Annonce
Holstebro Onsdag

Frisøren, der ved lidt om meget

Hanne Gjedde er en af de kunder, der har fulgt Tove Pagter Nørgård gennem alle 40 år som selvstændig frisør.  - Det er altid en fest at komme hos dig, skrev Hanne i et lykønskningskort til frisøren, som hun stadig kommer hos for at blive klippe og farvet - også selv om hun i dag bor i Silkeborg. Selv om hun har langt til frisør, er hun nemlig tryg ved Tove og glad for de gode snakke, de får undervejs i klipningen. Foto: Morten Stricker
Tove Pagter Nørgård, der fylder 60 år i næste måned, kan fejre 40 års jubilæum som frisør i sin 13 kvadratmeter "store" salon, der er indrettet i den ene ende af hjemmet i Hogager. Her kan kunderne få en klipning med kat og konversation.
Annonce

Hogager: Hun er bare så ærgerlig.

Ikke over at hun kan fejre 40 års jubilæum som frisør med salon hjemme i parcelhuset på Kejserhedevej i Hogager - landsbyen, hvor hun er født, vokset op og har boet hele sit liv.

For hun har aldrig fortrudt, at hun ikke pakkede flyttekasserne og søgte nye udfordringer i andre egne af landet.

Tove Pagter Nørgård er nemlig en ægte lokalpatriot.

- Jeg er præcis der, hvor jeg skal være. Jeg har aldrig tænkt, at jeg burde flytte væk og prøve noget andet. Jeg har aldrig været rejselysten, fortæller Tove, der stadig - efter 40 år med saksen i hånden- er glad for sit arbejde og for sine kunder og deres opbakning.

- Jeg er SÅ taknemmelig for den tilværelse, jeg har fået, konstaterer frisøren.

Ærgrelsen går på noget helt andet.

På corona-situationen, der gør, at hun efter mange og lange spekulationer nu er nået frem til den erkendelse, at hun ikke kan fejre jubilæet med den fest og samling af mange mennesker, som hun have drømt om.

Midt i november fylder hun 60 år, og den runde dag må hun også vente med at festligholde, til vi på et tidspunkt - forhåbentligt - når frem til mere coronavenlige tider, som hun udtrykker det.

- Jeg synes, at jeg skylder kunderne at fejre mit jubilæum - som en hyldest til kunderne, forklarer hun og tilføjer, at hun af en kunde er blevet trøstet med, at hun jo har jubilæum hele året - og ikke kun den ene dag.

Og den trøst tager hun til sig.

Annonce

Udsigt til mors skorsten

Det lille regnestykke: 10.10 (10. oktober) plus 20 (årstallet) giver nemlig 40 - og det var altså den gang den 10. oktober 1980, da Anker Jørgensen var statsminister, Shibiduas sang om Brødrene Gebis blev hørt på walkman'en og Dankortet endnu ikke var opfundet, at hun åbnede Salon Tove i værelset på 13 kvadratmeter i det lille, gulstenshus for enden af grusvejen.

Året før var hun flyttet ind på Kejserhedevej nummer seks sammen med sin livsledsager, Ole Felletoft, som hun blev gift med to år senere.

Tove ville nemlig ikke bo længere væk fra sine forældre, end hun kunne se hjem til barndomshjemmets skorsten.

Tove Pagter Nørgård føler en samhørighed med sine trofaste kunder. - Nogle har været med lige fra starten, mange er kommet til, nogle er faldet fra, og nogle er faldet fra og komme til igen, fortæller frisøren. Foto: Morten Stricker

Og sådan blev det.

- Jeg var frygtelig genert dengang og havde stærke moderbindinger, fortæller Tove, der er storesøsteren i familien og fortsat har stor glæde af sin mor, Rigmor, der har rundet de 85 år og stadig bor hjemme på gården.

Faderen mistede hun for mere end 20 år siden.

- Dengang i 1980'erne var ikke gode tider sådan rent økonomisk, siger hun og fortæller, at hun i den første tid med salonen måtte arbejde i en frisørsalon i Aulum for at supplere lønnen op, indtil hun havde fået skabt sig en god kundekreds.

Annonce

Fortrolighed med kunder

At  frisørgerningen skulle blive hendes livsgerning blev afgjort i en tidlig alder. Mens hun gik i 3. real på Skave Skole, var hun og alle klassekammerater ude i praktik. Tove fik praktikplads hos frisørmester Ib Eigild Olsen på Vestergade i Holstebro.

- Jeg kan tydeligt huske, at jeg sad i klasselokalet og fik udtalelsen fra praktikstedet, der tilbød mig en læreplads, fortæller Tove.

Mere om Tove privat

Tove Pagter Nørgård har i 38 år været gift med Ole Felletoft, der tidligere har arbejdet ved Volvo - først i Holstebro og senere i Herning.

Efter en stress-sygemelding har han sadlet om og er i dag ansat som alt-mulig-mand hos Bjarne Thomsen.

- Og han har aldrig haft det bedre, konstaterer hans kone.

Parret har tre børn, Ditte på 37 år, der driver en hesteforretning i Holstebro og bor i Livbjerggård sammen med sin mand og datter.

Jeppe på 34 år er civilingeniør og bor i Silkeborg sammen med sin kone og parrets søn på otte måneder.

Lene på 28 år bor i Aarhus og arbejder i et bolighus og som handicaphjælper. Den yngste datter har en drøm om at blive skuespiller.

I huset i Hogager bor der også to gamle katte og to killinger.

- De to små er under oplæring som salonkatte, fortæller Tove.

Og sådan blev det.

19 år gammel var hun udlært som frisør - og efterhånden knap så genert.

- Jeg kom jo med i bestyrelsesarbejde, og derfor blev jeg nødt til at snakke, og man snakker jo også meget med kunderne som frisør, fortæller Tove, der i dag har lagt den sidste rest af generthed bag sig.

Og det er blandt andet den private atmosfære, hun har skabt i salonen med kattene som en del af frisør-oplevelsen, hun kan lide ved jobbet. Og den samhørighed med kunderne, hun føler,  hun har, og den fortrolighed, der opstår, når kunderne åbner sig og fortæller om deres private liv og tanker.

For snakket - det bliver der altid i den lille salon.

- Jeg ved alt og intet - eller sagt på en anden måde: Jeg ved lidt om meget, fortæller Tove, der ofte bliver ringet op af familie, venner og bekendte, der vil gøre brug af hendes lokalkendskab.

- Jeg er en slags støvet leksikon, forklarer hun med et smil.

Det er klart en fordel at være dyreven, når man kommer for at få ordnet håret i Salon Tove. Foto: Morten Stricker
Annonce

Suset udefra

Tilbage til bestyrelsesarbejdet. For i forlængelse af sin loyalitet med lokalsamfundet kan hun slet ikke lade være med at engagere sig.


I bestyrelserne er der aldrig lagt fra tanke til handling, og det giver mig bare så meget at være med i arbejdet. Det løfter mig på en måde.

Tove Pagter Nørgård om sit engagement i lokalsamfundet.


I mere end ti år har hun siddet i bestyrelsen for hallen i Skave, hvor hun har været med til at få bygget et nyt multihus. Hun sidder også med i bestyrelsen for borgerforeningen i Hogager, hvor bestyrelsens arbejde har resulteret i, at en slidt sognegård for halvandet år siden blev afløst af et nyt fælleshus.

- I bestyrelserne er der aldrig lagt fra tanke til handling, og det giver mig bare så meget at være med i arbejdet. Det løfter mig på en måde, siger Tove og tilføjer:

- Til hverdag går jeg i min egen, lille boble, og når jeg kommer til Skave og arbejder sammen med de næsten 100 frivillige, giver det mig et sus udefra, forklarer hun.

Mere om frisøren i Hogager

Tove har gennem alle 40 år handlet med samme firma om levering af frisørartikler.

Hun har mange trofaste kunder - nogle af dem er efterskolelever og unge mennesker, der er rejst ud, men kommer tilbage til Hogager og bliver klippet i weekenden hos Tove, så hun kan følge med i deres liv og udvikling.

Tove kan lide at arbejde i haven med blomster og mere end 250 krukker.

Hun er en samler, der har hvide duge, porcelæn og glas nok til at dække op til 150 personer uden at skulle ud og låne noget.

Hun elsker at gå på loppemarkeder: - Jeg krejler al verdens ting, indrømmer hun.

Gennem mere end 20 år har hun holdt formen ved lige på gymnastikholdet Trabjerg Mix.

Hun har altid en stak avisklip til at ligge, som hun dykker ned i, når der er ledige stunder.

Annonce

Drøm om foredrag

Helt lyserødt er det hele selvfølgelig ikke, indrømmer Tove.

- Jeg har da mistet kunder, og jeg har ikke så travlt i salonen, som jeg har haft. Nu er der gået mere hygge i den, fortæller jubilaren, der har en lille drøm om at komme ud og holde foredrag om det store i det små.

- Om det med at være taknemmelig for det, man har, siger hun og forklarer, at nogle måske vil betegne Hogager som en lille flække.

Men Tove vil hellere vende det om og se landsbyen som en skøn plet midt i naturen med højt til himlen.

Men det er nu og har altid været salonen, der er omdrejningspunktet i Toves arbejdsliv:

- Hvis helbredet kan holde til det, vil jeg ikke afvise, at jeg kan holde 50 års jubilæum,  lyder det fra frisøren i Hogager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Corona skabte alternativer

Annonce