre borgere føler, at lokalsamfundet tænker på dem.
Annonce

Holstebro:  - Det skal ikke handle om mig. Det skal handle om de ældre, siger Carmen Rye bestemt til journalisten.

Men nu er det altså Carmen, der har fået en fantastisk idé, så lidt det handle om hende.

Den 43-årige sosu-assistent, der arbejder som nattevagt ved Plejeboligerne Parkvænget, har længe været bekymret over den indvirkning, som corona-restriktionerne har på de ældre borgere, især på de enlige og dem med demens.

- Det er så sørgeligt og trist, for de lider altså. De mangler deres familie, og vi må jo ikke kramme dem som før. De har brug for det, og dem med demens forstår slet ikke, hvad der foregår, forklarer hun.

Og så var det, at Carmen tænkte, om ikke man kunne gøre lidt ekstra for dem, der ikke kunne holde jul med deres familie.

- Jeg fik den tanke, at man kunne samle ind og give dem en lille gave, der viser, at de ikke er alene, og at lokalsamfundet tænker på dem, forklarer hun.

Annonce

Ældre føler sig ensomme

Carmen kontaktede veninden Ninna Jørgensen. Ninna og Carmen mødte hinanden i 2016, da de begyndte på uddannelsen til sosu-assistenter. I dag arbejder den 33-årige Ninna for Hjemmeplejen Team Thorsvej.

- Jeg ser jo også, at de ældre er ensomme på grund af coronaen, hvor de ikke får den nærkontakt, de har brug for. Der er mange, der ikke tør tage ud fra hjemmet, fordi de har dårligt hjerte eller nedsat lungefunktion og er bange for smitten. De siger også, at de føler sig ensomme, for selvom de kan tale i telefon med de pårørende, er det ikke helt det samme. Så jeg syntes, Carmen havde fat i noget godt, siger hun.

Det er et stort arbejde at pakke gaverne ind - også større end Carmen og Ninna lige havde forestillet sig. - Men vi får det gjort! Tænk, hvor meget man kunne gøre for andre, hvis alle brugte bare et par timer på det, siger Carmen Rye. Foto: Morten Stricker

De to kvinder udarbejdede en liste over firmaer, forretninger, supermarkeder og varehuse, som de ville spørge om sponsorater.

- Vi har da fået en del afslag. Nogle vil have, at man skal skrive en ansøgning, og det skal helst være foreninger, der søger om gaver. Og vi er jo ikke en forening, siger Ninna.

- Og så var der dem, der hørte min accent og tænkte: "Nej tak, det lægger hun ud i bilen og så direkte til Østeuropa", ler Carmen med en god portion humor.

Hun er fra Rumænien og har boet 12 år i Danmark. Hun taler flydende dansk - men med accent.

- Vi har ikke snakket så meget om det til andre, men vi fortalte selvfølgelig vores ledere om det, så de kunne bekræfte, at vi ikke var svindlere, hvis nogen ringede for at tjekke, om de roligt kunne give os gaver, forklarer Carmen.

Annonce

Indsamling en succes

Alt i alt har indsamlingen været en stor succes.

- Det er faktisk lidt overvældende, for vi har fået rigtigt meget, siger Ninna.

De har givet

Bilka, Meny, Rema 1000, Dansk Outlet, Outdoor Xperten, Nyholm Apotek, Frisør Gro, Matas, Løve Apoteket, Svane Apoteket, Koala Apoteket, Imerco Nørreport, Kongsøre Sørvad, Sinnerup, Omsorgstandplejen, Kop og Kande, Fair Trade butikken, Team Thorsvej samt private i Ellebæk Kirke.

Gaverne kommer ikke alle ældre ensomme i Holstebro Kommune til gode. Desværre.

- De, der får gaver, er dem, der skal sidde alene. Det er cirka 60 personer på Parkvænget og mindst 90, som Team Thorsvej tager sig af. Vi var nødt til at begrænse os til dem, vi har et arbejds-relateret forhold til, forklarer Ninna.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce