Annonce
Holstebro Onsdag

Helle er klar som ansvarlig for sit tredje kommunalvalg

Helle Hastrup er her fotograferet nede i kælderen under rådhuset, hvor nogle af valgmaterialerne opbevareres, inden skilte, kasser og alt det andet køres ud til kommunens ti valgsteder. Foto: Morten Stricker
50-årige Helle Hastrup er Holstebro Kommunes øverste ansvarlige for at afvikle valget tirsdag den 16. november, og forberedelserne er for længst gået i gang.

Holstebro: - Om der sker snyd ved valget? ? Vi gør alt, hvad vi kan for, at der ikke sker snyd ved valget. Min erfaring er at vi ikke har konstateret snyd.

Ordene kommer fra 50-årige Helle Hastrup, der er øverst-ansvarlige for valget i Holstebro Kommune. Valget til byråd og regionsråd, der afvikles tirsdag den 16. november, er hendes tredje kommunalvalg, og tæller man alle valg med, er hun godt på vej mod de ti.

"Valggeneralen", som avisen har døbt hende, er uddannet cand.oecon - en kandidatgrad i økonomi - på Aarhus Universitet. Siden 2005 har hun arbejdet på rådhuset i Holstebro, hvor hun har sit skrivebord på borgmesterkontoret. Helle er født og vokset op i Vinderup, hvor hendes mor stadig bor, og efter uddannelsesårene i Aarhus valgte hun altså at flytte tilbage til fødeegnen.

Annonce

I 2011 blev hun spurgt, om hun havde lyst til at overtage opgaven som valgansvarlig efter  Mogens Bering. Det havde hun.

- Jeg syntes, det var en spændende opgave, fordi der er så mange ting, der skal gå op i en højere enhed, og man får oplevelsen af, at mange løfter opgaven sammen. En opgave, der har en deadline, så det er ikke et projekt, der kan trække ud, og en anderledes opgave, lyder hendes beskrivelse.

Vidste du at ....

.... man ikke må vise sin udfyldte stemmeseddel frem i valglokalet og heller ikke tage billeder af den udfyldte stemmeseddel.

... at de tilforordnede får fuld forplejning i løbet af valgdagen - men ikke natmad, fordi de efter en lang dag bare trænger til at komme hjem i seng efter optællingen.

... at stemmeprocenten i Holstebro Kommune ligger nogenlunde stabilt over landsgennemsnittet for både kommunal- og folketingsvalg.

... at stemmeprocenten ligger lavere ved et kommunalvalg end ved et folketingsvalg.

Håb om godt vejr

Godt 44.000 vælgere har i Holstebro Kommune den 16. november mulighed for at sætte et kryds ved en kandidat eller et parti. Krydset kan dog også sættes tidligere. Det er nemlig også muligt at brevstemme, og det har Helle Hastrup selv gjort. På valgdagen kører hun rundt mellem kommunens ti valgsteder.

- Jeg vil ikke risikere, at jeg ikke når ud til Mejrup, hvor jeg skal stemme. Så jeg har brevstemt - valget har jo længe været i fokus hos de mange, der arbejder med valget, siger Helle, der ikke har haft svært ved at afgøre, hvor hun skulle sætte sit kryds.

Forberedelserne til valget har nemlig stået på længe. Allerede lige efter valget sker de første forberedelser til valget om fire år, når det nye byråd udpeger en ny valgbestyrelse, der er den øverste, politisk ansvarlige for afvikling af valg.

Senere bestilles lokalerne til afholdelse af valg, valgkort og stemmesedler bliver bestilt hos bogtrykkeren, og valgmaterialet findes frem fra kælderen under rådhuset og fra opbevaringen i Særkærparken.

- Hver kommune har sin drejebog, og der er god erfarings-udveksling mellem kommunerne, siger Helle Hastrup.

I år er det det særlige ved valget, at der også skal sørges for covid-19-værnemidler ude på afstemningsstederne. For eksempel håndsprit, handsker og mundbind, hvis der er vælgere der ønsker at bruge dem.

- Vi håber, at vælgerne holder afstand og har tålmodighed, hvis der opstår lidt længere køer end normalt, tilføjer Helle, der opfordrer til at tage varmt tøj på, hvis man skulle være nødt til at vente udenfor.

Hun peger på, at der altid er længst kø mellem klokken 16 og 19, når folk får fri fra arbejdet.

- Midt på formiddagen mellem klokken 9 og 10 og over middag mellem klokken 12 og 14 er der som regel ikke så mange, der stemmer, lyder hendes råd til at benytte hele valgdagen.

Forhænget kan også trækkes for, når borgerne afgiver deres brevstemme - som her i borgerservice på rådhuset, hvor Helle Hastrup gør klar til at trække for. Foto: Morten Stricker
Annonce

1,39 millioner for et valg

Særligt for de vestligste kommuner i landet er det ifølge Helle Hastrup, at der er ekstra god opbakning, når der skal findes folk til alle valgets opgaver.

- I løbet af dagen har vi et par hundrede mennesker i gang, og om aftenen støder der yderlige omkring 100 optællere til, siger hun og fortæller, at også flyttefolk, rådhusbetjente og kommunens serviceteam er med til at løse opgaver i forbindelse med et valg.

Optællerne er som noget nyt blandt andet rekrutteret blandt unge på erhvervsakademiet. Stemme-optællerne får en fast diæt på 435 kroner for deres arbejde med at tælle stemmer, og de tilforordnede, som er på arbejde fra klokken syv om morgenen til et tidspunkt omkring  midnat, får også en betaling på 870 kroner og fuld forplejning.

I det hele taget er der mange udgifter forbundet med at afholde et valg - blandt andet fuld forplejning til dem, der afvikler valget ude på valgstederne.

- I budgettet er der afsat 1,39 millioner kroner til kommunal- og regionsvalget, og det kommer til at ligge i det leje - plus eller minus, tilføjer kommunens valgansvarlige.

Annonce

Hylet ud af valglokale

Musikteatret er med cirka 14.700 vælgere det største af de ti afstemningssteder, mens Sønder Nissum med sine cirka 900 vælgere er det mindste.

Alt skulle gerne klappe på valgdagen, men noget kan jo gå galt.

- Det er jo sket rundt om i landet, at en kandidat ikke er kommet med på stemmesedlen, eller som ved sidste valg, hvor der i Mejdal gik en brandalarm, og vælgerne blev hylet ud af valglokalet, fortæller Helle, der krydser fingre for, at det ikke sker denne gang.

Fingrene er også krydset for godt vejr på valgdagen. Blå himmel og sol giver nemlig bedre valgdeltagelse end regn.

Det sker også næsten hver gang, at der er vælgere, der ikke har modtaget valgkortet med posten.

- Hvis man har valgret, har man altid mulighed for at stemme - også selv om man ikke har modtaget et valgkort med posten. Man skal bare medbringe sit sygesikringskort eller anden id, så taster vi oplysningerne ind og ser, hvad der er sket, siger Helle Hastrup.

Hun fortæller, at borgere, der måske netop er flyttet mellem to kommuner kan risikere at ryge ned mellem to stole, når der sendes valgkort ud, og de skal derfor være opmærksomme på deres valgsted.

Skulle man have glemt sit valgkort hjemme på køkkenbordet, får man også lov til at stemme, hvis man har id med.

Annonce

Kryds ved fodboldspiller

Når klokken passerer 20 den 16. november, og der ikke er flere, der ønsker at afgive stemmer, erklæres valghandlingen for lukket, og stemmesedlerne væltes ud af boksene på bordene.

- Optællingen er offentlig, og som almindelig borger må man gerne stå i døren og overvære optællingen, hvis man altså ikke piller og ikke går i vejen, tilføjer hun.

Først foldes stemmesedlerne ud. Derefter sorteres de ud på partier og senere på kandidater. De kandidater, der er på valg, må ikke tælle deres eget partis stemmesedler op.

På valgaftenen tælles de personlige stemmer til kommunalvalget, mens regionsvalget kun tælles på partier - regionsrådets personlige stemmetal venter med at blive talt op til dagen efter.

- Det er nogle store stemmesedler til regionsrådsvalget, forklarer hun.

Der må kun sættes et kryds - eller et flueben, som også godtages - på hver stemmeseddel. Ellers er stemmesedlen ugyldig. Ved det seneste valg var der i Holstebro Kommune 82 ugyldige og 333 blanke stemmer.

- Jeg husker bedst for otte år siden, hvor der var flere, der skrev navnet Allan Simonsen på stemmesedlen. Der gik lidt tid, før vi fandt ud af, at det var i forbindelse med Vild med Dans, fortæller Helle, der synes, det er ærgerligt at afgive en ugyldig stemme, når man nu har ulejliget sig hen i stemmelokalet for at give sit bidrag til den demokratiske proces.

Optællingen er offentlig, og som almindelig borger må man gerne stå i døren og overvære optællingen, hvis man altså ikke piller og ikke går i vejen.

Helle Hastrup, leder i Holstebro Kommune


Hvad er vigtigst til KV21?

I en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau, er et repræsentativt udsnit af befolkningen blevet bedt om at sætte maksimalt tre krydser ved de emner, de anser som de vigtigste, når de skal stemme ved det kommende kommunalvalg.

Med 30,7 procent har flest sat kryds ved ældreplejen.

Dernæst kommer miljø, forurening og natur med 27,8 procent.

Også økonomi og sundhedspolitik ligger højt. Tallene er her henholdsvis 26,3 og 25,5 procent.

I bunden ligger udkantsdanmark og udligningssystemet med 4,5 procent.

1001 respondenter har svaret.

Tre korte om valget

1. Kommunalvalg holdes altid den tredje tirsdag i november hvert fjerde år. Næste gang er 16. november i år. Ved kommunalvalg kan man stille op for et nationalt parti eller en lokal partiliste eller som løsgænger.

2. Der skal vælges nye medlemmer til de 98 byråd eller kommunalbestyrelser i de danske kommuner. Samtidig med kommunalvalget holdes valg til regionsrådene i landets fem regioner.

3. For at stemme skal man være fyldt 18 år og have fast bopæl i Danmark og enten være statsborger i Danmark eller et andet EU-land, Island eller Norge eller have boet mindst fire år i Danmark, Grønland eller på Færøerne.

Ved det seneste kommunalvalg i Holstebro...

... var stemmeprocenten 75,83, svarende til 34.319 stemmer af de i alt på det tidspunkt 45.256 stemmeberettigede borgere.

... var der 333 blanke stemmer samt 82 ugyldige.

... fik Socialdemokratiet 43 procent af stemmerne.

... fik borgmester H.C. Østerby (A) flest personlige stemmer, nemlig 6.566. Derefter kom Jens Kristian Hedegaard (V) med 1.605 stemmer.

... fik Socialdemokratiet 12 mandater, Radikale Venstre to mandater, Det Konservative Folkeparti et mandat, Socialistisk Folkeparti et mandat, Dansk Folkeparti to mandater, mens Venstre fik ni mandater.

Her kan du stemme

Der er ti valgsteder i Holstebro Kommune. Det er det samme antal og de samme steder som ved det seneste valg i kommunen.

Ved valget åbner alle valgstederne klokken 8 og lukker klokken 20.

De ti valgsteder er:

Black Box i Musikteatret i Holstebro.

Nørreboulevard Skolens hal i Holstebro.

Vinderup Hotel.

Sevel Hallen.

Vestjysk Fritidscenter i Ulfborg.

Vemb Forsamlingshus.

Sdr. Nissum Hallen.

Mejdal Hallen.

Mejrup Kultur- og Fritidscenter.

Skave & Omegns Multihus.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Fem nye navne til Open Air: - Det er danske musikere fra allerøverste hylde

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Bolle-å som juletradition

Holstebro Onsdag

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Holstebro Onsdag

Kursisternes malerier vises frem, inden de pakkes ind

Holstebro Onsdag

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Holstebro Onsdag

Seniorer er vilde med at få padel-sved på panden

Holstebro Onsdag

DR Pigekorets julekoncert kan ses i biografen

Holstebro Onsdag

Julemærkemarch med nyt startsted

Holstebro Onsdag

Ti-årige Tobias var en af de første i køen: - Det er megafedt at kunne sige, man endelig er blevet vaccineret

Holstebro Onsdag

Nytårskoncert vender tilbage

Holstebro Onsdag

HTX-elever ryddede bordet til iværksætterkonkurrence

Holstebro Onsdag

Gæster har kåret årets kunstværk

Holstebro Onsdag

Kendis-designer står bag kostumer til musical

Holstebro Onsdag

I et foredrag går rejsen til Italien, Spanien og Afrika

Holstebro Onsdag

Første ombygningsetape er overstået: Nu åbner halvdelen af det nye svømmecenter

Holstebro Onsdag

Gratis premiere på forestilling med kunstnere fra Sydkorea

Holstebro Onsdag

Nu bliver museumsinspektørens ph.d.-afhandling til en bog

Holstebro Onsdag

Der er andet end julekoncerter på programmet

Holstebro Onsdag

Parcelhusfamilien skal betale 29 kroner mere om måneden for varme, vand, og spildevand

Holstebro Onsdag

Nu skal du bestille tid til covid-19-vaccination

Holstebro Onsdag

Få en anderledes litteraturoplevelse på et slot

Holstebro Onsdag

Kulturperlen får besøg af tre nye bands til sine  onsdagskoncerter

Annonce