Annonce
Portræt

Elly Griffiths ville ikke have en heltinde, der var perfekt

- Jeg har en veninde, der skriver manuskripter til episoder i tv-serien Midsomer Murders med inspektor Barnaby. Hun siger, at man altid skal have mindst fire personer tilbage til slut, der er i live og som kan have gjort det. Det er ikke noget dårligt mantra at arbejde ud fra, siger Elly Griffiths med en latter. Man kan møde hende på årets Krimimesse i Horsens.
I den kommende weekend er der Krimimesse i Horsens. En af de mange kendte forfattere, man kan møde, er engelske Elly Griffiths. En heldig Holstebro Onsdag-læser kan vinde de fire bøger, der indtil videre er udkommet på dansk, om den lettere overvægtige, mundrappe, enlige mor og arkæolog Ruth Galloway, der altid bliver rodet ind i noget uhyggeligt.
Annonce

Krimi: Egentlig hedder hun Domenica de Rosa.

Men da hun begyndte at skrive krimier, sagde hendes agent, at det navn altså slet ikke duede. Det lød jo som noget fra en kærlighedsroman. Derfor blev krimiforfatteren Elly Griffiths født.

- Min mormor hed Ellen Griffiths, så det er ikke helt grebet ud af luften, siger forklarer Domenica de Rosa, som efterfølgende her i artiklen vil blive kaldt Elly Griffiths.

Hendes fars familie er italiensk og en god portion af dem indvandrede til England, hvor faderen mødte Ellys engelske mor og blev forelsket.

Deres datter kom til verden i 1963 i London, men var kun fem år, da hele familien flyttede til en lille landsby uden for kystbyen Brighton i Sydengland. Der bor Elly i øvrigt stadig med mand, børn og kat.

Hun vendte dog tilbage til London for at læse engelsk ved King's College. Derefter fik hun job hos et af verdens største forlag, HarperCollins, men det var først, da hun var på barselsorlov efter at have født tvillinger, at hun gav sig i kast med sine egne forfatterambitioner.

Tvillingerne er i dag 21, så Elly Griffiths kan altså meget nøjagtigt sige, at hun har skrevet i 21 år.

Krimimessen i Horsens

Krimimessen bliver hvert forår lige inden påske afholdt i Fængslet i Horsens. I 2019 er det den 6. og 7. april.

Horsens Kommunes Biblioteker er arrangør.

Krimimessen blev afholdt første gang i 2001. I 2007 rykkede man ind i det tidligere statsfængsel og har været der lige siden.

I 2017 nåede messen for første gang over 7000 deltagere, og der deltog cirka 130 forfattere og foredragsholdere fra ind- og udland.

Krimimessen (Fængslet, Fussingsvej 8, Horsens) har åbent lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16.

Man kan blandt andet høre Elly Griffiths fortælle - og få hende til at signere sine bøger.

Se mere på krimimessen.dk

Annonce

Danske læsere elsker Ruth

Dr. Ruth Galloway er den elskelige hovedperson i foreløbig 11 krimier.

- Jeg har ideer til to mere, så jeg tænker, at der nok kommer 13 i alt. Der kommer et tidspunkt, hvor en serie skal stoppe. Men der er lige et par eventyr, som Ruth skal på endnu, lover forfatteren.

Foreløbig er fire af Ruth Galloway-bøger udkommet på dansk, og Elly Griffith, der er oversat til en lang række sprog, siger, at ud over de engelsktalende læsere, er Danmark det sted, hvor hendes bøger har haft størst succes.

- De danske læsere har virkelig taget Ruth Galloway til sig. Jeg ved ikke helt hvorfor, men det er dejligt, siger hun.

Ruth Galloway er ikke som de fleste krimiheltinder.

Hun er hverken journalist, politibetjent eller privatdetektiv. Hun er ikke veltrænet, smuk og med et talent for at tiltrække mænds opmærksomhed. Og hun er ikke sidst i 20'erne og bosat i storbyen.

- Hun dukkede pludselig op … jo, jeg så hende på en måde komme gående ud af tågen over marsken i Norfolk. Jeg var der med min mand, Andy, som er arkæolog, og han nævnte, at man engang mente, at marken var hellig, fordi den hverken er land eller hav, men noget midt imellem. Derfor så man marsken som en slags bro til det hinsides. Da Andy sagde "hverken land eller hav, hverken liv eller død", dukkede hele handlingen i "Pigen under jorden" op i mit hoved, fiks og færdigt, ler Elly Griffiths og uddyber:

- Det var vigtigt for mig, at hun ikke var perfekt. Hun skulle ikke lave gourmetmad og være i stand til at løbe 20 miles. Det skulle være én, der var mere som mig og mine veninder. Og så var det samtidig vigtigt, at mens hun ikke var selvsikker og perfekt på det private plan, så skulle hun være det på det akademiske plan med sit job.

Da vi møder Ruth Galloway første gang i bogen "Pigen under jorden" fra 2009, står nålen på hendes vægt stille på 79,3 kilo. Hun ser sin 40-års fødselsdag i øjnene, har hverken mand eller børn, og er bosat i et lille øde hus i udkanten af saltmarsken i Norfolk. Hun underviser på University of North Norfolk i arkæologi, med speciale i biologisk antropologi og hun bliver betragtet som noget af en specialist, når det gælder gamle knogler.

Men allerede i første bog sker der noget, der ændrer Ruths liv. Hun har en éngangsaffære, bliver gravid og enlig mor. Gennem bøgerne følger vi så Ruth også i hendes kamp med kærligheden, forælderrollen, vægten - og mord.

Hvis man ikke har noget imod at læse på engelsk, kan det varmt anbefales at læse alle bøgerne nu. Ellers må man vente på de danske oversættelser, som der kommer to af om året, på Gads Forlag.

Vind bøger

I samarbejde med forlaget udlodder Holstebro Onsdag fire af Elly Griffiths bøger.

Skriv en mail til os om, hvorfor netop du skal vinde en af hendes bøger.

Skriv "Bog-konkurrence" i emnefeltet til onsdag@bergske.dk og send mailen til os senest mandag den 8. april klokken 12.

Vinderne får direkte besked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Julemarked i Haderup aflyst

Annonce