Annonce
Holstebro Onsdag

"Jeg har fået en evne, og den får jeg lov til at give videre til andre"

Her er Jeanne Søndergaard i gang med at give god råd og fif til de unge, der har bænket sig omkring spisebordet hjemme i Mejrup Hindkjær en onsdag aften. Fotos: Johan Gadegaard
45-årige Jeanne Søndergaard har været førtidspensionist, siden hun som ung styrtede på en motorcykel og slog sit hoved. Hun har taget en gammel passion for at tegne op, og nu underviser hun - helt gratis - unge i at tegne portrætter.
Annonce

Mejrup Hindkjær: - Jeg har noget inde i mig: Når jeg sætter mig noget for, gør jeg det 100 procent. Jeg er selvkritisk, og jeg bliver ved, indtil jeg er god. For jeg vil gerne være den bedste.

Sådan fortæller 45-årige Jeanne Søndergaard, der har øvet sig i mange timer på det talent, hun fandt ud af, at hun havde.

Jeanne er nemlig god til at tegne portrætter med blyant.

Og Jeanne har nu besluttet sig for at undervise unge i at tegne. For som hun siger:

- Jeg har fået en evne, og den får jeg lov til at give videre til andre.

Hver onsdag i november og december har hun inviteret otte unge hjem omkring spisebordet i sin stue i hjemmet på Skivevej i Mejrup Hindkjær, hvor hun - helt gratis i øvrigt - deler ud af sin kunnen med en blyant eller med et stykke tegnekul i hånden.

Hun mødte sin kæreste på en rasteplads

Mejrup Hindkjær: Interessen for motorcykler førte unge Jeanne Søndergaard til motorcykelklubben Elmer MC i Holstebro, hvor hun også fandt en kæreste.

Parret fik sønnerne Kristian, der i dag er 17 år og går på handelsgymnasiet i Holstebro, og Søren, der er 14 år og går i 7. klasse på Mejrup Skole.

Det er efterhånden mange år siden, at Jeanne blev skilt fra drengenes far. For otte år siden mødte hun sin nuværende kæreste.

På en rasteplads.

Hun var på motorcykel sammen med nogle kammerater på vej på ferie i Tyskland, da hun tilfældigt mødte ham. De hilste på hinanden.

- Jeg kan huske at jeg tænkte: "Ej, hvor er han lækker", fortæller Jeanne, der senere fik en venneanmodning fra Peter Harboe Nilsen, der arbejder ved Dansk Bilglas.

- Er du ikke ham manden fra rastepladsen?, spurgte hun.

Og det var han.

Parret flyttede sammen for omkring syv år siden og bor nu sammen med de to drenge i et hus på Skivevej i Mejrup Hindkjær, som parret lejede, da Jeannes rækkehus i komponistkvarteret blev for lille til den nye familie.

Fra et tidligere forhold har Peter datteren Ditte på 24 år.

Annonce

Pjattet med motorcykler

Som så mange andre tegnede Jeanne meget som barn, og hun ønskede sig brændende at blive grafisk tegner.

- Jeg tror, jeg søgte 86 lærepladser, fortæller Jeanne, der på et tidspunkt opgav drømmen og bestemte sig for at blive udlært som bygningsmaler i stedet.

- Det havde da i det mindste noget med farver at gøre, konstaterer hun med et lille smil på læben.

Hun fik da også en læreplads, men hun var ked af at være på arbejdspladsen, så hun droppede ud og blev i stedet selvstændig med sit eget, lille rengøringsfirma. Det var dengang, der var noget, der hed hjemmeservice, og hun fik efterhånden to ansatte og hyrede en tredje ind udefra.

I sin fritid var Jeanne pjattet med motorcykler, som hun udtrykker det, og hun kørte roadracing på en lukket bane.

Og den hobby fik store konsekvenser for hende.

Annonce

Sat til side

En dag i 1997 blokerede motoren pludselig i et 90 graders sving, og hun væltede med motorcyklen og slog sit hoved.

Alvorligt.

Efter ulykken udviklede hun epilepsi, hun fik vanskeligt ved at lære nyt og træthed blev en fast følgesvend.

Hun var 23 år, da hun indså, at følgerne af ulykken var så alvorlige, at hun var nødt til at lukke sit firma. Et års tid efter ulykken blev hun tilkendt førtidspension.

- Jeg følte, at jeg blev sat til side - at jeg blev lagt ind på en hylde, og jeg følte ikke, at jeg var noget, fortæller Jeanne, der senere - med hjælp fra sin læge - fandt ud af, at hun kunne få et skånejob.

Når Jeanne tegner selv, bruger hun 15 forskellige typer af blyanter, men når hun underviser de unge, lærer hun dem at tegne med kun to blyanter. På den måde kan de hygge sig hjemme på værelset med at tegne unde at skulle bruge en formue på det, lyder hendes filosofi.
Annonce

Helt vildt heldig

Gennem 17 år arbejdede hun to timer hver formiddag hos Akon - Arbejdsmiljøkonsulenterne.

- Det fungerede rigtigt godt, indtil jeg på et tidspunkt for godt fire år siden fik problemer med mit syn, fortæller Jeanne.

For at gøre en lang historie kort vidste det sig ved en skanning, at hun havde en udposning på hovedpulsåren i hjernen.

En operation var derfor nødvendig, og selv om hun i dag er mere træt og har flere smerter i hovedet end tidligere, er hun glad.

- Jeg føler mig helt vildt heldig. Operationen gik godt, det blev opdaget i tide, og jeg har ingen mén efter operationen. Der løber mange tanker igennem ens hoved, når man får sådan en diagnose, og jeg tænkte da på, om jeg endte i en kørestol og på et plejehjem. Så jeg har meget at være glad for, konstaterer Jeanne.

- Jeg bliver lidt høj af at få lov til at dele mit talent med de unge mennesker, siger Jeanne Søndergaard. Her ses en af hendes elever i dyb koncentration.
Annonce

Dygtig til noget

Hun er født i Fredericia, men flyttede til det vestjyske - nærmere bestemt til Ringkøbing - da hun var 13 år, fordi hendes mor havde fundet en vestjysk kæreste.

- Jeg var ikke glad for at flytte fra en stor by til det, jeg kaldte for "bondeland", men jeg fik da en god stedfar, fortæller hun.

Tilbage til det med at tegne.

- Jeg vidste godt, at jeg kunne tegne, men det var noget, der bare havde stået stille i mange år, fortæller Jeanne, der for et års tid siden blev inspireret af sin kærestes datter, Ditte på 24 år.

Hun er nemlig gået i lære som tatovør, og en dag bad hun Ditte om at tage sine blyanter med hjem til huset i Mejrup Hindkjær.

Og så var Jeanne solgt.

Evnen til at bide sig fast i at blive bedre til at tegne kom hende til gode. Hun trænede og øvede i mange timer.

- Det at tegne giver mig følelsen af at være dygtig til noget, siger hun og fortæller, at hun tegner sine portrætter ud fra fotografier.

Jeanne Søndergaard er her i gang med at tegne et portræt efter et fotografi. Privatfoto
Annonce

Det går begge veje

Undervejs i sit læringsforløb tog hun på et endags-tegnekursus i Aarhus.

- Jeg kunne ikke rigtigt finde ud af, hvordan man tegnede lyst hår og skæg med en grå blyant, fortæller Jeanne, der har fundet ud af, at hun bare skal skygge op fra bunden, som hun forklarer.

- Men det tager lang tid, fortæller portrættegneren, der også har fået undervisning af en tegner i Hjerm.

Og nu er Jeanne Søndergaard altså også selv begyndt at undervise. På Facebook har hun en profil med titlen "Jeanne's portræt", og her tilbød hun unge at komme hjem til hende, hvor "jeg kan lære lidt fra mig med blyant og kul", som hun skriver i sit opslag på det sociale medie.

Otte unge har meldt til at få undervisning hver onsdag i november og december.

- Jeg giver noget godt til andre, og de giver noget godt til mig, forklarer hun om sit undervisningstilbud, som hun håber på, at hun kan gentage til næste år.

Efter dynekongen Lars Larsen død i august tegnede Jeanne Søndergaard et portræt af ham, som hun blev opfordret til at give til hans familie. - Så jeg tog ud til Jysk i Holstebro, hvor personalet gav mig en ramme til billedet og lovede at sende portrættet videre til hans familie, fortæller hun. Tegning: Jeanne Søndergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Jazztrio spiller i Subhuset

Annonce