Annonce
Holstebro Onsdag

Helena og Trine skal gøre Holstebro stolte ved OL

Holstebros to deltagere ved OL i Tokyo i sommeren 2021. Fra venstre er det svømmeren Helena Rosendahl Bach og roeren Trine Dahl Pedersen. Foto: Lars Møller/Bestseller/DIF
13 år efter talentudviklingen blev sat i system med skabelsen af Holstebro Elitesport står de første elitesportselever - Helena Rosendahl Bach og Trine Dahl Pedersen - nu klar til at konkurrere på den største scene af alle - De Olympiske Lege.

To holstebroere er i denne uge tjekket ind i den olympiske landsby, klar til den 32. udgave af De Olympiske Lege, der fredag skydes i gang med åbningsceremonien på Japan National Stadium i Tokyo.

Svømmeren Helena Rosendahl Bach og roeren Trine Dahl Pedersen tilhører verdenseliten inden for deres sport og har klaret sig gennem det snævre nåleøje, millioner af idrætsudøvere fra hele verden kun kan drømme om at klemme sig igennem.

- Jeg tror, der er flere grunde til, at de er lykkedes med det. Først og fremmest har de haft viljen til at træne og arbejde, for der ligger hårdt arbejde bag. De har haft de fysiske forudsætninger, og så har de fået den rigtige træning og vejledning af trænerne, Holstebro Elitesport og hvem der ellers har hjulpet dem på vej, siger Gitte Sejer Skoubo, der er elite- og talentkonsulent hos Holstebro Elitesport, som blev etableret tilbage i 2008.

Annonce

Helena og Trine bliver de to første elitesportselever, der går hele vejen fra de kommunale sportsklasser til De Olympiske Lege. Og dermed kommer de på flere måder til at opfylde de profetier, der allerede blev givet, da Holstebro Elitesport blev skabt - at man nok skulle forvente det ville tage mindst 10 år, før arbejdet for alvor ville begynde at bære frugt.

- Det tager bare tid at lave en OL-deltager, det er det lange seje træk. Da vi startede op som et pionærprojekt i 2008, begyndte vi næsten fra nul, men over årene har vi fået sat tingene i system og lært, hvordan vi bedst kan hjælpe og vejlede vores unge idrætstalenter. Forhåbentligt er det noget af det, vi nu ser resultaterne af, siger Gitte Sejer Skoubo.

En fisk i vandet

At 21-årige Helena Rosendahl Bach skulle blive svømmer stod tidligt skrevet i stjernerne. Allerede da hun stadig var et spædbarn, fik forældrene et tidligt forvarsel om, at datteren var født til et liv i vandet.

- Hun snakkede allerede som et-årig, men begyndte først at gå, da hun var 14,5 måned gammel. Det var noget helt andet, når vi tog hende med til babysvømning, hun elskede at bevæge sig i vandet og blev aldrig ked af det, når hun fik dukket hovedet under, fortæller hendes mor, Henriette Dohm Bach.

Familien kan ikke komme med til Japan og heppe på Helena Rosendahl Bach, men så må de gøre det hjemme foran fjernsynet. Fra venstre er det far Søren Bach, Helenas to yngre søstre Anna og Isabella, samt mor Henriette. Foto: Johan Gadegaard

Omkring seks-års-alderen blev søndagsturene med familien byttet ud med rigtig svømmetræning, da Helena blev meldt ind i Holstebro Svømmeclub. Hurtigt viste hun talent og blev rykket op på konkurrenceholdet, selv om hun rent fysisk hang lidt efter i sin udvikling.

- Hun var den mindste indtil hun begyndte at skyde i vejret som 16-17-årig, men hendes trænere var aldrig i tvivl om hendes potentiale, fordi hun var teknisk dygtig og lå flot i vandet. Vi havde måske lidt sværere ved at se det, fordi hun svømmede mod større og stærkere svømmere, forklarer faren Søren Bach.

Og herfra begyndte det at gå stærkt. Pludseligt kom resultaterne også, samt medaljer i stride strømme, måske mest signifikant ved langbane-DM i 2019, hvor Helena tog hjem med 14 guldmedaljer, 1 sølv og 1 bronze om halsen.

Karrierens foreløbige højdepunkt kom en torsdag aften i april, da hun ved Malmsten Swim Open i Stockholm svømmede 5,41 sekunder under OL-kravtiden på 1500 meter fri og dermed fik forløst en livslang drøm om De Olympiske Lege.

- Jeg er helt grædefærdig, så glad er jeg. Det er noget jeg har drømt om så længe, så da jeg så min tid, troede jeg i første omgang ikke rigtigt på det, fortalte Helena Rosendahl Bach dengang.

Annonce

Roer ved et tilfælde

For roeren Trine Dahl Pedersen gik der lidt længere, inden hun blev sporet ind på den sportsgren, som skulle blive hendes skæbne.

Roning kom først ind i billedet i 2014, hvor den dengang 17-årige Trine Dahl Pedersen gik på handelsgymnasiet og på mange måder levede et ganske almindeligt ungdomsliv. En dag så hun i fjernsynet et indslag om, at Dansk Forening For Rosport efterlyste unge til at blive testet til et talentprogrammet, hvis mål var at udvikle roere til OL i 2020.

Hendes far kørte hende til Holstebro for at blive testet og målt på alle leder og kanter og et par uger senere kom beskeden. Trine var blandt de 10 roere, der var blevet udvalgt til Kraftcenter Holstebro.

- Det var hårdt for hende, da hun begyndte med roning, fordi vi jo boede i Skive, og træningen foregik i Holstebro, men heldigvis havde hun en veninde Nanna, som hun kunne følges med. De stod op lidt i fem hver morgen og kørte så til morgentræning i Holstebro og derefter tilbage til Skive for at gå i skole. I begyndelsen med tog og efter et halvt års tid i bil, da pigerne fik kørekort og dermed kunne køre selv, fortæller hendes mor Lene Dahl Pedersen.

Trine Dahl Pedersen er vokset op i en verden af biler, forældrene Lene og Jørgen Dahl Pedersen driver bilforretninger i Holstebro, Viborg og Skive, men det blev på vandet og uden motor, karrieren kom til at udspille sig. Foto: Morten Stricker

Men talentet var åbenlyst og hurtigt begyndte den nu 24-årige roer at lave resultater på vandet, som også sikrede hende en plads på landsholdet. Her blev det dog til et par omtumlede år, hvor roeren flere gange blev placeret i nye både og med nye makkere, indtil hun i slutningen af april ved en omstrukturering blev tildelt en plads i den firer uden styrmand, der allerede var kvalificeret til OL.

Og tirsdag 1. juni kom så belønningen for de mange års hårde arbejde. På baggrund af en indstilling fra roforbundet havde Danmarks Olympiske Komité officielt udtaget roeren som en af de ni danske roere ved OL.

- Jeg fik beskeden lidt før, pressemeddelelsen blev sendt ud, og det var bare en rigtig dejlig besked. Jeg var virkeligt lettet over at vide, at nu er den god nok, jeg er med, og så samtidig lidt stresset, fordi det stadig er så nyt alt sammen, sagde Trine Dahl Pedersen.

Annonce

Den lange seje træk

På borgmesterkontoret i Holstebro sidder H.C. Østerby og smiler om kap med Solens rige over udsigten til to bysbørn ved legene i Tokyo.

I midten af 90'erne var han med til at starte Holstebro Sports-College og senere blev han som formand for kultur- og fritidsudvalget frontfigur i oprettelsen af Holstebro Elitesport. Og stoltheden over at se, at den kommunale idrætspolitik i samspil med byens idrætsforeninger har skabt et miljø, der kan lave olympiske atleter, er ikke til at tage fejl af.

- De Olympiske Lege i Tokyo bliver en milepæl i Holstebros idrætshistorie, og det var lige præcis det, vi drømte om, dengang vi besluttede os for at lave et målrettet projekt for elitesportstalenter, siger H.C. Østerby.

Her skal de i aktion

På grund af tidsforskellen til Japan, der er syv timer foran Danmark, bliver de fleste konkurrencer afholdt midt om natten dansk tid. Men er du en natteravn eller typen, der står meget tidligt op, så er her tidspunkterne, hvor du kan se Trine og Helena i aktion under OL.

Lørdag 24. juli

04.50: Roning, firer uden styrmand, indledende heat med Trine Dahl Pedersen

Mandag 26. juli

04.00: Roning, firer uden styrmand, eventuelt opsamlingsheat med Trine Dahl Pedersen

13.21: Svømning, 1500 meter fri, indledende heat med Helena Rosendahl Bach

Tirsdag 27. juli

12.26: Svømning, 200 meter butterfly, indledende heat med Helena Rosendahl Bach

Onsdag 28. juli

02.50: Roning, firer uden styrmand, eventuelle A- og B-finaler med Trine Dahl Pedersen

04.54: Svømning, 1500 meter fri, eventuel finale med Helena Rosendahl Bach

Torsdag 29. juli

04.28: Svømning, 200 meter butterfly, eventuel finale med Helena Rosendahl Bach

- At Helena og Trine skal til OL er et produkt af alt det arbejde, der er sket siden dengang. Det er lykkedes for dem, fordi vi over mange år har fået bygget de rigtige rammer for vores unge atleter i samspil mellem klubber, kommunen, undervisningsinstitutionerne og endnu flere, som har kunnet hjælpe dem med den træning og rådgivning, der skulle til for, at de kunne forløse deres talenter og nå hertil, forklarer H.C. Østerby.


De Olympiske Lege i Tokyo bliver en milepæl i Holstebros idrætshistorie, og det var lige præcis det, vi drømte om, dengang vi besluttede os for at lave et målrettet projekt for elitesportstalenter.

H.C. Østerby (S), borgmester i Holstebro.
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

I efterårsferien kan børn komme på madskole

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Manden bag Odin Teatret hyldes på sin fødselsdag

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Ejnar fra Ulfborg er landets bedste til at lave honning

Holstebro Onsdag

Han har en, to ... og snart tre spisesteder i byen

Holstebro Onsdag

Røde Kors-butikkens café er åbnet igen

Holstebro Onsdag

Svanerne er byttet ud med pingviner

Holstebro Onsdag

Fire guldmedaljer til unge karatekæmpere

Holstebro Onsdag

Forældre spiller en stor rolle for deres børns læselyst

Holstebro Onsdag

På jagt efter kærligheden - med en kameramand på slæb

Holstebro Onsdag

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Holstebro Onsdag

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Holstebro Onsdag

Livet fejres med musik og sang i kirke

Holstebro Onsdag

I Ulfborg og Vemb bliver litteraturen leveret lige til døren

Holstebro Onsdag

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro Onsdag

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Holstebro Onsdag

Patrick går bogstaveligt talt forrest i kampen mod ensomhed

Holstebro Onsdag

Flere boliger i Vestjylland sælges som turbosalg

Holstebro Onsdag

På tur for at høre om kartoffelmel

Holstebro Onsdag

Penge til klasseværelser, hvorfra man kan fiske i Storåen

Holstebro Onsdag

Efter ni år i klubben slog han direktørens gamle rekord

Holstebro Onsdag

Efter halvandet års ventetid: Endelig kan Big Bio vise den nye Bond-film

Holstebro Onsdag

Valgmenighedspræst: Fra Grundtvig til Mads Langer

Holstebro Onsdag

Regionens mål er, at 75 procent af ambulancerne er fremme inden for ti minutter: I Vinderup er tallet 11,5

Annonce