Annonce
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

For ottende gang konkurrerer byer landet over om at blive kåret som Danmarks Bedste Handelsby og fem andre titler. Holstebro er med i konkurrencen. Billedet er fra en tidligere Open By Night i Holstebro. Arkivfoto: Morten Stricker
For ottende gang kårer Detailforum og ICP - Institut for Center-Planlægning - landets bedste, flotteste og hyggeligste handelsbyer. Holstebro har vundet før og kaster sig atter ind i konkurrencen.
Annonce

Holstebro/Danmark: - Der er flere, der har ringet til os og spurgt, om vi på grund af coronasituationen skal køre konkurrencen i år. Men der er netop ekstra god grund til at gøre det i år, hvor der er behov for at tale handelsbyerne op igen, og konkurrencen en en af måderne at gøre det på.

Sådan lyder det fra Per Nyborg, der er administrerende direktør i ICP - Institut for Center-Planlægning, der siden 1959 har rådgivet om detailhandel og andre oplevelses- og kundeorienterede servicefunktioner i Danmark og i udlandet.

I et samarbejde med Detailforum - et tværfagligt netværk for ledere i dansk detailhandel og de tilknyttede brancher - arrangerer ICP for ottende gang konkurrencen om at blive Danmarks Bedste Handelsby.

-  Efter en mere eller mindre frivillig nedlukning er handelsbyerne i Danmark tilbage i fuld aktivitet. Det understreger interessen for at deltage i konkurrencen om at blive Danmarks Bedste Handelsby 2020, skriver de to organisationer i en pressemeddelelse.


Holstebro var faktisk den første by, der blev kåret som Danmarks Bedste Handelsby i 2006. Herudover tog Holstebro titlen som Danmarks Flotteste handelsby fem gange i træk fra 2006 og frem. Så der er noget at leve op til.

Per Nyborg, administrerende direktør for Institut for Center-Planlægning.


Deltagelse i konkurrencen krævede en tilmelding fra de inviterede byer. Og Holstebro har meldt sig på banen, oplyser Per Nyborg.

- Holstebro var faktisk den første by, der blev kåret som Danmarks Bedste Handelsby i 2006. Herudover tog Holstebro titlen som Danmarks Flotteste handelsby fem  gange i træk fra 2006 og frem. Så der er noget at leve op til, lyder det fra ICP-direktøren.

- Men konkurrencen er jo helt åben, understreger han.

Annonce

Flere spisesteder i byen

- Man skal jo aldrig gå efter en anden- eller en tredjeplads, så vi går efter guldet, og så er det et super-godt værktøj for os, siger Holstebros handelschef Jens Kristian Larsen.

- Vi har en forhåbning om, at vi er blevet bedre på nogle områder, siger handelschefen, der blandt andet peger på, at byen de senere år har fået et markant løft med hensyn til restauranter og barer.

- Vi har fået et bredere sortiment af spisesteder, mener han.

Det, der kan trække i den anden retning, kan ifølge handelschefen være, at et par af byens kunstværker har været til reparation i den senere tid - det gælder blandt andet "Kvinde på Kærre" og springvandet på Store Torv. Desuden har byen været udfordret på parkeringspladser, mens Big Bio er blevet opført i Enghaven.

- Men vi går efter en god placering, understreger Jens Kristian Larsen.

Annonce

Interview med kunder

Konkurrencen, der afholdes hvert andet år, foregår på den måde, at der i hver handelsby gennemføres 100 interviews med bymidtens kernekunder - det vil sige kunder, der kommer i bymidten mindst én gang om måneden.

Herudover foretager en jury bestående af nøglepersoner fra branchen en bedømmelse af handelsbyerne på baggrund af et detaljeret spørgeskema udfyldt af de enkelte handelsbyer. Her har handelsbyen detaljeret redegjort for, hvad der gør deres bymidte speciel, samt hvordan der bliver arbejdet på at gøre handelsbyen attraktiv.

Kåringen af Danmarks Bedste Handelsby sker på baggrund af resultaterne af interviewundersøgelsen blandt kunderne samt juryens bedømmelser.

Mere om konkurrencen

Disse handelsbyer er med i konkurrencen:

Asnæs, Herning, Holstebro, Køge, Middelfart, Nykøbing Sjælland, Næstved, Præstø, Ringe, Roskilde, Slagelse, Stege, Svendborg, Sønderborg, Tønder, Vejen, Vejle, Viborg, Vordingborg, Aabenraa og Aalborg.

Juryen består af:

Mia Christiernson, Erhvervsstyrelsen, Claus Ravn, Realdania, Nina Bang, Aarstiderne Arkitekter, Eva Handest, Danske Shoppingcentre, Berith Mavromatis, BM Arkitekter, Helle Busck Fensvig, Børnenes Boghandel og Per Nyborg, ICP.

Udover hovedprisen, som Danmarks Bedste Handelsby, er der priser til Danmarks Hyggeligste Handelsby, Danmarks Flotteste Handelsby, Danmarks Bedst Markedsførte Handelsby, Danmarks Mest Servicemindede Handelsby og Danmarks Mest Innovative Handelsby.

Annonce

I en liga for sig

På spørgsmålet om, hvad det betyder for en by at få en eller flere titler, svarer Per Nyborg:

- Det er noget, byen kan bruge til at fortæller kunderne og oplandet, at den er i en liga for sig.

Han tilføjer, at handelsbyerne som en del af konkurrencen bliver bedømt på forskellige parametre, og flere byer har arbejdet aktivt med at forbedre sig på de punkter, hvor den har vist sig at være svagest. I nogle tilfælde har handelslivet også involveret byrådet eller kommunalbestyrelsen, og det ser Per Nyborg som en god måde at arbejde videre på.

Resultaterne præsenteres, når kåringerne finder sted den 22. oktober ved et arrangement i Messe C Fredericia.

Ved arrangementet vil der desuden være inspirerende indlæg omkring initiativerne og udviklingen i Ringe, Herning og Kanalbyen i Fredericia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce