Annonce
Holstebro Onsdag

I Anoucks parcelhushave kan alle blomsterne spises

For mange er blomster noget, der er smukt at se på. For 36-årige Anouck Lambin er blomster noget, man kan spise. Foto: Morten Stricker
36-årige Anouck Lambin - som kærligheden førte til Danmark fra hjemlandet Belgien - har etableret Delicious Flowers - et firma, der sælger spiselige blomster og urter til blandt andet restauranter.

Ellebæk: Udefra ligner det et helt almindeligt parcelhus med en have, der ligger omme bag huset.

Men haven er nu alt andet en en almindelig prydhave. Det finder man ud af, når man er nået helt ned gennem indkørslen og går ind i haven, hvor blikket straks falder på et stort drivhus bygget af træ med plast i stedet for glas, og der hvor der før var græsplæne, er der nu anlagt en stor køkkenhave med blomster, buske og planter.

Her - på Ellehammersvej 99 - bor Anouck Lambin sammen med sin kæreste, Dan Damgaard, der er udlært tømrer og nu arbejder som bygningskonstruktør.

Annonce

- Vi havde talt om at købe et landbrug, men vi forelskede os i huset her, fortæller Anouck.

Hendes navn afslører, at hun ikke er dansk. Anouck er født i og opvokset i Belgien - tæt på hovedstaden, Bruxelles.

- Hvorfor jeg kom til Danmark? Jo, jeg mødte jo en sød dreng, siger den 36-årige kvinde, mens hun viser vej ind i det store drivhus, der har omkring 150 tomatplanter på den ene side af gangen og spiselige blomster i blå, orange og lilla farver på den anden.

- Jeg troede, at Danmark havde bjerge lige som Norge, fortæller hun, mens et stort smil breder sig op til de brune øjne.

At landet er fladt som en pandekage, fandt hun ud af, da hun for fire år siden flyttede til Danmark - og satte sig for at lære det svære, danske sprog.

- Det er især udtalen, der er svær at lære, siger hun på dansk og demonstrerer dermed, at hun nu mestrer sproget.

- Men der er nogle ord, der er så svære at udtale, at jeg er jeg nødt til at sige dem på engelsk, indrømmer hun.

- Nej, så mange tomater kan vi nok ikke spise selv, siger Anouck, der har planer om at sælge de mange forskellige tomatsorter til restauranter, Her er hun ved at nippe sideskuddene væk og binde planterne op. Foto: Morten Stricker

Frøkapsel med smæk på

Efter at Anouck kom til Danmark, har hun arbejdet hos Actona, som fransklærer på UCH og i en børnehave.

Men nu har hun fået et nyt arbejde. Hun er nemlig blevet selvstændig med firmaet Delicious Flowers, der sælger spiselige blomster til blandt andet restauranter.

De lækre blomster guider hun fotograf og journalist hen til og inviterer til ikke bare at kigge - men også til at dufte og smage.

Disse ti blomster kan du spise

1. Kornblomst

Du kan spise blomsterne både friske og tørrede. De blå blomster kan blandt andet anvendes i salater, kryddersmør og smoothies eller som pynt på kager, i koldskål eller i mysli.

2. Lakridstagetes

Både blade og blomster kan spises og bruges meget i mexicansk mad. Blomsterne kan også bruges i saucer, kryddersmør, suppe og dressinger. Både blomster og blade egner sig desuden godt i urtete, gerne blandet med for eksempel mynte.

3. Morgenfrue

Blomsternes kronblade kan bruges både tørret og friske og på grund af deres milde smag, kan de anvendes i næsten al slags mad. Drys blomsterbladene over salater eller ris- og kartoffelretter eller brug dem som pynt på kager og desserter. Du kan også tørre blomsterbladene og støde dem til et gult pulver, der ligesom safran giver ris, brød og rodfrugter en solgul farve, når det koges eller bages med.

4. Tallerkensmækker

Tallerkensmækkerens blomster egner sig godt i salater og kødretter. Blomsterne kan også hakkes fint og blandes i smøreost eller kryddersmør. Frøene kan syltes, mens de stadig er grønne og umodne, og anvendes som kapers på smørrebrød.

5. Nelliker

Nellikens blade kan anvendes i salater eller som pynt på konfekt, kager eller desserter.

6. Lavendel

Lavendler kan bruges i alt fra gryderetter, brød og kager til is og desserter. Blomsterne kan også bruges til at lave saft af og som smagsgiver i hjemmelavet snaps.

7. Hornviol

De de friske blomster kan bruges som et farverigt drys på salaten eller i kød-, fiske eller pastaretter. Bladene kan også kandiseres og anvendes som drys på desserter eller kager. De friske blomster kan bruges i urtete.

8. Kamille

Udover at være god i te, så er kamille en velsmagende blomst, der kan bruges i forskellige retter – ikke mindst i det søde køkken, hvor den giver en særlig aroma. Udtræk af kamille er for eksempel velegnet til at marinere fisk og kød i, ligesom blomsterne kan bruges i kager, cremer, sirup og is eller sammen med jordbær.

9. Solsikke

Kerner og olien derfra kan spises eller bruges i bagværk og madlavning. Kronbladene kan tørres og bruges i mysli, kager og desserter. Solsikker er beslægtet med artiskokker, og de spæde solsikkeblomster kan tilberedes og spises præcis ligesom artiskokker.

10. Katost

Blade og blomster kan bruges i salater eller som pynt på kager og desserter. De små, grønne frugter er gode i supper og stuvninger, ligesom de kan syltes og bruges som erstatning for kapers. Da plantens blade indeholder nogle særlige slimstoffer, kan de bruges til at tykne saucer og gryderetter og som vegansk erstatning for æggehvide.

- Her er der en korianderblomst - den er lidt stærk, siger hun og nipper en af de hvide blomster af, og duften fra blomster finder hurtigt vej til næseborene.

Den guidede tur går videre forbi de stærkt orangefarvede morgenfruer, citrontagetes og salvien, der har et lille dryp sød nektar for enden af blomsten, når den nippes af, og nektaren forsøder den lille blomstermundfuld.

Blandt tallerkensmækkerne finder hun et lille frø, som hun byder på en smagsprøve af.

- Den er ret stærk siger hun, og et øjeblik efter at frøet er bidt over, finder man ud af, at hun har ret, mens smagen af kapers eller peberrod breder sig i munden.

Drivhuset byggede kæresten, mens Anouck var på besøg hjemme i Belgien, men hun fik mulighed for at hjælpe til med at sætte plastic-afskærmningen op. Den havde hun nemlig med hjem fra hjemlandet, fordi hun ikke kunne finde den helt rigtige slags til drivhuse i Danmark. Foto: Morten Stricker
Annonce

60 forskellige slags

- Jeg har altid været imponeret af, at man kan spise alt muligt, siger Anouck, der har taget en et-årig uddannelse hjemme i Belgien, hvor hun lærte om grøntsager og blomster. Og altså også de spiselige af slagsen.

Hun har tidligere arbejdet i køkkenhaven til en restaurant i Belgien, hvor de dyrkede deres egne blomster til menuen, og den viden har hun altså taget med sig til Holstebro.


Jeg har altid været imponeret af, at man kan spise alt muligt.

Anouck Lambin


Den belgiske kvinde mener, at interessen for de spiselige blomster vokser både herhjemme og i hjemlandet.

- Spiselige blomster bliver mere og mere brugt i restauranter, og folk bruger dem også som pynt på kager og i salater, siger hun og fortæller, at hun har omkring 60 forskellige blomster i sin have og i drivhuset.

Morgenfruerne, der næsten kan anvendes til al slags mad, står i fuldt flor og får her en sjat vand fra vandkanden. Foto: Morten Stricker

Det er den første sæson i Delicious Flowers, der fik en kold start i foråret, hvor vejrguderne var længe om at overgive sig til de mere lune temperaturer, og der er meget, der skal falde på plads, før forretningen er oppe at køre.

- Det er et kæmpe-arbejde og her er altid noget at lave, siger hun og viser, at hun har lagt en ukrudtsdug under nogle af blomsterne og planterne for at forhindre ukrudtet i at skyde op af jorden.

- Alt sker med håndkraft, for jeg bruger ikke kemikalier, når nu blomsterne skal spises, forklarer hun på rundturen i den omkring 500 kvadratmeter store køkkenhave.

Disse blomster, planter og bær skal du IKKE spise

1. Galnebær

Galnebær vokser vildt i Danmark. Det kan både være ved stranden og nær ved bebyggelser. De sorte bær er giftige.

2. Liljekonval

Liljekonval er en lille urt, der vokser i skov og krat. Den har smukke hvide blomster, men alle dele af planten er meget giftige. Planten kan forveksles med ramsløg.

3. Skarntyde

Skarntyde vokser vildt i Danmark, også tæt ved beboelser. Det var skarntydesaft, som den gamle, græske filosof, Sokrates, blev dømt til at begå selvmord med, da han blev dømt til døden i år 399 før Kristi fødsel.

4. Engletrompet

Det er en middelhøj busklignende plante, som imponerer med sine lange, nedadhængende trompetlignende blomster. De er blevet populære i Danmark på grund af blomsterne, og man kan finde dem i danske parker og haveanlæg. Alle dele af engletrompet-sorten brugmansia er potentielt set giftige.

5. Almindelig taks

Almindelig taks er hjemmehørende i Danmark, men efterhånden ret sjælden. Det skyldes muligvis, at planten med de indbydende røde bær er giftige. De ligner i hvert fald noget, som børn godt kan forveksle med andre spiselige sommerbær. Stenen inde i bærret er dog giftig.

Spis ikke blomster fra blomsterhandleren

Brug ikke blomster fra blomsterhandleren til mad. De er kun beregnet til pynt i vasen, og du kan ikke vide, om de er sprøjtede med gift. Det er sikrere at dyrke spiselige blomster selv.

Annonce

Første storkunde i hus

Planer er altså at sælge tomater, der er plantet i forskellige sorter med gule, røde og sorte tomater i forskellige størrelser til restauranter.

Og aftalen om salg af de spiselige blomster er i hus med den første storkunde. Nordisk Tapas i Mejrup har nemlig fået øje på haven på Ellehammersvej og har bestilt blomster og urter blandt andet som pynt til maden.

Hun håber at få kontakt til flere restauranter og planen er også at sælge små bakker med salatmiks og blomsterpynt til private kunder. Te fremstillet af tørrede blomster og blade er også på idé-listen.

I den kommende tid vil hun indrette en bod, hvorfra private kan købe blomster, urter og tomater.

- Det er vigtigt for mig, at det er de lokale, der får glæde af mine råvare, så sparer man transport og opbevaring. Det er så både godt for miljøet og for kvalitet af blomsterne, for tit er de nødt til at køre lange afstande i køle-køretøjer, forklarer hun.

Til vinter vil hun forsøge sig med mikrogrønt som kål eller radiser, der blandt andet kan bruges i salater.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Skønhedsklinik flytter til 'den franske gade'

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Alternativ rockmusik på det ellers så stille bibliotek

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Kom gerne med en ufærdig idé - det her er ikke Løvens Hule

Holstebro Onsdag

Tidligere kromutters hjerte banker for forældreløse børn

Holstebro Onsdag

Egon på 93 år er skrevet op til friplejehjem: Han vil hjem til Holstebro

Holstebro Onsdag

Frivillig i aktivitetscenter: Jeg kan li' at gøre folk glade

Holstebro Onsdag

Slankeprodukter og influencere

Holstebro Onsdag

Han står nederst på listen: Jeg tror på, at jeg har en realistisk chance

Holstebro Onsdag

Elever kan lege chauffører for en dag: Kæmpe truck med indbygget simulator parkerer ved skole

Holstebro Onsdag

Krea-messe kommer til Mejrup

Holstebro Onsdag

Virksomhed havde hundredvis af ansatte, men nu er det slut: - Det er smaddertrist

Holstebro Onsdag

Biblioteket er også for babyer

Holstebro Onsdag

Trommeslager med rødder i Holstebro står for ny festival

Holstebro Onsdag

Seks forskellige jobopslag: Kendt burgerkæde har gang i svingdøren efter pandemien

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Holstebro Onsdag

Kom på gårdbesøg eller få en rundvisning på biogasanlæg

Holstebro Onsdag

Lille butik fylder rundt

Holstebro Onsdag

En aften med "arkivrotten"

Holstebro Onsdag

Sidste chance for at opleve stort dansk band

Holstebro Onsdag

Lokal forening har mistet hvert fjerde medlem

Holstebro Onsdag

Børnevenlig gudstjeneste og lasagne

Holstebro Onsdag

- Lad dig forføre af storslået klassisk musik

Holstebro Onsdag

Købmand var så småt ved at gå i panik, men så trådte lokalbefolkning til: - Jeg blev dybt taknemlig

Annonce