Annonce
Holstebro Onsdag

Fejrer fornyet status som universitetsklinik og støtte-millioner

- Det har været en udfordring at sikre et godt generationsskifte, og det er en stor sejr og anerkendelse at blive forlænget som universitetsklinik, mener Jesper Nørgaard Bech, der er leder af klinikken i Holstebro. Foto: Søren Braad Andersen
Universitetsklinikken for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse, som blev etableret i 2013 i Holstebro, fejrer fornyelsen af sit kvalitetsstempel og mere end tre millioner kroner i ny forskningsstøtte.
Annonce

Holstebro: Et bedømmelsesudvalg fra Aarhus Universitet og Region Midtjylland har gen-evalueret universitetsklinikken for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse på Regionshospitalet Holstebro i Hospitalsenheden Vest, der får forlænget sit kvalitetsstempel i fem år.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse,

Genudnævnelsen er et videnskabeligt kvalitetsstempel af, at forskningen ved Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse fortsat lever op til de høje standarder, der forventes af en universitetsklinik - blandt andet en betydelig forsknings-aktivitet i form af publicering i internationale tidsskrifter og uddannelse af forskere.

Både før og efter at universitetsklinikken blev etableret i 2013, er der udgivet et stort antal ph.d.-afhandlinger med afsæt i det nyremedicinske speciale i Holstebro.

- I dag er flere af universitetsklinikkens forskere ansat som overlæger i Hospitalsenheden Vest, fortæller specialeansvarlig overlæge, lektor og ph.d. Jesper Nørgaard Bech.

Han overtog ledelsen af universitetsklinikken i 2016, hvor klinikkens grundlægger, professor Erling Bjerregaard Pedersen, gik på pension.

Mere om forsknings-pengene

Overlæge, lektor, ph.d. Jesper Nørgaard Bech har modtaget 1.500.000 kroner fra Augustinus Fonden til et ph.d.- program, hvor det indbyrdes samspil mellem elementer i kosten og effekten af simple kostændringer undersøges.

Formålet er at reducere blodtrykket og forbedre rådgivningen af patienter med forhøjet blodtryk.

Læge, Steffen Flindt Nielsen har modtaget 1.430.000 kroner fra Region Midtjyllands Forskningsfond til et ph.d..-program, der undersøger effekten af en ny type medicinsk behandling på type-2 diabetes og nyresygdom.

Dele af undersøgelsen foregår i samarbejde med Nyremedicin, Aarhus Universitetshospital.

Læge og ph.d. Bodil Gade Hornstrup har modtaget 198.000 kroner fra Hjerteforeningen til
at færdiggøre et projekt om ”effekten af reduktion af saltindtagelse på blodtrykket hos patienter med vanskelig regulerbar blodtrykssygdom”.

Projektet skal give ny information om, hvor effektiv simple tiltag til reduktion af saltindtagelsen er med henblik på reduktion af blodtrykket.

Undersøgelsen foregår i universitetsklinikken.

- Vi forsker i et bredt udsnit af sygdomme inden for det nyremedicinske speciale, herunder hyppige folkesygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og forstyrrelser i væske- og saltbalancen, fortæller Jesper Nørgaard Bech og tilføjer:

- Det giver bred klinisk faglighed og spidskompetencer, der både omfatter behandling af dialysepatienter og de mere almindelige folkesygdomme. Den stærke kobling mellem forskning og klinik bevirker, at vi hele tiden kan udfordre de eksisterende behandlinger.

Siden 2016 er udviklingen af universitetsklinikken fortsat. Der er etableret en bredere organisering i forskningsmiljøet og ansat en ny seniorforsker, to fast tilknyttede post. docs og fem ph.d -studerende. Desuden er der etableret nye forskningsområder inden for diagnostiske metoder i nyremedicin i samarbejde med Nuklearmedicinsk Afdeling i Hospitalsenheden Vest.


Den stærke kobling mellem forskning og klinik bevirker, at vi hele tiden kan udfordre de eksisterende behandlinger.

Jesper Nørgaard Bech, specialeansvarlig overlæge, lektor og ph.d.


Klinikken har planer om at etablere flere større og langsigtede forskningsstudier og involvere det samarbejde, der er etableret med Aarhus Universitet og Nyremedicin på Aarhus Universitetshospital.

Planerne har allerede båret frugt. Alene dette efterår har tre af universitetsklinikkens forskere fået støtte på i alt 3,128 millioner kroner til at forske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Julemarked i Haderup aflyst

Annonce