Annonce
Holstebro Onsdag

Dansk-grønlandsk teatersamarbejde til 6,1 million kroner

- Det er en udveksling - med tyk streg under udveksling. Vi tager ikke til Grønland med nogle svar eller forslag til, hvad grønlænderne skal gøre. Vi kan formentlig lære mere af dem, end de kan af os. Vi fortsætter med at afsøge verdenshjørnerne for kultur og kunstnerisk diversitet, og udvekslingen er en enormt stor inspiration og spændende for os som teater - og forhåbentlig også for publikum, siger teaterleder Per Kap Bech Jensen. Arkivfoto: Morten Stricker
Lokale og nationale fonde har støttet massivt, når Grønlands Nationalteater og Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret tager hul på et fire-årigt samarbejde.

Holstebro: Når den gamle garde - Odin Teatrets ensemble - i oktober rejser til Grønlands hovedstad Nuuk for at vise "De store byer under månen", er det startskuddet til et fire år langt projekt, der skal gavne kulturelt i begge lande.

Det er Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret, der har fået idéen, og Grønlands Nationalteater sagde ja tak til samarbejdet.

- Det udspringer af, at vi skal til at tænke smartere omkring, hvordan vi får skabt en økonomisk sikkerhed omkring den kunst, vi skaber. Det gør vi blandt andet ved strategiske samarbejder som det med Grønland - og senere også ét med Sydkorea, siger teaterleder Per Kap Bech Jensen.

Annonce


Nej, vi gør det ikke gratis. Samarbejdet giver mening, fordi fondene har kunnet se det kunstneriske potentiale, ideen og udvekslingen som noget, de vil støtte, så dermed har vi en pose penge til forskellige aktiviteter.

Per Kap Bech Jensen, teaterleder


Normalt er det utroligt dyrt at sende en forestilling til Grønland, og Odin Teatret har da heller aldrig før været på verdens største ø. Men da projekt-samarbejdet er massivt støttet af flere fonde på grund af blandt andet udvekslinger af forestillinger, er både logi og transport finansieret, og teatret får også honorar for forestillingerne.

- Nej, vi gør det ikke gratis. Samarbejdet giver mening, fordi fondene har kunnet se det kunstneriske potentiale, idéen og udvekslingen som noget, de vil støtte, så dermed har vi en pose penge til forskellige aktiviteter, fortæller Per Kap Bech Jensen.

Interessant sløjfe

Aktiviteterne omfatter både Odin Teatrets faste ensemble samt flere af de andre grupper, der er tilknyttet teatret, så der også er noget "der peger fremad".

Grønlands Nationalteater, der har ti års jubilæum i år, sender formentlig en grønlandsk forestilling til Holstebro i december. Forestillingen vil efter opførelsen i Holstebro turnere videre rundt i Danmark.

Corvus Corax 20XX

Fire-årigt samarbejde mellem Grønlands Nationalteater og Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret 2021-2024.

Corvus Corax er latin for den intelligente ravn, som indgår i både grønlandsk og dansk mytologi og vil i projektet referere til såvel traditionen som til fremtiden.

Projektet er støttet med i alt 6,1 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Færchfonden.

Dramaturgi-studiet på Aarhus Universitet vil følge projektets gang på grund af dets relevans for studiet.

Aktiviteterne består af:

1) Lokalt funderede festivalformater i både Danmark og Grønland med kulturel byttehandel som grundmodel, og hvor drivkraften kommer fra kunstnere i tæt samarbejde med den lokale, danske og grønlandske befolkning.

2) Forestillingsturnéer med begge teatre i Danmark og Grønland.

3) Scenekunstnerisk laboratorium for kulturelle byttehandler og scenekunstnerisk udvikling og med videnskabelig erfaringsopsamling fra blandt andre Aarhus Universitet.

4) Opbygning af nye partnerskaber, der bæredygtigt skal sikre samarbejdet efter de fire projektår.

- Der er en interessant sløjfe med Holstebro og Grønlands Nationalteater. Nordmanden Raidar Nilsson var skuespiller på Odin Teatret, da han så teater i Det Grønlandske Hus i Holstebro og blev så inspireret, at han i 1975 oprettede Tukak Teatret i Fjaltring. Uden det teater er det ikke sikkert, at der havde været et Grønlands Nationalteater i dag, fortæller Per Kap Bech Jensen.

"De store byer under månen", som Odin Teatret opfører i Grønland, er "en musikalsk fortælling i Bertolt Brechts ånd" og handler blandt andet om krig, kulturforståelse og frihed.

- Jeg synes, det giver mening, at vise netop den. Der er en helt ny ung generation af grønlændere, som vi har set tage teten ved det seneste valg, hvor de viste, at de har stærke holdninger til naturressourcer, selvstændighed og frihed, og er klar til at gå ind i et storpolitisk spil med både amerikanere og kinesere - og formentlig også russerne, siger Per Kap Bech Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce