Annonce
Holstebro Onsdag

Her har generationerne mulighed for at bo sammen

Der er - på alle måder - højt til loftet i de to huse på Fuglehegnet. Her er ejendomsmægler Ole Muldkjær fotograferet i det væksthus, der forbinder de to boliger. Fotos: Morten Stricker
Flere familier vælger at flytte sammen under samme tag, men udvalget af egnede boliger til det formål er ikke stort i Holstebro-området. Nu har Estate Boligbørsen fået to boliger til salg - husene er specielle på den måde, at de er bygget sammen med et væksthus i midten.
Annonce

Holstebro: Der er dem, der løber skrigende væk ved tanken om at bo sammen med forældrene og svigerforældrene.

Og så er der dem, der kan se muligheder i det.

Ikke desto mindre er det et faktum, at stadig flere danskere vælger at leve flere generationer sammen under samme tag:

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af husstande, hvor der bor mere end én familie, steget en del igennem de seneste år. I 2008 var der ifølge statistikbanken omkring 160.000 husstande med mere end én familie, og i 2018 var det antal vokset til cirka 231.000 husstande. Tallene fra 2019 vidner samtidig om yderligere stigning i antallet.

Det oplyser Boligsiden.

Annonce

Tæt - med hver sit

Estate Boligbørsen har fået to boliger til salg, hvor der er mulighed for, at flere generationer kan bo sammen.

De to sammenhængende boliger ligger i kvarteret omkring Skjernvej på adresserne Fuglehegnet 3 og 3 a. Den ene bolig har hele tiden fungeret som privatbolig, og den anden har tidligere huset et arkitektkontor. I 2016 og 2017 blev kontorbygningen bygget om og nyindrettet som en moderne, selvstændig bolig på 165 kvadratmeter med blandt andet køkken, bad, stue - og vinkælder.

Det tidligere arkitektkontor står nu tomt, og i den anden bolig, der ligeledes er på 165 kvadratmeter, bor manden bag Holm Huse, Svend Holm, sammen med sin kone, Lone. Parret har nu besluttet sig for at sætte deres hjem og tidligere arbejdsplads til salg.

- En bolig til dem, som gerne vil bo tæt, og alligevel have hver sit. Fuglehegnet 3 a kan kan købes sammen med denne bolig - men også hver for sig - og således udleve drømmen om at bo to generationer, bofællesskab, med videre sammen, skriver ejendomsmæglerfirmaet om husene på Fuglehegnet.

Husene, der oprindeligt er bygget i 1977 i gamle munkesten og med træbeklædning, koster 2.795.000 kroner hver for sig.

- Det er registreret som en stor ejendom med to boliger, men husene kan altså købes hver for sig, siger Ole Muldkjær og fortæller, at hver bolig har egen have.

Annonce

Hjælp til børnepasning

Fuglehegnet 3 og 3a blev sat til salg i begyndelsen af april.

- Der er allerede interesse for boligerne, og der er købere til dem, mener ejendomsmægleren, der også peger på muligheden for, at to vennepar kan bo tæt sammen.

Ellers får ejendomsmægleren ikke mange henvendelser fra kunder, der er interesseret i boliger, hvor to eller tre generationer kan bo sammen.

- Men for tre uger siden kom der et ungt par, der ledte efter et hus, hvor de kunne bo sammen med deres mor og svigermor, fortæller Ole Muldkjær, der tror på, at tendensen med flere generationer under samme tag sagtens kunne finde vej til det vestjyske.

- I Sydeuropa er det jo meget normalt, tilføjer han og forklarer, at der er mange fordele ved at bedsteforældre, børn og børnebørn bor sammen.

For eksempel, at man kan hjælpe hinanden med madlavning og børnepasning.

På spørgsmålet om Ole Mundkjær selv kunne tænke sig til at bo sammen med børn og børnebørn, svarer han:

- Det kunne da godt være. Det er i hvert fald noget, man lige skal have vendt i hovedet.

Annonce

Indgå klare aftaler

Om tendensen med at generationer rykker sammen, skriver Boligsiden, at det rent økonomisk kan se fornuftigt ud, når man er flere til at betale lån, renter, udbetaling og de faste udgifter.

- Udover luft i økonomien er der ikke mindst en fordel i det at være flere. Man er tæt på sin familie, og der er altid nogen, der kan hjælpe med madlavning, indkøb og børnepasning. Og så er der som regel altid en at drikke en kop kaffe med, hvis man har brug for en sludder, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Har man mod på at dele hjem med sin familie, anbefaler hun at indgå klare aftaler for såvel de finansielle aspekter såvel som for livet i boligen.

- Det er altid en god idé at få skrevet ned, hvilke regler der gælder. Hvordan skal økonomien splittes op, og hvad er tilladt i det daglige. Ligesom man selvfølgelig er nødt til at overveje på forhånd, hvad man stiller op, hvis den ene part ønsker at flytte igen. Det kan man få gjort i et såkaldt samejedokument hos en advokat, siger Birgit Daetz til Boligsiden.

Bortset fra de ekstra overvejelser er det ikke mere vanskeligt at købe bolig sammen med sin familie, end når man køber en bolig alene eller sammen med sin partner, mener boligøkonomen.

Vestyske tal

Antal familier, der flytter under samme tag, i landsdelen Vestjylland:

2008: 8645

2018: 1095.

En stigning på ti år på 26 procent.

Kilde: Nybolig / TV-MidtVest.

Haven er delt op, så hver bolig har sin egen have med terrasse og høje træer.
Boligen har gennemgået en større renovering i 2016 og 2017 - her er det hjemmets hjerte: Køkken-alrummet.
Boligen er i to plan - her ses nedgangen til kælderen fra stuen, der er udstyret med plankegulv.
Begge huse er på 165 kvadratmeter med hver sit moderne køkken.
Kælderen er på 35 kvadratmeter - blandt andet udstyret med mulighed for opbevaring af vin.
Grunden er på 2023 kvadratmeter, og der er anlagt træ-terrasser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jazztrio spiller i Subhuset

Annonce