Annonce
Holstebro Onsdag

Efter 24 år: Restauratør træder lidt tilbage og giver plads til unge kræfter

Det nye makkerpar, der fremover skal stå i spidsen for Restaurant Cooks: 29-årige Blaise Kalamba (til venstre) og Huso Akkaya, der her har taget opstilling ude foran restauranten i Enghaven, da der var ved at blive gjort klar til udeservering. Foto: Ninna Pirchert
29-årige Blaise Kalamba, der er udlært kok på Under Klippen, får job som ny bestyrer på Restaurant Cooks i Enghaven i Holstebro.

Holstebro: - Han er en høflig dreng, og det store ansvar er han klar til at tage - uden at stresse og uden at skælde ud på mine folk. Hans opgave bliver at være god ved mine folk og mine gæster, og så får jeg tid til at være lidt mere social - og tid til at være mere sammen med gæsterne og gå rundt og hygge mig i restauranten.

Sådan lyder det fra 50-årige Huso Akkaya, der i snart 24 år har drevet Restaurant Cooks.

Ham, han taler om, er 29-årige Blaise Kalamba, som nu er ansat som ny bestyrer for restauranten i Enghaven.

Annonce

Huso Akayas indrømmer, at nedlukningen af restaurationslivet har været en hård nyser for ham og hans restaurant især under den seneste nedlukning. Siden jul har Cooks haft åbent for takeaway.

- Men det har været en lang periode, og vi har mistet halvdelen af omsætningen, siger han, men fortæller, at coronapausen har givet ham tid til at tænke over sit arbejdsliv.

Og resultatet af tænkepausen blev altså, at han ville ansætte en person, der kunne tage noget af ansvaret fra hans skuldre.

- Og det er en god beslutning, mener Huso Akkaya, der nu glæder sig til at få tid til også at tage ud og se håndbold og gå i Musikteatret, når det kulturelle liv på et tidspunkt får nyt liv.

Flygtning fra Congo

Huso Akkaya har kurdiske rødder, og det internationale islæt fortsætter med den nye bestyrer. Blaise Kalamba er nemlig født i Congo - eller Den Demokratiske Republik Congo, som den centralafrikanske stat retteligt hedder. Han kom til Danmark som flygtning for 14 år siden.

- Når man kommer fra Afrika, drømmer de fleste om at blive mekaniker, læge eller lærer, fortæller Blaise, der satte sig for at blive mekaniker, da han var færdig med folkeskolen.

- Men det var ikke noget for mig - men mad, det var lige noget for mig, siger Blaise, der blev udlært kok på Under Klippen.

- Det er genialt at arbejde med mad. Jeg kan udfordre mig selv og finde ud af alt det, man kan lave med en gulerod. Og så er jeg også god til det, siger den nye bestyrer, der også skal give en hånd med i køkkenet, når der er brug for det.


Det er genialt at arbejde med mad. Jeg kan udfordre mig selv og finde ud af alt det, man kan lave med en gulerod. Og så er jeg også god til det.

Blaise Kalamba, Cooks-bestyrer


Sammen med kæresten, Venus, der har filippinske rødder, har han en datter på to år - og der er en lillebror på vej. Familien bor i Halgård.

Annonce

Mere synlig på SoMe

Familieforøgelsen betød, at Blaise skiftede til dag-arbejde. Han har tidligere arbejdet i kantiner og senest hos Slagter Lange, men på grund af coronaen var der desværre ikke arbejde nok til ham.

Mens han gik ledig, blev han ringet op af Cooks-restauratøren.

- Jeg havde regnet med, at han ville tilbyde mig et job i køkkenet, fortæller Blaise, der blev glad og overrasket over tilbuddet om jobbet som bestyrer.

- Det er en udfordring, jeg gerne tager op. Mit job bliver at sørge for, at Cooks er et sted, hvor gæsterne føler sig hjemme, og hvor de føler sig velkomne, siger Blaise Kalamba, der har planer om at gøre restauranten mere synlig på de sociale medier og også om at udvide drinkskortet med cocktails.

- Jeg skal sørge for, at der altid sker noget her i restauranten, tilføjer bestyreren, der tiltræder den 1. maj.

Men han kan nok ikke helt holde sig væk fra restauranten, når den fra den 21. april åbner for udeservering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce