Annonce
Holstebro Onsdag

Få storslåede naturoplevelser i Danmarks naturparker

Dronning Margrethe på besøg i Naturpark Vesterhavet ved området med den naturgenoprettede Filsø, som omtales som det botaniske mirakel. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Istidslandskaber, åbne vidder, sjældne orkidéer og rastende havørne er noget af det, du kan opleve i Danmarks naturparker. For nylig er to nye kommet til.

Udeliv: En nationalpark lyder både majestætisk og imponerende - og som en rigtig naturperle.

Men ringer ordet naturpark en klokke? Hvis svaret er nej, er du ikke alene.

Rigtig mange danskere kender nemlig ikke til naturparkerne, viser en ny rundspørge fra Userneeds og Oxford Research.

- Men det er altså en oplevelse, man ikke skal snyde sig selv for. For man kan få lige så imponerende oplevelser i en naturpark, siger Astrid Bjørg Mortensen, der er kommunikationschef i Friluftsrådet.

Naturparkerne er kendetegnet ved at være sammenhængende natur af særlig national, regional eller international betydning.

Parkerne er desuden karakteriseret ved stor naturrigdom, landskabelig skønhed og kulturhistorisk værdi. Og senest er Nordals og Ringsted blevet optaget i det fine selskab.

I Naturpark Nordals kan man opleve lange strækninger med stenrev, højmoser og natur uden menneskelig indblanding.

- Det er et gammelt istidslandskab, hvor man kan opleve truet og bevaringsværdi natur og sjældne arter af blomster og græsser, siger Sven-Åge Westphalen, der er ansvarlig for Danske Naturparker.

Du kan også pakke kaffekurv, gummistøvler og ungernes fiskenet og tage til Naturpark Ringsted. Den ligger ved Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø.

- Det er en vigtig korridor, hvor fiskene kan vandre mellem søer og vandløb. Og det er et knudepunkt for åløb fra Øst, Vest, Syd og Nord, hvor man kan opleve sjældne orkidéer, frøer og salamandere, siger Sven-Åge Westphalen.

Naturparkerne findes over hele landet. Den østligste ligger på Christiansø ved Bornholm og den nordligste ligger ved Tolne i Hjørring.

Lidt overraskende kan man også besøge en naturpark tæt på Hovedstaden - nemlig Naturpark Amager. Tag kikkert og madkurv med, foreslår Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen.

- En central del af naturparken er det fantastiske fugleliv. På denne årstid kan man både se vandrefalke, havørne og masser af viber, som næstefter anemonerne må være den største forårsbebuder herhjemme, siger han.

Både fugletårne og bålsteder er offentlige. Og du er velkommen til at tage cykel, klapvogn eller fiskenet med - eller plukke ramsløg til en hjemmelavet pesto.

- Hvis man opfører sig ordentligt, må man færdes i området hele døgnet. Og selv om det kun ligger ti kilometer fra Rådhuspladsen, får man oplevelsen af åbne vidder, rigt naturliv og sjældne orkidéer, siger Jes Aagaard.

På Friluftsrådets hjemmeside kan du få det fulde overblik over de i alt 14 naturparker og læse mere om, hvad der er særligt ved naturen netop der.

Naturparkerne findes i hele landet, og der kommer jævnligt nye til. I naturparker værnes der om naturen i samarbejde med kommune, lokalsamfund og Friluftsrådet - mens nationalparker er en politisk størrelse, som vedtages af Folketinget. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce