Annonce
Holstebro Onsdag

Historisk årbog udkommer for 112. gang

Sådan ser årets udgave af Hardsyssel Årbog ud. I de første 110 år var foreningens navn “Historisk Samfund for Ringkøbing Amt”. Det blev ændret til “Historisk Samfund for Hardsyssel” på foreningens årsmøde i marts 2017. Begrundelsen for navneændringen var, at begrebet Ringkøbing Amt var på vej ud efter kommunalreformen i 2007. Foto: Forsiden af bogen
Hardsyssel Årbog 2019 er på gaden med otte artikler, der spænder vidt - både med hensyn til emner og tid.
Annonce

Vestjylland: Når Historisk Samfund for Hardsyssel påstår, at Hardsyssel Årbog er traditionsrig, er det ikke helt forkert.

Hvert år siden 1907 har den historiske forening nemlig udgivet en årbog, og i år er det altså bog nummer 112, der er på gaden.

2019-udgaven indeholder otte artikler, der spænder vidt - både med hensyn til emner og tid, som det hedder i pressemeddelelsen.

Mere om Hardsyssel Årbog

Hardsyssel Årbog udgives af Historisk Samfund for Hardsyssel.

Årbogens redaktør er Gudrun Gormsen, der er uddannet mag. art i europæisk etnologi og har beklædt forskellige inspektør- og lederstillinger på kulturhistoriske museer - senest som direktør på Hjerl Hedes Frilandsmuseum frem til 2011.

Årbogen koster 195 kroner.

Den kan købes i boghandelen, bestilles via Historisk Samfunds hjemmeside: www.historisksamfund.org eller ved at kontakte kasserer Frode Riber, der bor Krunderupparken 36, 7500 Holstebro.

Annonce

Bask dagligdag for fattige

De otte artikler, som årbogens redaktør, Gudrun Gormsen, sammen med sit team har valgt ud, handler om Ikast Handelsskole, Nøvling Kirke, Visitats og tilsyn i Hammerum Herred i 1734, barndomserindringer fra No Stampemølle, om rådhuse og borgmestre i Struer Kommune og om Ringkøbing i 1921

Med særlig interesse for Holstebro-området er der skrevet to artikler dels om Holstebro Fattighus og om arbejdet som sognerådsformand:

Anders Villadsen, der er tidligere kommunaldirektør og bor i Kalundborg, fortæller under overskriften "Spektakel og mystisk dødsfald i Holstebro Fattighus" om ulykkelige menneskeskæbner i 1800-tallets Holstebro.

Forfatteren til artiklen har studeret de gamle retsprotokoller og fortæller om en sag fra 1860, hvor to enlige, midaldrende kvinder bliver uvenner og kommer i skænderi.

- Beretningen giver et indblik i en barsk dagligdag for fattiglemmer, præget af drikfældighed, vold og ligegyldighed, hedder det i pressemeddelelsen.

Annonce

Sognerådsformand i 1950'erne

Den anden historie fra Holstebro-området er et uddrag af Jens Meldgaards erindringer, der handler om hans tid som sognerådsformand i Borbjerg i 1950'erne.

Jens Meldgaard var fra 1938 til 1944 formand for Hjerm-Ginding Herreders Landboforening, og han fortæller levende om landbrugets vilkår under besættelsen og om oprettelsen af Lægaarden Landbrugsskole.

Som sognerådsformand fyldte først arbejdet med at forbedre vejene omkring Borbjerg, siden oprettelsen af et alderdomshjem i landsbyen og sidst ændringen af skolevæsenet og skolebyggerier meget.

- Jens Meldgaards erindringer kaster et personligt oplevet lys over den udvikling, der fandt sted i Vestjylland og generelt i landbosamfundet i takt med, at det danske samfund blev moderniseret i det 20. århundrede, lyder det i pressemeddelelsen.

Jens Meldgaard døde i 1978 og ligger begravet på kirkegården i Borbjerg. Det er Gudrun Gormsen, der er tidligere museumsdirektør, der har redigeret artiklen.

Mere om Hardsyssel

Hardsyssel var i middelalderen et syssel, og den gamle betegnelse på Vestjylland.

Hardsyssel svarede til lidt mindre end Ringkøbing Amt mellem kommunalreformen i 1970 og kommunalreformen i 2007.

Hardsyssel omfattende otte herreder mellem Limfjorden og Skjern Å.

Hardsyssel tolkes som hardernes land: De harder, der formentlig også har givet navn til Harboøre.

Kilder: Gyldendal - Den Store Danske og Wikipedia

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Ti år med forandringer

Annonce