Annonce
Holstebro Onsdag

Det kolde gys: Det er den rene terapi

Niels Peter Nørgaard, der har været med til at etablere Søbaderne Holstebro, er her på vej ned for at tage en dukkert i søen - sidst på eftermiddagen på en kold novemberdag. Fotos: Morten Stricker
Medlemmerne af Søbaderne Holstebro hopper i det kolde vand i Vandkraftsøen fra september til maj. - Og man bliver helt afhængig af det, lød det fra en af vinterbaderne, da Holstebro Onsdag kiggede forbi søen på en kold novembereftermiddag.
Annonce

Holstebro: Temperaturen var krøbet ned i nærheden af de fem grader sidst på eftermiddagen i slutningen af november, og journalisten mødte derfor op iført frakke, hue og vanter.

Pagaj-klubbens hus ligger lige ned til Vandkraftsøen, og her - ved broen på søbredden - mødte avisen tre kvinder, der - iført badedragt og godt humør - var på vej ned for at tage de få trin ned ad stigen og hoppe i det iskolde søvand.

- Det er koldest på vej ned i vandet. På vejen op er man helt høj, og det prikker i huden, fortalte de tre badenymfer, der tog et par raske svømmetag i en lille rundkreds - uden at udstøde høje udbrud ved mødet med det kolde vand.

Efter et par minutter gik turen tilbage til klubhuset, hvor de efter lidt hygge og snak i saunaen gentog søbadet.

- Man bliver helt afhængig af det, fortalte kvinderne på vej op i varmen, mens vanddråberne dryppede fra hår og badedragter.

Det er ikke tilladt at bade i søen alene, og derfor opstår der også et fællesskab blandt vinterbaderne, der også hygger sig sammen i saunaen efter den kolde dukkert.
Annonce

"Vi har jo en sø"

Søbaderne Holstebro hedder den forening, der står bag det kolde gys. Vinterbadningen foregår som en aktivitet under kajakklubben, og søbaderne har plads til 50 medlemmer.

- Og vi har fuldt hus, men vi har en venteliste, som man kan skrive sig på, fortæller 33-årige Maria Bisgaard Fabricius, der er initiativtager til vinterbadeklubben.

Sammen med sin mand og to børn på tre år og knap et år bor hun ude på landet mellem Halgård og Nr. Felding. Maria har tidligere boet i Aarhus og København. Hun er oprindeligt fra Skjern og hendes mand fra Nees.

Parret drømte om et liv på landet. Det fandt de for et halvt år siden, da de købte den nedlagte landejendom. Siden 2014 har hun arbejdet i Holstebro Kommunes socialafdeling som konsulent.

Da hun boede i de to store byer, var hun aktiv vinterbader og medlem af vinterbadeklubber. Og det savnede hun, da hun flyttede til det vestjyske.

Hun forsøgte sig med at vinterbade i Handbjerg, men dels var det langt væk, og dels var der ikke plads til flere i klubben.

- Jeg må prøve at arrangere noget selv, og vi har jo en sø, tænkte hun.

Annonce

Kropslig oplevelse

Hun satte sig ned og skrev til kajakklubben Pagaj, der var positivt stemt over for idéen, og vinterbade-aktiviteten blev en realitet under kajakklubbens vinger.

Via Facebook kom Maria i kontakt med andre, der også var hooked på det kolde gys.

Søbaderne Holstebro har nu udvidet sine aktiviteter til fire tider om ugen - på forskellige tidspunkter mandag, onsdag, lørdag og søndag, der passer sammen med kajakklubbens egne medlemmer og klubbens aktiviteter.

Men hvad er det, der får folk til at hoppe i det iskolde vand, lyder spørgsmålet fra journalisten med huen og vanterne.

- Det er jo en kropslig oplevelse ude i naturen sammen med folk, der er i godt humør, siger Maria, der plejer at bruge et bestemt ord om vinterbadningen i søen.

Søterapi.

Annonce

En slags renselsesproces

For hende er det kolde gys nemlig den rene terapi.

- For mig er det helt rituelt og en slags renselsesproces. Når jeg kommer ned i vandet, får jeg fornemmelsen af at være helt i ro og bare være der, siger hun og fortæller, at at hun tæller langsomt til fem eller ti, før hun går i vandet og tager det første svømmetag.

- Det gælder om at beherske sin vejrtrækning, og man ved jo, at det ikke er farligt. Så det er også en slags mental træning, fortæller Maria, der på spørgsmålet, om det er sundt, svarer:

- Det er i hvert fald min overbevisning, at det er sundt for mig. Det får mig til at koble af.

For hende tæller det også med på plussiden, at hun møder andre vinterbadere og får et aktivt fællesskab med dem.

- Jeg sætter pris på at mødes med nogle af dem, jeg ellers ikke ville have mødt og have tid til at snakke med dem. Det er altid vældig hyggeligt, og jeg har endnu ikke haft en dårlig badeoplevelse.

Læs mere om vinterbaderne på Facebook: Søbaderne Holstebro

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jazztrio spiller i Subhuset

Annonce