Annonce
Holstebro Onsdag

Haveejere lover ikke at bruge gift i deres egne haver

- Når du bruger gift i din have, rammer det ikke bare ukrudtet og "skadedyrene", men hele havens økosystem, fordi du anvender sprøjtemidler mod bestemte led i et helt system, som hænger tæt sammen, forklarer "Giftfri Have". Her er det et paradisæbletræ i blomst. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foreløbig er godt 23.000 haver over hele landet tilmeldt kampagnen "Giftfri Have", som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag.

Holstebro/Danmark: I 2017 blev der solgt 20 tons gift mod ukrudt og skadedyr til brug i de danske haver. Med initiativet "Giftfri Have" vil vi hjælpe haveejere med at droppe giften i deres have. Det gælder uanset, om man har en parcelhushave, en kolonihave, en have ved sommerhuset på landet eller en gårdhave i byen. For gift er skadeligt for vores grundvand, miljø, dyr og sundhed uanset, hvor det bruges.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der er gået sammen om initiativet "Giftfri Have".

- Hvis vi alle sammen gør lidt for biodiversiteten i vores egen baghave, kan vi tilsammen lægge brikkerne i et puslespil, der gør en reel forskel for den danske natur, lyder det på hjemmesiden giftfri-have.dk, der tilføjer:

- Når du dropper giften i haven, er du med til at spare grundvand, natur og dig selv for påvirkning fra sprøjtegift. Og vi er allerede godt i gang. Aktuelt er der tilmeldt 23.292 haver.


Hvis vi alle sammen gør lidt for biodiversiteten i vores egen baghave, kan vi tilsammen lægge brikkerne i et puslepil, der gør en reel forskel for den danske natur.

Giftfri Have


Når man som haveejer melder sin have til kampagnen, lover man lade være med at bruge sprøjtegift i sin have.

- Det er et helt privat løfte. Vi kontrollerer dig ikke, men med din tilmelding støtter du vores arbejde for 5700 giftfrie hektarer eller 100.000 giftfrie haver i Danmark, lyder det på hjemmesiden.

Annonce

To tilgange til ukrudt

Et danmarkskort viser, at der i hele det midt- og vestjyske område er tilmeldt 409 haver som giftfrie. I Holstebro-området er tilmeldt 55 haver - blandt andet haver på Vikkevej, Chr. Winthers Vej, Østerbrogade, Broagervej og Høstvænget.

I Struer-Thyholm-området er der meldt 46 haver til projektet. I københavnsområdet er der tilmeldt 3460 haver.

Giftfri Have forklarer, at man - hvis man ønsker en vild og giftfri have - kan man vælge at anskue ukrudtet i haven på to måder:

- Enten kan man vælge at se ukrudtet som et drys af natur og en spændende variation, der komplimenterer de plantede blomster i haven - eller også kan man tage det eneste naturlige og giftfri værktøj i brug: Lugning ved håndkraft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vi slubrer rekordmeget saft i os

Annonce