Annonce
Holstebro Onsdag

Hurlumhej i hukommelsen

Denne uges klummeskribent er den tidligere journalist, Anton Dalgård. Foto: Johan Gadegaard.

Du kommer hjem og går ind ad kælderdøren. Du har en indkøbspose i hver hånd. Forude opfordrer hjertet på toiletdøren dig til at forrette din nødtørft, nu du alligevel er i området.

Du stiller indkøbsposerne i vindueskarmen og overstår det lille ærinde. Du dasker hen til trappen, går op ad den og famler efter dørhåndtaget. I samme øjeblik, som du får fat, vender du dig om og går ned ad trappen. For at hente indkøbene, der stadig står i vindueskarmen.

Enten har en begyndende demens holdt sit indtog i mit liv, hvilket jeg naturligvis finder dybt utænkeligt og derfor blankt afviser. Eller også skyldes glemsomheden, at jeg ikke gør det færdigt, jeg er i gang med, inden jeg sender tankerne videre til næste opgave eller gøremål.

Annonce

For eksempel at det er svært at huske den nye pinkode til dankortet, fordi den gamle pinkode forstyrrer indlæringen. Ligesom følelsesmæssige oplysninger kan påvirke hukommelsen, så vi kommer til at bytte om på vore børns navne.

Det sidste støttes af sagkundskaben, der har mange andre bud på, hvorfor vi glemmer i hverdagen.

For eksempel at det er svært at huske den nye pinkode til dankortet, fordi den gamle pinkode forstyrrer indlæringen. Ligesom følelsesmæssige oplysninger kan påvirke hukommelsen, så vi kommer til at bytte om på vore børns navne.

Vi glemmer, hvor nøglerne blev af, og hvorfor det lige var, at man gik ud i køkkenet…

Jeg satte fokus på hukommelsen den dag for 20 år siden, da min mor glemte at stå på toget i Langå. Og der stod hun så. En ældre dame solgt til stanglakrids på en mennesketom og halvbeskidt perron. Ja, den var lige så støvet, som hun efterfølgende hævdede, at hendes egen hukommelse var. Hun lod sig ikke berolige af de eksempler, jeg kunne diske op.

Et af dem foregår i det rum, hvor jeg har et skab til mit golfudstyr, og hvor jeg som cirka 55-årig første gang tænkte, om jeg var ved at blive senil - hvilket golfvennerne selvfølgelig ville nikke kraftigt til, hvis jeg spurgte dem.

Jeg låste mit golfskab op, satte min golfbag ind og låste døren, hvorefter jeg fik øje på mine golfsko, der stadig stod på en lille skammel og ventede. Forglemmelsen - eller hvad det nu var - gentog sig jævnligt, og jeg gik i tænkeboks.

Og langtidshukommelsen har det med at stå af over for ting, der keder os, ting, der ikke er arbejdet dybt nok med, ting, der ikke er vigtige, eller viden, der ikke holdes ved lige.

Sagen er nemlig, at noget lignende også sker derhjemme. Som eksemplet med indkøbsposerne. Jamen, jeg er altid kaffetørstig. Lige så snart, jeg har besørget mit ærinde, dukker ordet "kaffe" op på lystavlen sammen med spørgsmålet om, hvor mange kopper jeg vil lave, og hvor mange bønner der skal på. Altså er jeg videre, inden jeg har nået at lyne op. Og varerne er ført ind i glemmebogen.

Mobilen spiller en stadig større rolle, når det gælder om at samle tankerne omkring det, man er i gang med. Og langtidshukommelsen har det med at stå af over for ting, der keder os, ting, der ikke er arbejdet dybt nok med, ting, der ikke er vigtige, eller viden, der ikke holdes ved lige.

Et redskab til for eksempel at fiske glemte navne op af glemmebrønden er alfabetet. Man kender den amerikanske skuespiller fra mange gamle film, men kan ikke hitte navnet.

Det knager i hjernekistens fuger og samlinger. Samtidig bevæger munden sig lydløst, men alligevel afslørende: A, B. C, D, E… Man forsøger via en gennemgang af alfabetet at få et hint til, hvad en given skuespillers fornavn eller efternavn er.

Selvfølgelig har glemsomheden noget med alder at gøre. Og demens og senilitet er dybt alvorligt. Men der er som antydet mange alternative forklaringer på, at vi glemmer.

En klassiker er, at man har for mange jern i ilden. Som for eksempel, når man er ved at gøre klar til en forlænget weekend på Fyn. Man laver kaffe til den lange køretur, mens man pakker. Kaffen hældes på termokanden nærmest i forbifarten, mens man går en runde i huset. Døren låses, og bilen sættes i gear. Turen begynder.

12-14 kilometer ude ad motorvejen popper spørgsmålet op: "Slukkede du for kaffemaskinen?". Fem kilometer senere vendes bilen i ren overgivelse og selverkendelse og efter en stiltiende overenskomst. Ingen aner, om kaffemaskinen står ensom og forladt og gurgler sin tørst efter vand ud i det tomme køkken.

Kontrolturen afslører, at kaffemaskinen selvfølgelig er slukket, og strømmen til de elektroniske hjælpemidler er slået fra. Og turen kan begynde forfra. Tilbage i bilen mumler den ene: "Det var nu godt, at vi gjorde det." Og den anden mumler tilbage: "Gjorde hvad?".

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Pas din egen tallerken

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Vicki Berlin: Vi tager det bedste af det bedste med til Nørre Vosborg

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Koordinator jubler over kommende foredrag: - Aldrig har jeg mødt et menneske med så stort et gåpåmod og livsglæde

Holstebro Onsdag

Kommende konfirmander fortæller om deres kirke

Holstebro Onsdag

Kommuneplan vedtaget efter stort engagement fra borgere

Holstebro Onsdag

Menighed og forening inviterer til kulturmøder

Holstebro Onsdag

Valgdebat om det gode børne- og ungdomsliv

Holstebro Onsdag

Russiske professorer giver koncert på Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

En inspiration til at søge oprigtig kærlighed

Holstebro Onsdag

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn

Holstebro Onsdag

Selvfølgelig skal jeg stemme - men på hvem?

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Annonce