Annonce
Holstebro Onsdag

Farmand har ansvaret for aftensmaden og madplanen

Peter Hatting, der er leder på Nørre Boulevard Skolen, er her nået hjem og er gået i gang med at sætte bagekartoflerne i ovnen efter at have tilbagelagt den 85 kilometer lange tur mellem arbejdspladsen i Holstebro og hjemmet i Silkeborg. En daglig tur, han ikke har noget imod at køre. - Jeg kører glad både til og fra arbejdet, konstaterer han. Foto: Johan Gadegaard
47-årige Peter Hatting, der siden marts har været leder af Holstebros største skole, tager forklædet på, når han sidst på dagen vender hjem til rækkehuset i Silkeborg, hvor han har sine to børn hver anden uge.

Silkeborg/Holstebro: I det nybyggede rækkehus på Bakkeborgdalen i parcelhuskvarteret er det farmand, der har ansvaret for maden.

- Ja, det er jo ikke børnenes skyld, at de ikke hjælper til. Jeg har bare aldrig været god til at tage dem med i køkkenet. Det er meget nemmere at gøre det selv, for jeg ved lige, hvordan det skal gøres. Vi har flirtet med tanken om, at børnene skal have en maddag, men det er aldrig blevet til noget.

Sådan lyder det fra 47-årige Peter Hatting, der på avisens opfordring har inviteret indenfor i sit køkken, mens aftensmaden tilberedes som et bidrag til serien, Hva' skal vi ha', der sætter fokus på hverdagsmad.

Annonce

Journalisten og fotografen måtte denne gang ud på en lidt længere køretur. Peter Hatting, der i marts begyndte i jobbet som leder af Nørre Boulevard Skolen i Holstebro, bor nemlig i Silkeborg, hvor han har sine to børn - Asger på 17 år, der går i 1.g, og Dicte på 11 år, der går i 5. klasse - i en 7-7-deleordning med sin eks-kone.

- Selv om jeg har fået nyt job i Holstebro, bliver jeg boende i Silkeborg, fordi børnene går i skole her - og her bor deres mor også, siger skolelederen, der faktisk er vokset op i Holstebro.

I huset på Ravelsvej, som forældrene byggede i 1979  i det parcelhusområde, der dengang blev kaldt Flyvepladsen, og nu er han altså vendt hjem til barndomsbyen som leder af byens største folkeskole med 780 elever og godt 100 lærere og andet personale.

- Man bliver aldrig for gammel til at sove hjemme hos sin mor, konstaterer han med et smil og forklarer, at det sker, at han efter sene aftenmøder overnatter hos sin mor, der stadig bor i byen. Det er et par år siden, han mistede sin far.

Sådan lidt på slump

Peter er denne onsdag eftermiddag nået hjem fra jobbet lidt tidligere end gæsterne fra avisen, og han har nået at sætte bagekartoflerne i ovnen. Efter velkomsten finder han det sorte forklæde frem og tager det på uden over den lyseblå skjorte og cowboyjeans'ne.

- Jeg ville faktisk have sørget for, at forklædet var nyvasket, men det nåede jeg altså ikke, beklager han med et lille smil, mens han forsøger at børste lidt af det melstøv væk fra forklædet, der fortæller, at her i huset, er det farmand, der er køkkenchefen.

Peter Hatting går op i at servere sund mad for sine børn, men han tæller ikke kalorier. For fedt giver jo smag, som han siger. - Hvis man er for bevidst og analyserende, går magien af maden, tilføjer skolelederen, der her er i gang med salaten. Foto: Johan Gadegaard

- Vi skal have bagekartofler med fyld af krabbesalat, rejer, hytteost, rødløg, hvidløg og purløg, siger han og fortæller, at det er husets go to-ret.

- Hvis børnene skulle oddse på, hvad vi skal have til aftensmad, ville den ret ikke få ret høje odds. Den får vi nemlig tit, siger han og fortæller, at han har udviklet retten fra en ret, han engang har fået i Sverige.

- Det hele tager jeg sådan lidt på slump, siger han og åbner køleskabet, hvor han finder den færdigrørte krabbesalat, han i dagens anledning har købt hos fiskehandleren.

- Men man kan også sagtens bruge den fra køledisken i Fakta, siger han og begynder at røre ingredienserne til fyldet sammen i en hvid Margrethe-skål.

- Det sker også, at jeg hælder mayonnaise eller aioli i fyldet - det afhænger lidt af humøret, tilføjer han, mens han energisk rører rundt med spiseskeen.

Opskrift

Skoleleder Peter Hattings favoritret er bagekartofler med fyld - serveret med en salat.

Det skal du bruge:

Bagekartofler, færdiglavet krabbe- eller krebsesalat, rejer, hytteost, knust hvidløg, fint hakket rødløg og purløg.

Til salat: Grøn blandet salat (køb eventuelt færdigsnittet), små tomater, agurk, fetaost og olivenolie.

Sådan gør du:

Vask bagekartoflerne og dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle.

Læg bagekartoflerne i et ovnfast fad og skær et dybt kryds i dem.

Pensl bagekartoflerne med i olie og krydr med salt.

Sæt kartoflerne i ovnen ved 200 grader og bag dem i cirka en time og 15 minutter - afhængigt af størrelsen på kartoflerne.

Bland krabbesalaten med rejer, hytteost, presset hvidløg, fint hakket rødløg og purløg i en skål.

Bland salaten.

Server krabbesalaten oven på de bagte kartofler og den grønne salat til.

Skolelederen anbefaler et godt glas hvidvin til retten.

Familien spiser helst aftensmåltidet sammen - idrætsaftaler og ungdomsliv kan dog komme på tværs af den regel. Og måltidet indtages uden forstyrrelser fra mobiltelefoner - ikke at det er et diskussionsemne, men mere en fælles forståelse, forklarer familiefaderen.

Han går op i at servere en sund og varieret kost - uden at have et religiøst forhold til hverken sukker eller kød.

- Vi spiser ikke slik til hverdag, og vi spiser kun rødt kød en gang om ugen, fortæller Peter, der serverer fisk, fjerkræ og vegetarretter de andre dage.

Pasta med kødsovs kan for eksempel også være tilberedt med plantefars.

Der er styr på, hvad familien skal have at spise til aftensmad. Peter laver nemlig madplan - i hvert fald for de uger, hvor børnene bor hos ham. I de uger, hvor han bor alene, er der knap så stram en styring, og det sker oftere, at aftensmaden står på nordisk tapas, som er familiens lidt finere betegnelse for rugbrødsmadder.

Det tager lidt tid at bage kartoflerne i ovnen, men ellers er det bare at blande ingredienserne, siger skoleleder Peter Hatting om sin go to-ret. Her er han klar til at spise måltidet og nyde et køligt glas hvidvin til. Foto: Johan Gadegaard

Søndag aften sætter han sig med en stak kogebøger og skriver den kommende uges madplan.

- Med kogebøgerne får jeg øje på opskrifter, som jeg ellers ikke lige ville have lavet, forklarer han og sætter skålen med fyldet i køleskabet og går i gang med at snitte tomater.

- Hverdagen hænger bedre sammen med en madplan, og den er en stor hjælp for mig. Planen gør også, at jeg kan nøjes med at handle stort ind en gang om ugen, slår han fast.


Hverdagen hænger bedre sammen med en madplan, og den er en stor hjælp for mig. Planen gør også, at jeg kan nøjes med at handle stort ind en gang om ugen.

Peter Hatting, skoleleder og far til to


Sådan har skolelederen det med ....

Økologi:

Ja tak.

De økologiske varer foretrækkes, hvis det er muligt. Der er dog altid et økonomisk rationale, og den økologiske kylling til 120 kroner finder ikke vej til indkøbskurven. Der er nemlig grænser for, hvor dyr økologien må være. Nogle varer er svære at finde i en økologisk udgave - fisk for eksempel.

Madspild:

Nej tak.

- Vi har den generelle tilgang, at man ikke bare smider mad ud. Vi er gode til at gemme resterne og få dem brugt til at tage med som madpakke, siger Peter Hatting.

Supermarkedets varer, der er tæt på sidste salgsdato og derfor sat ned i pris, ryger gerne ned i indkøbskurven.

Økonomi:

Der findes ikke et fast madbudget, men Peter overfører 4000 kroner om måneden til sin Coop-konto, og når måneden er gået, er der som regel mellem 400 og 800 kroner tilbage på kontoen. Undtagen i julemåneden, hvor beløbet overskrides - de to børn har nemlig begge fødselsdag i december, der også kræver ekstra mange husholdningspenge. 

Mad udefra:

Det sker, at familien henter takeaway. Her er sushi favoritten.

- Jeg elsker at gå ud at spise. Det med at maden er i hænderne på nogle, der ved, hvad de laver, er altså bare godt, siger Peter Hatting, der gerne går ud og spiser et par gange om måneden.

Gryder på bordet:

Der findes ingen regel om, at gryderne ikke må sættes på bordet.

- Men vi gør det ikke. jeg synes ikke, at gryder hører til på et middagsbord, siger Peter.

En undtagelse fra reglen kan være den støbejernsgryde, hvori svinekæberne har stået og simret i flere timer.

- Man må gerne gøre noget ud af måltidet, lyder hans filosofi.

- Hov, jeg glemte purløget, indskyder hverdagskokken, lige inden han gør klar til at servere aftensmåltidet.

Normalt drikker familien vand til maden, men i dagens anledning har Peter været en tur forbi den lokale "vinpusher", som han kalder den flinke franskmand, der bor i nabolaget.

- Jeg har ikke så meget forstand på vin, men jeg kan godt lide gode oplevelser, siger skolelederen, der ikke hører til dem, der har givet sig selv forbud mod at drikke vin på en hverdag.

Den bagte kartoffel med fyld serveres på det stel, han har arvet fra sin oldemor. Blå Blomst hedder stellet, der har mere end 80 år på bagen, men Peter Hatting har valgt at bruge det i hverdagen, netop fordi det har en historie. Og så ryger tallerkenerne altså også i opvaskemaskinen Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Sundhed? - Det handler om balancen af maden på tallerkenen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

I Anoucks parcelhushave kan alle blomsterne spises

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Du er selv en dyr pige

Holstebro Onsdag

Dag 10 efter mystisk kro-brand: Flere borgere har henvendt sig til politiet med tip

Holstebro Onsdag

Det skal i fremtiden være slut med vandkaos i byen

Holstebro Onsdag

Hold fri, når du holder ferie

Holstebro Onsdag

Helena og Trine skal gøre Holstebro stolte ved OL

Holstebro Onsdag

Stor interesse for den nye festival på Restaurant JA

Holstebro Onsdag

Denne gang skal anlægget fyldes med tilskuere

Holstebro Onsdag

Her foregår genoptræningen på golfbanen

Holstebro Onsdag

Grænsehandel: Så meget skal du spare, før turen er tjent hjem

Holstebro Onsdag

Mandens forklarings-gen

Holstebro Onsdag

Hjemme hos fitnessinstruktøren serveres der både asiatiske retter og mormormad

Holstebro Onsdag

Hvorfor jeg ville være ejendomsmægler?: Det er sådan et sexet erhverv

Holstebro Onsdag

Indsatsleder om brand på Borbjerg Mølle Kro: - Bliv væk og lad os arbejde

Holstebro Onsdag

Efter et år med pandemi og ny direktør: Gråkjær er blevet markant bedre til at tjene penge på sine byggerier

Holstebro Onsdag

Havekreds uden bestyrelse: Kom ud af busken

Holstebro Onsdag

På tur rundt til syv bordeller i det vestjyske: En rystende dag

Holstebro Onsdag

Kaster håndklædet i ringen - kan ikke skaffe personale: Jensens Bøfhus lukker tre aftener om ugen

Holstebro Onsdag

Klub er ved at anlægge sin tredje udendørs padelbane

Holstebro Onsdag

En sommerlejr for familier, der har det svært

Holstebro Onsdag

Vægterne går aftenturen - men i en kortere periode

Holstebro Onsdag

Lukning af minkindustrien ser ud til at tage sølvmågen med i faldet

Annonce