Annonce
Holstebro Onsdag

Corona spænder ben for kirkelige vielser: - Det skal være, som vi gerne vil have det med en ordentlig fest

Over hele landet har der været færre kirkelige vielser i løbet af 2020 i forhold til tidligere. I Holstebro Kommune faldt antallet med en tredjedel. Genrefoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Flere par har sagt ja til hinanden på rådhuset i løbet af 2020, mens der har været længere imellem de kirkelige vielser. Louise og Marco Sjørvad Jakobsen er et af de par, som er blevet viet på Rådhuset, men venter på den kirkelige vielse og den store fest.

Holstebro: Der skal være plads til 100 gæster, mulighed for at danse, kysse og kramme, og det skal ikke være nødvendigt at spekulere på coronavirus.

Sådan lyder nogle af kriterierne for det drømmebryllup, Marco og Louise Sjørvad Jakobsen i flere omgange har udsat.

For gennem det seneste år har det været svært at finde et hul i strømmen af restriktioner, der har gjort det muligt at krydse alle kriterierne af.

- Vi kunne godt vælge at barbere gæstelisten ned, men vi vil heller ikke holde vores bryllup bare for at gøre det. Det skal være, som vi gerne vil have det med en ordentlig fest, siger Louise Sjørvad Jakobsen.

Parret blev viet på rådhuset i 2018, men det har hele tiden været meningen, at de også skulle have den kirkelige vielse og ikke mindst bryllupsfesten. Den 6. juni sidste år, på deres to års bryllupsdag, var det hele også kørt i stilling til, at Louise Sjørvad Jakobsen skulle føres op ad kirkegulvet i sin hvide kjole.

Men et par måneder før den store dag, måtte parret indse, at coronavirussen ikke var til at forhandle med. Brylluppet blev derfor udskudt et år, og nu er det udskudt et halvt år mere til januar næste år.

- Det har været meget mærkeligt at planlægge og gøre sig helt klar, fordi man går med tanken om, at det måske skal flyttes igen. Man ved ikke helt, om man tør booke det ene og det andet, men lige nu tror vi meget på, at det bliver til januar, siger Louise Sjørvad Jakobsen.

Annonce

Færre valgte kirken

Det var ikke kun Louise og Marco Sjørvad Jakobsen, der valgte at holde igen med det kirkelige bryllup i løbet af 2020. Generelt så præsterne færre brudepar sige ja til hinanden foran alteret.

I alt blev 66 par viet i kirken sidste år i Holstebro Kommune, og det var 34 færre end året før, viser tal fra Danmarks Statistik. Svaret er ifølge provst Niels Arne Christensen meget lige til, og ikke specielt overraskende.

- Med de coronarestriktioner der har været, har mange valgt at udskyde bryllupperne, så de har kunnet fejre det senere på den måde, de gerne ville. Sådan har det også været med dåb og konfirmationer, siger han.

Der er dog ikke stor forskel i antallet af nygifte par i 2020 i forhold til året før. Der er bare flere af parrene, der har valgt at sige ja til hinanden på rådhuset.

- Det er lidt som butikkerne, der har været udfordret af, at folk har fået andre mønstre i forhold til måske at handle mere på nettet. Vi har også set par, der måske ikke kunne vente med at blive viet, og som er gået på rådhuset, og så vil de måske have den kirkelige velsignelse senere, siger Niels Arne Christensen.

Han tror på, at balancen tipper tilbage, når verdenssituationen igen tillader vielser i fyldte kirker.

- Jeg er ret sikker på, at mange stadig gerne vil have den kirkelige velsignelse, og jeg håber også, at vi snart kan give parrene den, for jeg har det da skidt med, at vi ikke kan give dem, der ønsker det, en kirkelig ramme om deres bryllup, siger han.


Vi har også set par, der måske ikke kunne vente med at blive viet, og som er gået på rådhuset, og så vil de måske have den kirkelige velsignelse senere

Niels Arne Christensen, provst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce