Annonce
Holstebro Onsdag

Flere danskere bliver smittet med klamydia

Klamydia er en kønssygdom, som smitter ved ubeskyttet sex. Arkivfoto: Scanpix/Jon Nordstrøm
2018 var et rekordår for antallet af danskere smittet med klamydia – i Region Midtjylland fik 6670 unge konstateret klamydia, mens der på landsplan var hele 28.208 unge, som fik diagnosen. - Det tal vil kun vokse, hvis politikerne fortsætter med at se passivt til, lyder det fra Sex & Samfund.
Annonce

Sundhed: 6670 unge fik konstateret klamydia i Region Midtjylland i 2018, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. For hver tusind unge mellem 15 og 29 år i Region Midtjylland, blev 24,9 af dem smittet med klamydia i 2018. Og det er særligt de unge mellem 15-29 år, der smittes med klamydia. Og denne gruppe er også en af de sværeste at få til lægen.

- Tallene viser helt tydeligt, at de unge midtjyder ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod er meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund, i en pressemeddelelse.

Lene Stavngaard mener, at der er nogle strukturelle barrierer i vejen for, at der bliver testet nok unge, og det kræver politisk handling:

- Vi mangler en højere politisk prioritering af unges seksuelle sundhed, lyder opråbet.

Annonce

Mangler særlige tilbud til unge

Årsagen til, at det er så svært at få de unge til at gå til lægen, er ifølge Sex & Samfunds nationale chef, at der i høj grad mangler ungevenlige alternativer, når det kommer til at blive testet for sexsygdomme.

- De unge er notorisk svære at få til lægen, og det er en misforståelse at tro, at det kun er fordi, de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, siger Lene Stavngaard.

En anden og mindst lige så tungtvejende barriere for forebyggelsen af klamydia blandt unge ligger i samarbejdet mellem kommuner og regioner.

For ifølge Lene Stavngaard strander diskussionen nemlig gang på gang ved spørgsmålet om hvem, der skal betale regningen. Og det er netop denne kombination af kassetænkning og mangel på ungevenlige alternativer, der bliver udslagsgivende i forhold til det historisk høje antal unge med klamydia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce