Annonce
Holstebro Onsdag

Hjemme hos fitnessinstruktøren serveres der både asiatiske retter og mormormad

Clara er her ved at røre de finthakkede chilier i dippingsaucen. - Vi skiftes til at have vores chili-perioder, hvor der skal fuld smæk på den stærke smag. Så sidder den anden og er lige ved at dø, fordi det er så stærkt, fortæller hun med et smil. Foto: Morten Stricker.
25-årige Clara Komischke Konnerup bor midt i Holstebro sammen med sin 28-årige kæreste, Mads Dyrby. Parret kommer hele vejen rundt i verdenskøkkenerne, når de sammen laver aftensmad.

Holstebro: - Nej, jeg går ikke op i kalorier, selv om jeg er fitnessinstruktør og personlig træner. Jeg tænker ikke over, hvad jeg spiser, men over mængden af det, jeg spiser. Vi vælger de retter, vi godt kan li' - og så portionsanretter vi maden. Det er sådan et lille fif til ikke at spise for meget.

Ordene kommer fra 25-årige Clara Komischke Konnerup, der bor på i en lejlighed på Østerbrogade midt i Holstebro sammen med kæresten, Mads Dyrby på 28 år, der er soldat i flyvevåbenet.

Fredag sidst på dagen er det unge par gået i gang med at tilberede aftensmaden, og som sædvanlig hjælpes de ad. Den sene eftermiddag, hvor avisen har inviteret sig selv med i køkkenet, står den på en vietnamesisk ret.

Annonce

Bún chá hedder den og er en vietnamesisk skål med små, vietnamesiske frikadeller, nudler og grønt.

- Vi elsker den ret, og vi får den næsten hver uge, siger Clara, der har åbnet køleskabet og er gået i gang med at finde ingredienserne til aftensmaden frem.

Asiatisk mad indeholder mange grøntsager, og parret kan godt lide, at kødet skæres ud i meget små stykker, så det kan mætte mange. Og har man først fishsauce og oistersauce i køkkenskabet, er det meget simpelt at lave asiatisk mad, mener parret. Foto: Morten Stricker

Madkursus i udlandet

Clara tager sig af dipping-saucen, mens Mads går i krig med at hakke forårsløgene helt fint til farsen, mens han fortæller, at parret smagte retten første gang, da de i 2019 var på en seks uger lang rygsækrejse til Thailand og Vietnam.

- Det var en fed oplevelse, konstaterer han og fortæller, at de ledte efter et sted, hvor der blev serveret en rigtig god udgave af Bún chá. På det hostel, hvor de havde indlogeret sig, fik de anbefalet et spisested.

- Det var et lille, snusket gadekøkken, og vi sad på små taburetter, som om vi var i en børnehave, men det smagte mega-godt, fortæller Clara, der er født og opvokset i Ulfborg.

- Vi fik en kold øl til, og det var nok noget af bedste, vi fik på vores tur, tilføjer Mads, der er fra Struer.

I Vietnam lærte parret et lille trick med at knuse peanuts i en morder, så de rækker længere. Foto: Morten Stricker.

Han fortæller, at de tilmeldte sig en madskole på deres tur. Noget han kan anbefale andre, når de er på rejse i udlandet.

- Man behøver ikke at være god til at lave mad for at melde sig til et madlavningskursus, men det er hyggeligt at lave mad sammen, og man få kendskab til landets retter og får også en slags kulturforståelse ud af det, forklarer han, før han tænder op under pande med olie og går i gang med at forme små farsboller med en lille ske.

Annonce

Svinekød er et hit

Asiatisk mad står altså højt på prioriteringslisten, når parret hver søndag aften sætter sig ned og skriver madplan for den kommende uge.

Parret kommer rundt i alle verdenskøkkenerne og henter gerne retter fra det italienske, spanske og mexikanske køkken.


Jeg har aldrig spist så meget grisekød som efter jeg blev kæreste med Mads.

Clara Konnerup, fitnessinstruktør og studerende


- Vi kan godt lide at eksperimentere i køkkenet, fortæller Clara, mens hun leder efter chilierne.

Mormormad finder også vej til madplanen. Stegt flæsk og persillesovs er et hit. Mads er nemlig vokset op på en svinefarm, og han har taget forkærligheden for svinekød med sig.

- Jeg har aldrig spist så meget grisekød, som efter jeg blev kæreste med Mads, siger Clara og sender et drillende smil i retning af komfuret.

Opskrift: Bún Chá

Det skal du bruge:

Til vietnamesiske kødboller:

250 - 300 gram hakket svinekød

1 spsk fishsauce

2 tsk sukker

1 forårsløb - finthakket

1 fed hvidløg

Salt, peber - og ingefær og chili, hvis det skal smage af mere.

Vietnamesisk dipping-sauce:

Tre spsk sukker

2 spsk fishsauce

2 spsk ris- eller vinedddike

2 spsk saft fra lime

85 ml vand

Chili

Sådan gør du:

Bland alle ingredienserne til farsen og steg små frikadeller på en pande i olie og ved høj varme

Blend alle ingredienser til saucen og tilsæt derefter finthakket chili.

Server med knuste peanuts, strimlede gulerødder, citronmelisse, mynte, basilikum, salat og kogte risnudler.

Annonce

Overskud i hverdagen

Clara er altså fitnessinstruktør - i fritiden. Til daglig læser hun til ingeniør i forretningsudvikling på Aarhus Universitet i Herning. En uddannelse, der tager tre et halvt år, og hun mangler det sidste år.

Planen er, at hun skal på udveksling i Hong Kong til januar, hvis altså coronaen ikke også spænder ben for de rejseplaner. Mads, der har været udsendt til Irak i et halvt år, står over for en udsending til Mali.

Når man klipper nudlerne med en saks, efter de er kogt, er nudlerne lettere at spise med pinde. Det lille trick lærte parret i Vietnam. Foto: Morten Stricker.

Mens Clara gik på gymnasiet begyndte hun at fitness-træne og fik blod på tanden.

- Jeg er en meget aktiv person, og det er fedt for mig at være i trænings-verdenen. Det giver overskud i hverdagen, og det er fedt med al den energi, man får, mener Clara, der under madlavningen er iført et gråt træningssæt med en kort top, der efterlader den veltrænede mave bar, og den bare hud røber, at der ikke er mange gram fedt i overskud.

- Jeg har længe drømt om at blive fitnessinstruktør, siger Clara, der blev færdiguddannet som instruktør i ni forskellige holdtyper i januar 2020, lige inden pandemien lagde verden ned.

Erfaringerne fra forretningsverdenen kan hun også bruge i sit studie.

Under nedlukningen har hun trænet med sit hold i parkeringshuse og udendørs, når vejret har tilladt det. I maj sidste år blev hun selvstændig med egen fitness-virksomhed, og hun arbejder nu også som  personlig træner i Crossfit Lageret.

Sådan har parret det med ....

Økologi:

Økologi går parret ikke op i. De køber økologiske varer, hvis de er på tilbud. Ellers ikke. Gulerødderne skal dog helst være økologiske. - De smager bedre, mener Clara.

Madspild:

Nej tak: - Vi smider meget lidt mad ud. Vi har det slet ikke godt med at smide noget ud, der kan spises. Vi hygger os med at gå og lave lækker mad, og så er det jo ærgerligt, hvis det ender i skraldespanden, forklarer Clara.

Asiatisk mad:

Clara og Mads kan godt lide asiatisk mad, fordi for eksempel fischsauce, chili og ingefær giver maden andre smage. Asiatisk mad bliver sødet med for eksempel palmesukker og honning, og salt henter maden for eksempel fra fischsaucen.

Nudler:

Parret skyller nudlerne i koldt vand efter at de kogt - for at undgå, at de klistrer sammen. På deres madlavningskursus i Vietnam lærte de at klippe nudlerne over med en saks, når de er kogt: Så er nudlerne lettere at spise med pinde.

Madro:

- Mobiltelefoner bruges ikke, mens vi spiser. Det er en gensidig respekt, vi har for hinanden, siger Mads, der lige som sin kæreste er vant til hjemmefra, at man mødes til aftensmåltidet og lige får vendt dagen sammen.

- Men vi er også unge, så vi kan også sidde og spise en burger foran tv'et, tilføjer han.

Alkohol:

Et glas vin eller en øl til maden drikker parret, når det lige passer til dagens ret. Om det er i weekenden eller i hverdagen, skeler de ikke til. I gennemsnit drikker de alkohol til maden en gang om ugen. 

Annonce

Overskud giver bonus

Det unge par laver så ofte som muligt mad sammen, og indkøbene klarer de også i fællesskab. Og her har økonomien også høj prioritet.

- Vi køber det, vi har behov for, men vi køber også ofte de nedsatte varer med gult mærke, siger Mads og fortæller, at de sætter 4000 kroner af om måneden til husholdningen.

- Hvis der er overskud på fælleskontoen, går vi ud og spiser eller køber sushi som take away. Derfor er det fedt at spare penge ved at købe varer med de gule mærker. Det smager jo lige så godt, og så får vi mere ud af kronerne, siger Mads og hælder de sidste færdigstegte frikadeller op i en skål og sætter dem hen på spisebordet, hvor der er dækket op med pinde og små porcelænsskåle, der blev købt på backpackerturen.

Så er fredagsmenuen serveret. Som en slags hapsemad, hvor man tager lidt af hvert over i sin skål - og spiser maden med pinde. - Clara mener, at maden smager bedst med pinde, forklarer Mads. Foto: Morten Stricker.
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

I efterårsferien kan børn komme på madskole

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Manden bag Odin Teatret hyldes på sin fødselsdag

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Ejnar fra Ulfborg er landets bedste til at lave honning

Holstebro Onsdag

Han har en, to ... og snart tre spisesteder i byen

Holstebro Onsdag

Røde Kors-butikkens café er åbnet igen

Holstebro Onsdag

Svanerne er byttet ud med pingviner

Holstebro Onsdag

Fire guldmedaljer til unge karatekæmpere

Holstebro Onsdag

Forældre spiller en stor rolle for deres børns læselyst

Holstebro Onsdag

På jagt efter kærligheden - med en kameramand på slæb

Holstebro Onsdag

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Holstebro Onsdag

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Holstebro Onsdag

Livet fejres med musik og sang i kirke

Holstebro Onsdag

I Ulfborg og Vemb bliver litteraturen leveret lige til døren

Holstebro Onsdag

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro Onsdag

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Holstebro Onsdag

Patrick går bogstaveligt talt forrest i kampen mod ensomhed

Holstebro Onsdag

Flere boliger i Vestjylland sælges som turbosalg

Holstebro Onsdag

På tur for at høre om kartoffelmel

Holstebro Onsdag

Penge til klasseværelser, hvorfra man kan fiske i Storåen

Holstebro Onsdag

Efter ni år i klubben slog han direktørens gamle rekord

Holstebro Onsdag

Efter halvandet års ventetid: Endelig kan Big Bio vise den nye Bond-film

Holstebro Onsdag

Valgmenighedspræst: Fra Grundtvig til Mads Langer

Holstebro Onsdag

Regionens mål er, at 75 procent af ambulancerne er fremme inden for ti minutter: I Vinderup er tallet 11,5

Annonce