Annonce
Holstebro Onsdag

Den frygtede butiksdød udeblev i Holstebro

Formandskabet for Cityvækst Holstebro har taget opstilling ude foran Huset for Vækst og Udvikling i i gågaden: Fra venstre ses næsteformand: Michael Ulsted fra Thiele Optik, formand Maj Britt Rosenmeyer Olsen fra Holstebro Udvikling P/S, Tejs Madsen fra Madsen Byg, Jens Kristian Larsen fra handelstandsforeningen og Steen Brokjær fra Holstebro Kommune. Pressebillede
En ny opgørelse af butiksdød overrasker positivt: Antallet af fysiske butikker er ikke faldet, og og der er flere år siden, at der har været så få tomme lejemål i Holstebro midtby. - Vi er inde i en rigtig god udvikling i Holstebro, lyder det fra formanden for Cityvækst.

Holstebro: Truende butiksdød har længe været på dagsordenen i både store og små byer over hele landet. En ny undersøgelse, der er foretaget af Urland for Realdania af det seneste års udvikling i otte handelsbyer, har derfor været ventet med spænding.

- Heldigvis overrasker tallene i analysen positivt. Den viser nemlig, at der samlet set er næsten det samme antal fysiske butikker i de otte byer nu som for et år siden. Der er lukket 175 butikker, men åbnet 176 nye.

Det oplyser Holstebro Cityvækst i en pressemeddelelse

Annonce

Holstebro Cityvækst består af Holstebro Udvikling P/S, Holstebro Handelsstandsforening, Holstebro Kommune, Holstebro Turisme, kulturinstitutioner og ejendomsejere i bymidten.

- Vi er inde i en rigtig god udvikling i Holstebro, hvor flere eksisterende butikker er rykket i større lejemål, og nye butikker er rykket ind i tomme lokaler. Vi har lige nu 24 tomme lejemål total set, men syv af dem er udlejet midlertidigt til pop op-butikker, og tre er der indgået aftaler om permanent udlejning af, siger Maj Britt Rosenmeyer Olsen, der er formand for Cityvækst.

Brugerundersøgelsen

En brugerundersøgelse med svar fra 300 respondenter viser blandt andet:

20 procent siger, at de forventer at bruge gågaden otte til 11 gange om måneden.

Knap 40 procent regner med at bruge gågaden fire til syv gange om måneden i fremtiden.

Stort set alle i undersøgelsen siger, at de efter genåbningen i højere grad vil bruge de fysiske butikker frem for at handle på nettet, som de gjorde under nedlukning.

Positivt problem

Jens Kristian Larsen, der er handelschef i Holstebro, oplyser, at ud af de 14 tomme lejemål, der står tilbage i bymidten i Holstebro, er otte af dem klar til udlejning, mens de sidste seks har brug for en gennemgribende renovering, før de kan lejes ud. Det giver en procentdel af tomme lejemål på cirka 2,7.

- Det er flere år siden, vi har haft så få tomme lejemål og dermed så levende en bymidte, siger Maj Britt Rosenmeyer Olsen og peger på, at den lave procent af tomme lejemål næsten kan gå hen og blive et positivt problem.

- En by har faktisk brug for tomme lejemål for at kunne skabe udvikling, lade butikker flytte rundt og lade nye komme til. I mange år har butikslivet i Holstebro været præget af, at butikkerne er flyttet rundt i gågaderne. Men de seneste år er der desuden kommet mange nye til - både lokale, der kaster sig ud i iværksætterlivet, og butikskæder udefra. Det er meget givende for vores by, mener hun.


Den positive udvikling, vi er inde i nu, må ikke blive en sovepude. Det kræver fortsat hårdt arbejde at gøre os attraktive, men jeg tror på, at vi sammen fundet vejen.

Maj Britt Rosenmeyer Olsen, formand for Cityvækst


Espresso House slog døren op i Holstebro i februar 2020, og er en af de nye forretninger, der er kommet til i Holstebros bymidte. Arkivdoto: Johan Gadegaard
Annonce

- Det går rigtigt fint

Siden 2019 er der ifølge Holstebro Handelsstandsforening åbnet 12 nye forretninger i bymidten.

- Efter nedlukningen den 11. marts 2020 er fire butikker lukket: Herretøjsforretningen Marcus, boghandelen Arnold Busck, lingeributikken Hunkemöller og skobutikken Ecco, siger handelschefen og fortæller, at flere butikker er flyttet til nye og større lokaler i den seneste tid.

Jens Kristian Larsen anslår, at der i alt er knap 200 lejemål i stueetagen i bymidten, hvor der blandt andet også er blevet plads til midlertidige såkaldt pop up-butikker.

- Aftalen er, at hvis der komme én og vil have lejemålet, flytter pop up-butikken til et af de andre tomme lejemål, fortæller han.

Handelschefen oplyser, at på landsplan er cirka 5,3 procent af butikken lukket, mens 4,9 procent er åbnet, og her glæder han sig over, at Holstebro ligger bedre end den statistik.

- Holstebro vægter positivt på den liste og er med til at løfte snittet i Danmark, tilføjer handelschefen, der ser optimistisk på fremtiden.

- Det går faktisk rigtigt, rigtigt fint, og det begynder at gå vores vej, selv om vi ikke er helt tilbage, fordi der stadig er forbehold, lyder det fra Jens Kristian Larsen.

Nye butikker i byen

Disse nye forretninger har åbnet i Holstebro siden 2019:

Lykke og Toft

Tøjeksperten

Espressohouse

Wium Optik

Noa Noa

Salon salon

Bent

Do Dougnuts

D's Pita

Hørecenter i Østergade

Karma Sushi

Viclara

Annonce

Realistisk prisniveau

En af de faktorer, der har skubbet udviklingen i den rigtige retning er ifølge cityvækstformanden, at prisniveauet på lejemålene har fundet et realistisk leje i Holstebro.

- Det er klart, at det gør Holstebro attraktiv og skubber til den positive udvikling. Det samme gør uden tvivl det samarbejde, som vi har blandt alle aktørerne i bymidten. Vi kæmper alle for et fælles mål frem for at se på vores individuelle interesser. For det hele hænger sammen; jo flere lejemål, der er lejet ud, desto bedre for alle. En attraktiv gågade tiltrækker flere kunder til gavn for alle, siger Maj Britt Rosenmeyer Olsen, der tilføjer:

- Den positive udvikling, vi er inde i nu, må ikke blive en sovepude. Det kræver fortsat hårdt arbejde at gøre os attraktive, men jeg tror på, at vi sammen fundet vejen. Andre byer kigger misundeligt mod os og det, vi har gjort, så hvis vi læner os tilbage nu, bliver vi overhalet - og så kan vi begynde forfra om ti år.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Sundhed? - Det handler om balancen af maden på tallerkenen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

I Anoucks parcelhushave kan alle blomsterne spises

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Du er selv en dyr pige

Holstebro Onsdag

Dag 10 efter mystisk kro-brand: Flere borgere har henvendt sig til politiet med tip

Holstebro Onsdag

Det skal i fremtiden være slut med vandkaos i byen

Holstebro Onsdag

Hold fri, når du holder ferie

Holstebro Onsdag

Helena og Trine skal gøre Holstebro stolte ved OL

Holstebro Onsdag

Stor interesse for den nye festival på Restaurant JA

Holstebro Onsdag

Denne gang skal anlægget fyldes med tilskuere

Holstebro Onsdag

Her foregår genoptræningen på golfbanen

Holstebro Onsdag

Grænsehandel: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Holstebro Onsdag

Mandens forklarings-gen

Holstebro Onsdag

Hjemme hos fitnessinstruktøren serveres der både asiatiske retter og mormormad

Holstebro Onsdag

Hvorfor jeg ville være ejendomsmægler?: Det er sådan et sexet erhverv

Holstebro Onsdag

Indsatsleder om brand på Borbjerg Mølle Kro: - Bliv væk og lad os arbejde

Holstebro Onsdag

Efter et år med pandemi og ny direktør: Gråkjær er blevet markant bedre til at tjene penge på sine byggerier

Holstebro Onsdag

Havekreds uden bestyrelse: Kom ud af busken

Holstebro Onsdag

På tur rundt til syv bordeller i det vestjyske: En rystende dag

Holstebro Onsdag

Kaster håndklædet i ringen - kan ikke skaffe personale: Jensens Bøfhus lukker tre aftener om ugen

Holstebro Onsdag

Klub er ved at anlægge sin tredje udendørs padelbane

Holstebro Onsdag

En sommerlejr for familier, der har det svært

Holstebro Onsdag

Vægterne går aftenturen - men i en kortere periode

Holstebro Onsdag

Lukning af minkindustrien ser ud til at tage sølvmågen med i faldet

Annonce