Annonce
Holstebro Onsdag

De hygger sig i udekøkkenet

Sten havde det store ansvar med at fordele kødet, så bøfferne blev lige store. Og så overraskede det flere, at bøfferne var firkantede. Foto: Knud Bunde
Mad tilberedt over grill og bål skaber socialt sammenhold på Møltrup Optagelseshjem.
Annonce

Vildbjerg: "Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget", lyder et gammelt ordsprog, og det er en gruppe på omkring 12 beboere på Møltrup Optagelseshjem et bevis på.

For de har siden coronakrisen for alvor tog fart i foråret fået et fast, socialt sammenhold og dannet en madgruppe med speciale i at kokkerere i et udekøkken og tilberede maden over bål eller på grill.

Gruppen mødes hver torsdag, og fra første minut høres spøgefulde bemærkninger og højlydte grin over de godmodige drillerier, der flyder mellem deltagerne. Normalt mødes gruppen i Møltrups store parklignende have, men denne torsdag har himlen lige fra morgenen åbnet sine porte og sendt den ene kaskade af regnvejr efter den anden ned over hjemmet.

Derfor er seancen henlagt til gartnerafdelingens lokaler. Her er der udenfor rejst et telt, hvor de to store bålskåle er placeret, mens grillen står under åben himmel. Inde i maskinhallen er borde og stole stillet op til spisning, og det samme gælder anrette- og køkkenbord.

Annonce

Livsnødvendig kaffe

Efter den obligatoriske afspritning af alt går forberedelserne i gang, Hurtigt blusser ilden lystigt i bålskålene, og det er nødvendigt. For det første, der skal gang i, er kaffebrygningen, eftersom kaffe nærmest er en livsnødvendighed for hjemmets beboere.

For Jesper - man bruger ikke efternavne på Møltrup - starter forberedelserne til aftenens menu med ”tudetjansen”, da han skræller og skærer en hel grydefuld løg, der skal dampes ind til bløde løg.

Og alle ved, hvordan det er bare at skrælle og skære nogle få løg. Gryden sættes på risten over det åbne bål, og den videre forarbejdning med at vende løgene med jævne mellemrum overtages af Michael. Heller ikke for ham er det nogen let tjans, da han både skal stå i dampen fra de nærmest kogende løg og røgen fra det brændende træ.

Apropos fik vi nævnt, at aftenens menu er hakkebøf med bløde løg og en god sovs, der som en af deltagerne udtrykte det – kan hænge ved gaflen.

Annonce

Grillet kalkun

Snakken går lystigt mellem de af madgruppens medlemmer, der er med fra starten, og hurtigt kommer den ind på menuerne fra det seneste par uger. Sidste uge stod den på grillet kalkun.

En halvt år gammel kalkun på 21 kilo, hvoraf brystkødet alene vejede tre kilo, blev skåret i to dele gnedet ind i godt ind i en god krydderiblanding og stegt halvanden time på grillen.


Uha, hvor det smagte. Der var kun skroget tilbage, da vi var færdige, men jeg måtte da tage det sidste af min portion med hjem.

Sten, om tilberedning og bålmiddag med kalkun på 21 kilo.


- Uha, hvor det smagte. Der var kun skroget tilbage, da vi var færdige, men jeg måtte da tage det sidste af min portion med hjem, siger Sten.

Ugen før lød menuen på fiskelasagne – en med torsk og en med laks. Og bifaldsytringerne bordet rundt lader ingen tvivl om, at det faldt i holdets smag.

I øvrigt er det Sten, der skal stå for at forme bøfferne af tre kilo skært kalvekød, og de skal være af nogenlunde samme størrelse. Efter at have fordelt kødet, former Sten bøfferne med en bøfpresser. Og det giver straks anledning til kommentarer:

- Hvad pokker. Skal vi have firkantede bøffer.

Og ja, det skal vi, for presseren er firkantet.

Mens Michael i forgrunden rører rundt i den store gryde med løg, er Jesper i baggrunden ved at lave den perfekte sovs til bøfferne. Foto: Knud Bunde

Mens Jesper går i gang med at lave sovsen – også her skal der en hel gryde fuld til – fortæller han, at han har boet på Møltrup i tre år. Oprindeligt er han uddannet pædagog, men i dag arbejder han i Madbutikkens slagteri. Til sovsen bruger han blandt andet to bakker fond ud af de 80 liter fond, der blev af en hel ko, ligesom den tilsættes en del fløde - for smagens skyld - forstås.

Aftenens kød kommer fra en 30 kilo tung kalv, som madgruppen har købt. Yderligere ti kilo  skal grilles i en grubegrill, fortæller Jesper.

Fremgangsmåden er, at man graver et hul i jorden, lægger brandvarme sten ned i det sammen med kødet og venter så på resultatet. Denne aften kan man dog nøjes med tre store pander, der hver kan rumme fire bøffer, alligevel må Morten og Kenneth stege bøfferne ad to omgange, for at der er nok til alle.

Annonce

Lyst til sammenhold

Madgruppen har ikke ”vagtskemaer”. Har man lyst til at være med til madlavningen og ikke mindst det sammenhold og sociale liv, der følger med, kommer man klokken 16. Og det er der omkring 75 procent, der gør, fortæller Jesper.

Efterhånden som klokken nærmer sig 18, begynder de øvrige fra holdet at dukke op. Nogle kommer hjemmefra. Andre kommer fra arbejde, men også enkelte, der ikke er med i gruppen, kommer forbi for at få en sludder og nyde hyggen med de øvrige.

Så blev det spisetid. De saftige bøffer blev lagt på tallerkenen sammen med, kartofler, den brune sovs og rødbeder, og nogle tog godt for sig af de bløde løg, hvilket fik andre til at advare dem mod konsekvenserne senere på aftenen.

Velbekomme. Morten er klar til at gå i gang med endnu en vellykket menu fra madgruppens udekøkken. Foto: Knud Bunde

Smagen og tilberedningen var helt igennem perfekt, og man forstår godt, at gruppens medlemmer glæder sig til det næste møde, hvor menuen står på pitabrød. Efter spisningen deltager alle i oprydningen og opvasken, som man klarer i Møltrups store køkken, hvor man blandt andet har hjælp af de store opvaskemaskiner.

Annonce

Støtte fra Trygfonden

Idéen til gruppen kom fra projektleder Britt Lyngsø. Hun blev med støtte fra Trygfondens akutpulje ansat på Møltrup til at aktivere hjemmets beboere og et af forslagene var at få et ”udekøkken”, som er blevet en stor succes.

Dog er det lidt af et problem, at man hver gang skal flytte de store og tunge elementer, man tilbereder maden ved, ud og ind igen. Men heldigvis har Møltrup eget savværk samt værkstedsfaciliteter, hvor der kan snedkereres. Derfor er en af beboerne ved at fremstille  transportable køkkenelementer forsynet med store gummihjul af genbrugsbordplader og træ fra savværket.

Og dem kan der blive god brug for, da man planlægger, når efteråret og vinteren for alvor sætter ind, at rykke ind i et tomt drivhus, hvor der så skal kokkereres vinteren over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce