Annonce
Holstebro Onsdag

I en lille hytte i haven forsøger Dorthe at skabe balance

- Der lidt tabu over det at skulle tabe sig - i hvert fald, når det handler om at arbejde med mentale forandringer, mener 56-årige Dorthe Bjerre, der her har taget plads på trappen ind til det lille, hyggelige anneks, hun har fået bygget i sin have. Foto: Ninna Pirchert
Ved siden af sit deltidsarbejde på et opholdssted for anbragte børn og unge arbejder 56-årige Dorthe Bjerre som sundhedscoach. Hun tilbyder blandt at hjælpe overvægtige med at forstå deres spisemønstre og dermed opnå et varigt vægttab.
Annonce

Holstebro: Ude i haven bag huset på Skovvej i Herningvej-kvarteret ligger en lille, sort hytte med hvide vinduer og en hvid dør.

Annekset har 56-årige Dorthe Bjerre fået bygget for at have et trygt sted - tæt på hjemmet, men samtidig helt for sig selv, - hvor hun kan mødes med sine klienter for at hjælpe dem med at skabe bedre balance i sundhed, krop og psyke. Og når klienterne ankommer til parcelhuset er det bare at gå langs huset og følge trædestenene for at nå frem til hytten.

Dorthe er oprindeligt uddannet som ernæringsassistent og har været langt omkring i sit arbejdsliv. Da hun stod ved en skillevej i sit liv, besluttede hun sig for ved siden af jobbet at tage en ni måneder lang uddannelse som sundhedscoach. Og de kompetencer og de redskaber, hun har lært at kende, bruger hun nu som coach - et arbejde, hun passer ved siden af sit deltidsarbejde på et opholdssted for anbragte børn og unge i Karup.

- Det, jeg gør, skal være med hjertet, og ikke fordi jeg skal have en årsløn ud af det, lyder Dorthe Bjerres filosofi.

Annonce

Job i udsat boligområde

Hun har kaldt sin klinik for "Balance i sundhed, krop og psyke", og hun tilbyder blandt andet overvægtige at forstå deres spisemønstre for ad den vej at opnå et varigt vægttab.

- Maden har fulgt mig gennem hele min karriere, og mad er bare så fedt et redskab til komme på bølgelængde med mennesker, mener Dorthe Bjerre.

Men lad os begynde ved begyndelsen.

Sin uddannelse som ernæringsassistent har Dorthe brugt i "alverdens køkkener fra vuggestuer til gourmetrestauranter", som hun udtrykker det. Maden og køkkenerfaringen førte hende videre til et job som projektleder i arbejdsmarkedsafdelingen i Holstebro Kommune, og derefter kom Dorthe Bjerre til Struer, hvor hun blev boligsocialmedarbejder i det boligområde, der dengang hed Grønnedal, og som - før det blev til Ådalen og Engen - var et udsat boligområde.

- Det var et fedt projekt, men nu er det et par år siden, vi savede vores egen gren over, da området ikke længere gik under betegnelsen "udsat område", forklarer Dorthe, der undervejs har tager et par mentor-uddannelser - blandt andet ved Sense.

Efter et par år med boligsocialt arbejde i Herning, stoppede Dorthe op og gav sig selv tid til at overveje, hvad hun nu skulle bruge sit arbejdsliv på.

- Jeg havde ikke lyst til at gå tilbage til køkkenet, og det var vigtigt for mig at få afklaret, hvor mine værdier ligger, siger Dorthe, der endte med, at en uddannelse som coach var løsningen.

Neurokommunikations-coach i sundhed lyder den officielle titel.

Annonce

Ud i hånden

Og nu er Dorthe Bjerre altså gået sin helt egen vej ved at tage de nye uddannelser og koble dem sammen med sine tidligere erfaringer og uddannelser.

Coach-uddannelsen trak også Dorthe selv igennem en udvikling og en forståelse af sig selv.

- Jeg fik mig selv lagt ud i hånden og fik mulighed for at kigge på mig selv udefra, fortæller Dorthe.

Og det med at lægge sig selv ud i hånden er lige netop det, hun tilbyder at gøre for andre i sin lille klinik, hvor hun tilbyder coaching og vægttabsforløb. Desuden tilbyder hun retreat - altså en mulighed for at trække stikket fra hverdagen - i et stort sommerhus på Rømø.

- Jeg går lidt mod strømmen i forhold til, at rigtigt meget, som handler om vægttab og livsstilsomlægninger, foregår online og i halvstore forsamlinger. Jeg tilbyder små hold på højst seks personer, fortæller Dorthe.

Og her er det, at det lille, hyggelige anneks i haven kommer i spil.

- Her er der ro, og der opstår hurtigt en god kommunikation, da kunderne hurtigt fornemmer den tillid og åbenhed, de bliver mødt med i de rammer, forklarer Dorthe Bjerre.

Annonce

Finder selv vej

Lige for tiden kører hun et vægttabshold, der skal gennem et ti ugers forløb.

- Det tager lidt tid at komme i gang, siger hun og håber på, at der med tiden kommer flere hold i gang.

For mange af dem, der vejer for meget, bliver maden brugt som et middel til at håndtere følelser, mener hun.

- Maden bliver midlet til at belønne sig selv, til at trøste sig, når man er ked af det, og når man keder sig, siger hun om den afhængighed, maden bliver for mange overvægtige, og som hun tilbyder at få et andet forhold til.

- Det handler om, at vi skal være bedre til at elske os selv, mener Dorthe, der som så mange andre også selv har måttet kæmpe mod for mange kilo på sidebenene.

- Jeg bliver aldrig selv en sylfide, og man bliver nødt til at være realistisk over for sig selv, forklarer hun.

Dorthe ser sig selv som en alternativ behandler, og klienter betaler selv for behandlingen hos hende. Men det, at hun står "uden for systemet", ser hun som en styrke.

- Jeg er jo ufarlig og har ikke en bestemt kasket på. Jeg stiller folk spørgsmål og lader dem selv finde deres egen vej, forklarer Dorte Bjerre, der har en kæreste og er mor til to voksne sønner, Bjarke på 27 og Simon på 30 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

"Lukket" butik har fundet alternativ måde at holde udsalg på: - Det har gjort os til optimister med henblik på fremtiden

Annonce