Annonce
Holstebro Onsdag

Grøn rute gennem boligområde skal bryde isolation og skabe liv

Projektkoordinator Kristine Holzendorff er her sammen med en af områdets beboere, 16-årige Ahmed Osman, ude at gå en tur på den sti gennem boligområdet Trekanten, der i løbet af de kommende år skal blive til en ny, grøn rute. Foto: Johan Gadegaard.
Tre boligselskaber har sammen med Holstebro Kommune fået 74 millioner kroner fra Transport og Boligministeriet til ”Den Grønne Rute”. Projektet skal skabe en knap tre kilometer lang rute gennem boligområdet Trekanten til glæde for både beboere og resten af byen.

Holstebro: Der bor omkring 3500 mennesker i Trekanten i Holstebro - i cirka 2000 husstande. Boligområdet består af etageboliger, der er bygget fra slutningen af 1960'erne og frem til begyndelsen af 1980'erne, samt nye rækkehuse.

Beboerne i Trekanten har 35 forskellige nationaliteter som baggrund, og området har tidligere været på regeringens liste over udsatte boligområder i Danmark.

Trekanten ligger nærmest gemt væk og isoleret - og opleves som en ø i byen: Man kommer kun i området, hvis man skal besøge nogen, man kender eller har et ærinde.

Annonce

Men det skal der nu laves om på.

74 millioner i støtte

Tanken er nemlig at gøre området bedre for beboerne og resten af Holstebro:

Tre boligselskaber, nemlig Lejerbo, BSH, NordVestBO, har sammen med Holstebro Kommune søgt Transport og Boligministeriet om støtte til et nyt projekt, der har fået titlen "Den Grønne Rute". Ministeriet har støttet projektet med 74 millioner kroner. Den 1. januar i år blev projektet skudt i gang, og processen skal rulle frem til februar 2023.

Pengene skal bruges til at skabe en ny sti, der skal løbe gennem Trekanten - ikke en helt almindelig sti, som man bare skal gå eller cykle på. Tanken er, at den skal også give oplevelser og vise de gode sider af Trekanten – både dem, vi kender, og de nye, der kommer til i fremtiden.

I løbet af de næste to til tre år, vil beboere, borgere og andre blive inviteret til at deltage i aktiviteter som for eksempel workshops, bydelsvandringer, events og snakke over en kop kaffe. Beboere, borgere og andre har nemlig mulighed for at være med til at gøre projektet klogere på fremtiden for Trekanten og samtidig bidrage til projektet.

32-årige Kristine Holzendorff er ansat som leder af projektet, der skal åbne området mere. Hun begyndte i jobbet den 1. januar i år, og hendes rolle som projektkoordinator er at være bindeled mellem det fysiske projekt - altså selve ruten - og beboerne, borgerne og andre interesserede.

Kristine Holzendorff inviterede avisen med på en gåtur i boligområdet på det, der skal ende som en grøn oplevelsesrute på 2,8 kilometer.

Med på turen var også en af områdets beboere, nemlig Ahmed Osman, der er 16 år og går på Rolf Krake Skolen. Ahmed bor i Asagården sammen med sin familie, der for seks år siden kom til Holstebro fra Syrien. Hans mor er en af områdets såkaldte bydelsmødre, og familien består også af far, storesøster og to yngre søstre.

Mere om projektet

Projektet er et partnerskab og et samarbejde mellem Holstebro Kommune, boligselskaberne Lejerbo, NordVestBO og Boligselskabet BSH.

Kommunikation og inddragelse er en vigtig del af dette projekt. Derfor er Kristine Holzendorff ansat som projektkoordinator til at varetage kommunikationen og inddragelsen omkring projektet.

Den Grønne Rute er en sammenhængende sti for fodgængere og cykler, der giver beboere og besøgende adgang til området. Sti-systemet skal blandt andet låse området op udadtil, binde området sammen indadtil og skabe plads til at nye initiativer og fællesskaber.

Midt på Den Grønne Rute og midt i Trekanten etableres “Den Grønne Plads” som et nyt samlingssted.

- Udformes pladsen rigtigt kan den blive en destination for hele byen, lyder det i oplægget.

Annonce

Man må drømme stort

Turen starter på fortovet ved Døesvej nummer 63 - lige over for Dyssegården, hvor der i dag ikke er noget, der indikerer, at her er indgang syd til Den Grønne Rute.

Men det kommer der, forsikrer Kristine Holzendorff, der er født og opvokset i Holstebro og har gået på handelsskole - lige ovre på den anden side ad Døesvej.

Hun fortæller, at projektet er delt ind i fem faser

- Lige nu er vi i en slags ønskefase, hvor man kan drømme løs. Der er nu, idéerne kommer frem. Der er mulighed for at komme med inputs, idéer, kritik, og så er det, at der ofte opstår guldkorn, mener hun.

De fem faser skal forberede, fortælle, forankre, forvandle og forevige projektet.

Kristine stiller sig op på et lille stykke græs bag fortovet, vender ryggen til trafikken uden på Døesvej og fortæller om sit nye hjertebarn - lige som hun har gjort flere gange før, når hun har haft områdets beboere og andre med på bydelsvandringen for at fortælle om og få ny idéer og tanker om den rekreative ruter, der er ved at tage form.


Lige nu er vi i en slags ønskefase, hvor man kan drømme løs. Der er nu, idéerne kommer frem. Der er mulighed for at komme med inputs, idéer, kritik, og så er det, at der ofte opstår guldkorn.

Kristine Holzendorff, projektkoordinator


Ahmed var med på en guidet tur i sit eget boligområde på en iskold dag i vinterferien.

- Man skal kunne se, hvor turen starter, og hvor man kan gå rundt, siger han om de tanker, han har gjort sig om ruten, der kommer til at gå bag Asagården, hvor han bor.

- Man hører kun det dårlige om Trekanten - om, at det er et ghettoområde og om kriminaliteten, så det er godt at gøre stedet mere åbent og få nye folk ind, der kan se, hvad der i virkeligheden foregår her, siger Ahmed, der er glad for at bo i boligområdet.

Annonce

Et grønt hjerte

Der er faktisk mange kvaliteter ved at bo i Trekanten, hvor der findes skønne steder og grønne områder med plads til at lege og til at møde hinanden, mener projektkoordinatoren.

Hun fører an på ruten, der skaber forbindelse mellem boligerne i Trekanten og eksisterende steder som Trivselshuset, restauranten Kamoon, haveforeninger og legepladser.

Første stop på ruten er faktisk en legeplads, der går under navnet "Piratlegepladsen".  Et sted, som især bliver brugt af de små børn og deres voksne.

- Man kunne stille bænke og en grill op, så forældrene kunne sætte sig ned og snakken, mens børnene leger, lyder forslaget fra Ahmed, inden turen går videre fordi kolonihavehuse og byggeriet af et nyt viceværtkontor til "Det Grønne Hjerte" - den største plads på ruten.

- Hvad skal der være her, spørger Kristine og stopper op der, hvor der i dag bare er et område med græs og sti ned til Skolestien og nye boliger, der er ved at blive bygget.

Vidste du det om Trekanten?

Der findes tre kolonihaver/haveforeninger i Trekanten: Oasen, Asagårdens Haveforening, Danagårdens Haveforening.

I Trekanten findes der 11 navne fra den nordiske mytologi for eksempel Lokegården, Heimdalsparken, Jættegården og Thorshammer.

I Trekanten ligger en grillbar med navnet Valhalla.

Det tager cirka en halv time at gå Den Grønne Rute på 2,8 kilometer.

Skolestien er den sti, der krydser Den Grønne Rute.

I Trekanten kan man spise på restauranten Kamoon - navnet betyder spidskommen.

Derfor har Trekanten fået sit navn: Hvis du kigger på et luftfoto, er Trekanten formet som en trekant, og man kan samtidigt køre hele vejen rundt om Trekanten

Skolestien skal i øvrigt som en del af projektet renoveres: Beplantning skal fjernes for at skabe mere udsyn - og mulighed for at kigge ind, og der kommer ny belægning og belysning på stien.

- Her i den tidlige fase har man lov til at tænke stort, og der findes ikke nogen rigtige eller forkerte svar, men det bliver pulsen på ruten, siger projektkoordinatoren, der foreløbig har idéer om blandt andet udendørs fitnessredskaber, grillzoner og madpakkehuse på sin blok.

Hvad planerne ender med, kan beboerne få indflydelse på, og projektet byder alle tanker og idéer velkomne.

Ruten fortsætter forbi Trivselshuet og ender ved den nordlige indgang ved Humlegården ud mod Døesvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce