Annonce
Holstebro Onsdag

Hjælpsomme holstebroere flokkes på nettet

Zara Keller (ø.tv.), Preben Holmgaard í Dali (n.tv.), Anders Dahlin Koefoed (i midten), Karoline Mathilde Christensen (ø.th.) og Emma Mose (n.th.) er alle med i den nyopstartede Facebookgruppe Corona Hjælp i Holstebro. Fælles for dem alle er, at de bare gerne vil hjælpe hvor de kan. Privatfotos
I en nyopstartet Facebook-gruppe flokkes folk nu om at tilbyde deres hjælp under corona-tiden.
Annonce

Holstebro: Det vrimler med hjælpsomme brugere på Facebook-siden Hjælp til corona, som en lokal holstebroer for nyligt har taget initiativet til. Siden har på få dage - og i skrivende stund - fået 1334 medlemmer, og udgøres nu af flere borgere i Holstebro kommune, der stiller deres hjælp til rådighed med indkøb, medicinhentning og sågar tilbyder at gå ture med hunde.

En af de hjælpsomme er 53-årige Preben Holmgaard í Dali, der er bosat i Holstebro.

- Jeg vil gerne hjælpe hvor jeg kan. Som tidligere stofmisbruger har jeg selv fået hjælp ti at komme ud af mit misbrug, og har da også været til belastning for samfundet. Det er jeg jo så også nu som førtidspensionist med slidgigt. Men så kan jeg hjælpe på den her måde og stadig gøre noget for samfundet, siger Preben Holm í Dali, der tilbyder både at hente medicin eller sågar hente tøj fra vaskeriet for andre.

Et andet sted i byen sidder 21-årige Emma Mose, der læser til socialrådgiver. Hun har ligeledes tilbudt at hente dagligvarer eller medicin.

- Det er jo dels på den opfordring som statsministeren kom med, at vi skal stå sammen og hjælpe hinanden. Og jeg er jo ung og frisk og kan godt forstå, hvis der er nogle ældre eller syge, der føler sig utrygge, så jeg er klar, hvis der er brug for det, siger hun.

I Vinderup bor 32-årige Zara Keller. Hun er sygemeldt med fibromyalgi, men lige nu er smerterne så udholdelige, at hun godt kan give en hjælpende hånd:

- Jeg kender godt selv det med at det kan være svært at få hjælp, og jeg kan godt passe et barn eller to, siger hun.

21-årige Karoline Mathilde Christensen, der ligeledes er på siden, er sosu-assistent-elev.

- Jeg synes at vi skal hjælpe hinanden. Og der kan jo være nogle i karantæne, som ikke kan handle eller lufte hund for eksempel. Og jeg skal alligevel sidde herhjemme og glo i 14 dage, fordi de har lukket min skole. Jeg har da læst nogle kapitler i mine fagbøger, men ellers render jeg jo bare og laver ingenting, og så kan jeg jo ligeså godt hjælpe hvor jeg kan, siger hun.

Ligesom mange af de andre, der har tilbudt at hjælpe, er hun ikke selv så bange for at få virusset:

- Jeg tager det meget stille og roligt. Jeg tror ikke det vil ramme mig mere end en almindelig virus som influenza - det er mere det med risikoen for at smitte nogen. Men jeg tager jo mine forholdsregler med hygiejne og afstand, så det skal nok gå, siger hun.

Annonce

Et fællesskab

38-årige Anders Dahlin Koefoed, der har oprettet Facebookgruppen, forklarer, at han har oprettet den for blandt andet at give folk mulighed for at finde et fællesskab - når nu ikke man kan mødes i ligeså høj grad mere - og hvor det er legitimt at spørge om hjælp:

- Jeg har brugt en del af min studietid på at læse om hvordan følelser smitter i store grupper i sådanne situationer her og hvordan frygt smitter, forklarer Anders Dahlin Koefoed, der arbejder i Psykiatrifonden og som er uddannet i pædagogisk psykologi.

- Så jeg har jo også lavet det for at imødegå den her angst og frygt, der er lige nu, siger han.

Annonce

Instinktet

Men hvad er det så for nogle mekanismer, der går i gang, når hjælpen strømmer ind?

Michael Bang Pedersen er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, og har tidligere beskræftiget sig med, hvad der sker med det danske samfund under en krise - herunder Muhammed-krisen og Krudttønden.

- Det her viser præcist, hvordan folk i et samfund som det danske optræder. Ofte har man måske en frygt for borgernes panik. Men den her situation med corona viser, at vi godt kan have tillid til borgerne. For mange udviser solidaritet og viser, at de vil hjælpe, siger han.

Dykker man spadestikket dybere i, hvorfor så mange stiller sig klar med en hjælpende hånd, skal svaret ifølge professoren findes i det faktum, at mennesket er et socialt dyr, der har fortid som jægere og samlere, og som har nogle ret indgroede instinkter i sig, når en fælles trussel opstår.

- Der sættes noget i gang i os, der siger at fællesskabet er vigtigt. Nogle processer er rent biologiske - man sikrer sig selv ved at signalere, at man er en god samarbejdspartner. Man “køber” sig hjælp til når lykken vender. Vi hjælper for at blive hjulpet. Men det jo er en del af vores instinktive natur - ikke en kold kalkulering, vi sidder og laver, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

"Lukket" butik har fundet alternativ måde at holde udsalg på: - Det har gjort os til optimister med henblik på fremtiden

Annonce