Annonce
Holstebro Onsdag

FOA advarer: Flere ældre - færre sosu'er i kommunerne

På trods af et stigende antal ældre falder antallet af social- og sundhedsassistenter og -hjælpere i kommunerne. Det er også tilfældet i Holstebro Kommune. Arkivfoto: Ritzau Scanpx
Siden 2009 er antallet af ældre over 75 steget med en tredjedel, mens antallet af social- og sundhedsmedarbejdere er gået ned. I nogle midt- og vestjyske kommuner med over en tiendedel. En opskrift på problemer mener sektorformand i FOA.
Annonce

Holstebro/Danmark: Antallet af ældre, plejetrængende danskere er steget støt de seneste ti år. Og tallet vil fortsætte med at stige, så langt statistikken strækker. På trods af det falder antallet af social- og sundhedsassistenter og -hjælpere i kommunerne.

Det skriver FOA, der er Danmarks tredjestørste fagforbund, i en pressemeddelelse. FOA har cirka 175.000 medlemmer fordelt på 38 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner.

Ifølge fagforbundets opgørelse er der i Holstebro Kommune siden 2009 kommet 1430 flere ældre over 75 år. Det er en stigning på 37 procent. Samtidig er der 21 procent færre medarbejdere end i 2009.

Tallene for antal medarbejdere er i opgørelsen omregnet til fuldtidsstillinger og dækker alene kommunalt ansat social- og sundhedspersonale. Privatansatte medarbejdere i ældreplejen er ikke medregnet. Hvis en kommune har gennemgået et skift fra offentlig til privat ældrepleje, vil det i opgørelsen fremstå som et fald i antal ansatte, oplyser FOA.

Annonce

- Uholdbar situation

-  I Midt- og Vestjylland har Herning Kommune oplevet en stigning i antallet af ældre over 75 år på 44 procent siden 2009. I den samme periode er antallet af kommunale social- og sundhedsmedarbejdere faldet med fem procent. Det er en helt uholdbar situation, mener formanden for social og sundhedssektoren i FOA, Torben Klitmøller Hollmann.


De her tal er jo hul i hovedet. Det er en opskrift på problemer, når man skærer i antallet af ansatte, mens mængden af borgere bare vokser.

Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.


- Der er mange vigtige ingredienser, når man skal skabe en tryg og god ældrepleje. Men helt fundamentalt begynder det med mennesker, dygtige ansatte, der har frihed og mulighed for at tilbyde de ældre den hjælp, de har krav på og behov for. De her tal er jo hul i hovedet. Det er en opskrift på problemer, når man skærer i antallet af ansatte, mens mængden af borgere bare vokser, siger Torben Hollmann.

På landsplan er antallet af ældre over 75 år sammenlagt steget med 33 procent, mens antallet af kommunale social- og sundhedsmedarbejdere er faldet med seks procent, viser tal fra KRL - Kommunerne og Regionernes Løndatakontor.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er antallet af ældre over 75 år steget med en tredjedel de sidste ti år, mens antallet af social- og sundhedsansatte er uændret.

- Det er desværre en landsdækkende tendens, at antallet af ansatte ikke følger med. Den tendens er vi nødt til at vende, hvis vi vil bevare en værdig ældrepleje, siger Torben Hollmann.

Annonce

Svært for kommunerne

Ifølge FOAs opgørelse er der i Struer Kommune kommet 661 flere ældre over 75 år siden 2009 - en stigning på 39 procent. Samtidig er der 21 procent færre medarbejdere.

I Lemvig Kommune er der siden 2009 kommer 524 flere ældre over 75 år. Det svarer til en stigning på 29 procent, mens der er 11 procent færre medarbejdere end i 2009.

FOAs sektorformand anerkender, at det kan være svært for kommunerne at tiltrække kvalificeret arbejdskraft i en tid, hvor ældreandelen af befolkningen vokser, og hvor mange ansatte i sektoren trækker sig tilbage på grund af alder.

- Det understreger, at vi er nødt til at styrke social- og sundhedsuddannelserne og samtidig forbedre forholdene på arbejdspladserne. Vi skal tale fagene op, og vi skal give de social- og sundhedsansatte plads til at bruge deres uddannelser. De skal have frihed at sætte deres faglighed i spil og faktisk gøre det, der har fået dem til at vælge faget til at begynde med: at give den ældre borger støtte og hjælp til at lave en værdig alderdom, tilføjer sektorformanden.

FOA tilføjer, at det store fald i antallet af ansatte især skete i årene fra 2009 til 2012.

- I de seneste par år er der sket en stigning i antallet af ansatte, men det har ikke været nok til at følge med stigningen i antallet af ældre, lyder konklusionen fra fagforbundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

"Lukket" butik har fundet alternativ måde at holde udsalg på: - Det har gjort os til optimister med henblik på fremtiden

Annonce