Annonce
Holstebro Onsdag

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

- Bare brug din fantasi, lyder et af rådene fra Kirsten Pedersen, der driver Naturbinderiet og i øjeblikket har travlt med at kreere dekorationer til sine kunder - hvoraf, der er mange stamkunder. Foto: Ninna Pirchert
58-årige Kirsten Pedersen, der driver Naturbinderiet fra hjemmet i Mejdal, giver her fif og god råd til dem, der gerne vil kreere deres egne juledekorationer.

Mejdal: Der er dem, der har et helt naturligt talent for at skabe flotte, kreative juledekorationer, men mangler lidt hjælp, og så er der dem, der får dekorationerne til at ligne noget, børnene har haft med hjem fra børnehaven.

Hvad enten du hører til den ene eller den anden gruppe, har 58-årige Kirsten Pedersen et par fif og gode råd til dem, der har tid og lyst til at kreere deres egne juledekorationer.

Kirsten Pedersen arbejdede oprindeligt som postbud, men blev i 2006 uddannet blomsterbinder fra Beder Gartnerskole. Efter at have arbejdet i fire forskellige blomsterbutikker valgte hun for syv år siden at virkeliggøre drømmen om at få fod under eget bord.

Annonce

- Lysten til at kombinere blomster med ting fra naturen gav mig idéen til Naturbinderiet, forklarer hun om den forretning, hun driver fra hjemmet på Klematisvej i Mejdal.

Det er en webshop, hvor man kan bestille på shoppen eller ringe, og det er derfor ikke en forretning, men et værksted, hun har indrettet i det, der engang var en åben carport ved familiens parcelhus. Nu er carporten lukket med mur, dør og vinduer ud mod indkørslen og med kig til haven.

Kirsten leverer for eksempel blomster og kranse til begravelser, buketter og dekorationer til fester, og lige nu er det adventskranse og juledekorationer, der er efterspørgsel på.

Et lille fif er at gå et skridt eller to tilbage og kigge på sit arbejde. Det er lettere at bedømme på afstand.

Kirsten Pedersen, Naturbinderiet


Kirsten viser her, hvordan hun får et bloklys til at stå fast i en dekoration: Ståltrådsstykker varmes op og presses op i bunden af lyset. Foto: Ninna Pirchert

En smuk gren

- Gå ud i din have og kig på alt det, du har der, lyder Kirstens første opfordring.

- Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen, forklarer blomsterbinderen, der også opfordrer til at bruge tørrede blomster - for eksempel fra en buket, der har set bedre tider.

Hun foreslår også at bruge mere end det traditionelle gran og grankogler i dekorationerne.

Det kan for eksempel være et cedertræ, der trænger til at blive klippet lidt ned. Eller blade, som hun tørrer efter at have snuppet dem fra træet, lige inden de falder af helt af sig selv. Eller en gren, der er gået ud.

- Sådan en gren er smuk i mine øjne, og man skal bare bruge sin fantasi, mener Kirsten, der selv har en "kogle-veninde", der finder smukke grankogler til hende i sit sommerhus.

Til ære for Holstebro Onsdag går Kirsten i gang med at bygge en dekoration op fra bunden.

- Find et fast og solidt underlag i form af et fad eller en potte, siger hun og finder en sort urtepotteskjuler frem.

Hun bruger både oasis og ler i små plastposer som bund i urtepotten.

- Du må aldrig presse din oasis ned i vandet, siger hun og viser, at den grønne firkant selv falder ned på bunden af opvaskebaljen, når den har suget vand nok.

Firkanten skæres til, så den passer ned i urtepotten, og de små poser med ler placeres ved siden af - der, hvor hun lidt senere stikker lysholder ned, så lysene står fast og solidt. Plastposerne sørger for at holde leret frisk, så højden på lysene for eksempel kan ændres, når leret ikke er størknet.

Har man ikke lysholdere, kan man vælge at bruge et bloklys. Ved at varme ståltrådsstykker op over et stearinlys, kan de presses og i bunden af lyset. Med fire stykker ståltråd i bunden sikres det, at lyset står fast.

Sådan holder du dekorationen frisk til jul

Adventskranse og juledekorationer i gran bliver hurtigt tørre og brandfarlige, men det kan forholdsvis nemt forhindres:

1. Sæt grangrenene i vand før brug
Det er en god idé at lade grangrene suge vand, før du bruger dem. Skær de nederste fem centimer af grangrenene og fjern nålene på den nederste del af grenen. Sæt dem derefter i en spand vand. Hvis du bruger helt frisk gran, skal du helst lade den ligge i en uges tid, før du bruger den.

2. Brug nobilisgran i stedet for nordmannsgran

Nobilisgran holder sig pænere end den mere almindelige nordmannsgran.

3. Vælg alternativer til gran

Du kan også bruge andre materialer end gran. Det kan for eksempel være blød enebær, kristtorn uden torne eller tuja, som i år har særligt mange flotte kogler. Disse materialer holder sig friske længere end gran.

4. Flet en krans af grene

Du kan også sætte fyrfadslys eller bloklys i et flot fad og lægge en flettet krans af grene fra haven i fadet. Vælg gerne grene med mos på, da det giver en flot effekt.

5. Brug oasis i stedet for ler

Det er heller ikke absolut nødvendigt at bruge ler, når du laver din juledekoration. Du kan sagtens bruge oasis i stedet for. Sørg for, at oasisen er vandmættet, før du bruger den. Fyld en spand med vand og læg oasisen, så den flyder ovenpå, så vil den selv suge vandet til sig. Du skal ikke trykke den ned under vandet. Du skal dog være opmærksom på, at oasis ikke holder så godt på grene og pynt som ler.

6. Førstehjælp til en trist dekoration

Hvis dekorationen trods alle de gode råd alligevel bliver lidt trist at se på i løbet af december, er der ingen grund til at fortvivle. Du kan give en træt juledekoration nyt liv ved at spraye den med bladglans eller bruge lidt sølv- eller guldglimmer.

Annonce

Bedøm på afstand

Bunden dækker hun med mos, og hun sørger for, at mospuderne ligger der, hvor den våde oasis holder mosset fugtig. Ståltråd bukkes som små hårnåle, som hun bruger til at sætte naturmaterialet fast.

Og så gælder det bare om at bygge dekorationen op med et blikfang, der for eksempel kan være en glaskugle.

- Et lille fif er at gå et skridt eller to tilbage og kigge på sit arbejde. Det er lettere at bedømme på afstand, siger Kirsten, der også foreslår at tage et billede af dekorationen for bedre at kunne vurdere den.

Hvis en dekoration ikke rigtig fungerer, handler det måske bare om at flytte en af elementerne.

- Når jeg underviser, ser jeg ofte, at kursisten er godt på vej, men bare lige skal rykke lidt rundt på tingene, siger Kirsten, der også selv finder inspiration på gåture i naturen.

- Og så arbejder man sig varm, lyder hendes erfaring.

- Kontraster i dekorationen er altid godt - at vælge et roligt materiale og tilsætte noget vildt som for eksempel en kroget gren, siger hun og tilføjer med et smil:

- Man siger, at man arbejder med dekorationer, som man er som person.

Det kan du finde i haven og i naturen

I skovbunden findes rødder, stubbe og grene. På fældede træer gror der svampe, og birkebark kan flås af fældede stammer. Man kan også finde udgåede grene med lav eller kogler enebærgrene, grene med kogler, frøkapsler og efterårsløv – alle velegnede materialer. Løse kogler og forskellige mosarter er uundværlige til dækmaterialer.

Ved søer og vandhuller er der rige muligheder for materialer som træstykker, rødder og grene, der har ligget længe i vandet. Pil, dunhammere, siv og porse findes også her.

På mark, eng og i grøftekanten plukkes forskellige græsarter helst inden frøsætningen. Senere plukkes frø- og blomsterstande af for eksempel valmuer, tidsler, burrer, perikum, sankthansurt og vejbred. Af kornsorterne er havre den mest brugte til juledekorationer.

I haven kan der om efteråret hentes japanske lygter, judaspenge, hjortetakfrøstande, porreblomster, regnfang og buddleia, der alle er egnede i tørret tilstand. Grene med bær er også et fint materiale. Og mod jul findes liguster, ildtorn, snebær, kristtorn og hybenarter.

Annonce

Farver passer til hjemmet

Farven behøver ikke at være julerød.

- Man kan vælge den farve, der passer ind i hjemmet, siger Kirsten, der selv godt kan lide at bruge støvede farver som grøn eller cremefarver.

Lidt liv kan man tilsætte sin dekoration ved at bruge sukkulenter eller hyacinter, der springer ud, når de kommer ind i varmen. En flot grankogle ændrer også karakter, når den får en tur med en guld- eller sølvspray.

På værkstedsbordet står der også et græskar, som hun har givet en tur med guldsprayen, og som bare venter på at få nyt liv i en juledekoration.

Klimabevidstheden hersker også i værkstedet i Mejdal:

- Jeg tænker også på miljøet og lade være med at bruge for meget lim. Jeg sætter tingene fast med "lærertyggegummi" - på den måde kan de bruges igen næste år.

Ti gode råd til at undgå brand i julen

Brandvæsenet rykker ud til mange flere brande i beboelser i december end i andre af årets måneder – juledekorationer kan for eksempel sætte huse i brand. Her er ti gode råd til, hvordan du kan undgå brand i din bolig.

1. Gå aldrig fra et rum, hvor stearinlys er tændt.

2. Lav adventskranse og juledekorationer med omtanke. Sæt stearinlys, så de ikke kan antænde gran og tørre grene, når de brænder ned.

3. Brug gerne selvslukkende lys, eller lysmanchetter af stanniol til levende lys, i adventskrans og juledekoration – det minimerer risikoen for, at stearinlyset antænder gran, mos med mere, når lyset brænder ned.

4. Behandl adventskrans og juledekoration med et brandhæmmende middel, der nedsætter risikoen for brand. Brandhæmmende midler kan købes i byggemarkeder. Du skal dog stadig have juledekorationen under opsyn.

5. Stil ikke levende lys i nærheden af gardiner og andet let antændeligt, eller hvor mindre børn, hunde og katte kan nå dem. Brug eventuelt elektriske lys i stedet.

6. Din brændeovn skal også være under opsyn, når du har tændt op. Luk gerne lågen, så du ikke risikerer, at gløder springer ud på trægulvet og tæpperne.

7. Vær opmærksom på brandrisikoen, når du tilbereder julemaden. Hold øje med maden og sørg for, at alle blus eller kogeplader er slukket, når du forlader huset.

8. Hav slukningsmidler stående. En blomsterforstøver eller en vandkande med spreder er ofte nok til at slukke brande i adventskranse og juledekorationer. Når juletræet tændes, bør du også have mindst én spand vand og en gulvklud eller en to kilos pulverslukker stående.

9. Sørg for, at juletræet er friskt – opbevar det udendørs, indtil det skal bruges. Stil juletræet i en juletræsfod, der kan fyldes med vand. Tjek vandstanden dagligt – og fyld efter. Brug selvslukkende lys i juletræet (eller elektriske lys) og placér lysene, så der ikke er mulighed for at gran og pynt bliver antændt.

10. Sørg for at have røgalarmer monteret korrekt i dit hus, og tjek om de virker.


Dekorationen med det grønne kalenderlys har fået liv med en sukkulent og en hyacint. Foto: Ninna Pirchert
Kubus-stagen, som bruges året rundt, ses her i en juleudgave, der også kan bruges som en adventskrans. Foto: Ninna Pirchert
Gran er her erstattet med grønt fra haven og andet fra naturen. Det hele er placeret på et fad.
Fadet er gammelt og rustent, og i Kirsten Pedersens øjne oplagt til en dekoration med en lille julestjerne som blikfang. Foto: Ninna Pirchert
Annonce
Holstebro Onsdag

Holstebros eneste konsul: Jeg er det, fordi jeg ikke kan lade være

Annonce
Holstebro Onsdag

Ny kirkekoncert i Idom

Annonce
Holstebro Onsdag

Kyndelmisse og vintersange i kirke

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Lær hvordan du kan sy tøj ud af genbrugsmaterialer

Holstebro Onsdag

Efter svære år er malerbøtten vendt

Holstebro Onsdag

Sproget smuldrer

Holstebro Onsdag

Murerfirma skiftede strategi: Omsætningen blev fordoblet

Holstebro Onsdag

Langt flere videokonsultationerhospitalerne: - Mange patienter har taget utroligt positivt imod det

Holstebro Onsdag

Masser af aktiviteterSlagteriet i foråret

Holstebro Onsdag

Sognepræst fortæller om Astrid Lindgrens verden

Holstebro Onsdag

Aftale mellem lærerforening og kommune gøres permanent

Annonce