Annonce
Holstebro Onsdag

En million til forskning i kirurgisk behandling af alvorlig søvnlidelse

Kikkertundersøgelsen, som betegnes Drug Induced Sleep Endoscopy (DISE), er et helt nyt udredningstilbud vest for Storebælt til de patienter, der lider af obstruktiv søvnapnø. Herudover foregår DISE-udredning kun på Gentofte Hospital og på Rigshospitalet. Her er det afdelingslæge Jannik Bertelsen fra Hospitalsenheden Vest, der undersøger en patient ved hjælp af et skop. Foto: Søren Braad Andersen
Afdelingslæge og ph.d. Kasra Zainali-Gill, der arbejder på øre-næse-halsafdelingen og Universitetsklinikken Flavour, Balance og Søvn på Regionshospitalet Holstebro, er bevilget en million kroner fra en pulje i Region Midtjylland til at forske i søvnkirurgi.
Annonce

Region Midtjylland: Obstruktiv søvnapnø er en forstyrrelse af søvnkvaliteten, der er fremkaldt af gentagne kvælningsanfald under søvnen. Det er en alvorlig og ofte overset søvnlidelse, der er forbundet med både hjertekarsygdom og nedsat livskvalitet. Manglen på en ordentlig nats søvn kan nemlig risikere at få alvorlige konsekvenser for helbredet, jobbet og det sociale liv.

Den primære behandling af søvnlidelsen foregår i dag med Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) - et vedvarende overtryk i luftvejene, der hjælper patienten med at trække vejret under søvnen via en maske og et iltapparat.

CPAP er en livsvarig behandling, som patienterne oplever som meget indgribende i deres liv.

Selv om søvnkirurgi er et underbelyst forskningsområde med meget lidt dokumentation for,  hvilke behandlinger der virker, så peger nyere erfaringer fra Rigshospitalet og Gentofte Hospital på, at en del af patienterne kan behandles kirurgisk og dermed undgå CPAP-behandling - eller i det mindste at de bedre kan tåle CPAP-behandlingen.

Annonce

Skræddersyet kirurgi

På den baggrund har et nyt forskningsprojekt ved Universitetsklinikken Flavour, Balance og Søvn i Holstebro fokus på at undersøge, om skræddersyet kirurgi kan være et supplement til CPAP-behandlingen.


En tredjedel af de udleverede CPAP-apparater bliver ikke brugt, og et lige så stort antal patienter tåler ikke behandlingen, så de hopper fra. Disse patienter har helt klart brug for at få et andet behandlingstilbud, der passer bedre til dem.

Kasra Zainali-Gill, afdelingslæge og ph.d.


Det fortæller afdelingslæge og ph.d. Kasra Zainali-Gill, som er en af forskerne bag det nye forskningsprojekt i Holstebro, i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

Han har netop fået bevilget en million kroner fra Puljen til Styrkelse af Sundhedsforskning i Region Midtjylland til at forske i søvnkirurgi.

- En tredjedel af de udleverede CPAP-apparater bliver ikke brugt, og et lige så stort antal patienter tåler ikke behandlingen, så de hopper fra. Disse patienter har helt klart brug for at få et andet behandlingstilbud, der passer bedre til dem, mener Kasra Zainali-Gill.

Sammen med sin kollega på øre-næse-halsafdelingen i Holstebro, afdelingslæge Jannik Buus Bertelsen, vil han undersøge, om kirurgisk behandling, som skræddersyes den enkelte patients behov, kan være et supplement til CPAP-behandlingen.

Annonce

Undersøgelse af luftveje

- Vi skal tættere på, hvilke i patientgruppen der har mest brug for kirurgisk behandling, og vi skal kunne tilbyde disse patienter en skræddersyet, kvalitetssikret behandling, når ingen andre velafprøvede behandlinger ser ud til fungere, siger Kasra Zainali-Gill.

Udredningen af patienten foregår på øre-næse-hals-afdelingen i Holstebro ved hjælp af en søvn-endoskopi; en kikkertundersøgelse af de øvre luftveje, mens patienten ligger i en medicin-fremkaldt søvn.

Formålet med søvn-endoskopien er at finde den konkrete årsag til patientens problem med søvnapnøerne. Hvis problemet kan lokaliseres, kan behandlingen skræddersyes patientens behov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Julemarked i Haderup aflyst

Annonce