Annonce
Holstebro Onsdag

For første gang i 25 år: Kommunen planter elmetræer

Carina Arnefast Wangel mente, at det ville gå forholdsvis hurtigt at få rejst træerne. Foto: Kaspar hvid
I 25 år er der ikke blevet plantet elmetræer i Holstebro. Det sker nu, da man er sluppet af med elmesyge, og derfor kan der plantes nye træer.
Annonce

HOLSTEBRO: 72 elmetræer er ved at gøre comeback i Holstebro. På Alstrupvej er man torsdag gået i gang med at plante træerne, som ikke har været i Holstebro de seneste 25 år grundet elmesyge.

- Elm har mange unikke egenskaber, som gør, at det egner sig godt som bytræ. Det er meget modstandsdygtigt overfor vind, vejr og vejsalt, siger Carina Arnefast Wangel, som er arkitekt ved Park og Landskab i Holstebro Kommune.

Tanken er, at de mange træer skal fungere som ramme om byggemodningen langs Alstrupvej, og at træerne skal danne en allé.

- Hvis man skulle plante et almindeligt bytræ, så vil det koste omkring 25.000 kroner, men et bytræ vil ikke kunne stå til evig tid, fordi der er mange forhold, som ændrer sig, siger hun.

Prisen for de 72 elmetræer i Alstrup løber op i 300.000 kroner, men det er ifølge arkitekten billigt sluppet, når man indregner levetid og andre forhold.

- Jeg har en klar forventning om, at de her elmetræer bliver stående til for altid, og de er samtidig sat med en afstand, så det ikke bør få konsekvenser, hvis der skal byggemodnes mere, end der allerede er, fortsætter arkitekten.

Hun forventer samtidig, at de støttepæle, der er sat op om træet, vil kunne fjernes i løbet af et år. Hun fortæller nemlig, at man i København har plantet elmetræer, som er vokset seks centimeter i diameter i løbet af det første år.

Elmesyge

Elmesyge skyldes en svamp, der angriber si-karrene i træet. Svampen spredes ikke via luften, men derimod via biller og andre dyr, som slæber svampesporrene med sig. Derudover kan svampen spredes via rodsystemer, hvis træer er vokset sammen. Elmesygen vil sprede sig via træet, og lukker for træernes vandsystem, hvilket til slut vil dræbe trækronen.
Annonce

Resistente

Ifølge landskabsarkitekten er der ikke nogen grund til at frygte, at de 72 nye elmetræer bliver ramt af elmesyge. De er nemlig en særlig sort.

- De hedder New Horizon, og det anses som værende en af de bedste til de danske vejrforhold. Det er en særlig sort, som man har forsket i, og den kan ikke blive ramt af elmesyge, siger Carina Arnefast Wangel.

- Derudover er de virkelig gode til den jord, der er herude, hvor der er meget ler i jorden, som gør, at vandet kan have svært ved at løbe væk, forklarer landskabsarkitekten.

Hullerne, som træerne bliver plantet i, er såkaldte superplantekummer, som er med til at sikre optimale vækstbetingelser.

- Superplantekummerne betyder, at vi kan sikre, at træerne ikke kun står de næste 20 år, men de næste 120 år, siger landskabsarkitekten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Julemarked i Haderup aflyst

Annonce