Annonce
Holstebro Onsdag

Jagten på kalken

Sevel Kalkværk fungerede frem til 1960 - nu kan man tage på udflugt til kalkværket og få historien om det gamle kalkværk. Foto: Morten Stricker
Annonce

Bjergby: Historien bag det gamle kalkværk ved Bjergby er den, at der blev fundet kalk i Sevel Sogn i 1873.

Lokale jordejere og investorer forsøgte derefter at etablere en produktion - dog uden større succes.

I 1891 købte De Jydske Kalkværker ejendommen Bjerggaarden for at stoppe kalkindvindingen, som kunne konkurrere med deres andre kalkværker. Der blev dog opdaget nye forekomster af kalk, og i 1911 blev Jens Nielsen ejer af Sevel Østre Kalkværk, som han udviklede til egnens største arbejdsplads.

Sevel Kalkværk fungerede frem til 1960. Om grunden til, at kalkværket har stednavnet Sevel, selv om det ligger ved Bjergby, forklarer Arne Christensen i en artikel om kalkværket, der blev bragt i Hardsyssel Årbog i 2009:

"Stedet eller landsbyen hedder i dag Bjergby. Navneskiftet kom i 1960, fordi mange ikke lokalkendte chauffører kørte forkert, da de troede, at Sevel Kalkværk lå ved byen Sevel."

Den 18. marts 1911 blev en arbejder dræbt i en arbejdsulykke i kalkværket. Om den tragiske ulykke skriver Arne Christensen:

"Kalken lå et stykke nede i jorden mellem lag af flintesten. Derfor var man nødt til at bruge hakke, skovle og lange stager for at få kalken frigjort. Den dyrebare kalk blev på trillebøre kørt op til ovnene, hvorimod flinten blev smidt til side i store dynger. Kalkarbejderne huggede løs, men pludselig styrtede der jord, kalk og flint ned over arbejderne. Jeppe Christensen nåede desværre ikke at komme i sikkerhed. Han blev begravet under de nedstyrtede masser. Det tog cirka ti minutter for fire af hans arbejdskammerater at få ham gravet fri. Men det var for sent, Jeppe var da død. Lægen fra Haderup blev straks tilkaldt, men han kunne intet stille op. Jeppe Christensen var blevet kvalt og havde desuden brækket det ene ben."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce