Annonce
Holstebro Onsdag

Jeg spiser slik og lyst brød hver dag - fordi jeg har lyst

Denne uges klumme er skrevet af Stinna Briks Daather. Foto: Johan Gadegaard.

Jeg oplever rigtigt ofte, at folk, der ikke kender mig, antager, at jeg er "sådan-en-af-dem", der lever af broccoli og gulerødder og holder mig langt væk fra slik og junkfood. Måske er det fordi, jeg til daglig er personlig træner - måske er det fordi, jeg er slank.

Det er dog langt fra sandheden.

Jeg må indrømme, at jeg spiser slik og lyst brød hver dag - ikke KUN det, men OGSÅ det.

Hvorfor gør jeg så det:

Fordi hvis jeg forbyder mig selv bestemte fødevarer, så får jeg kun endnu mere lyst til lige præcis det - måske fordi at forbudt bare er mere spændende? Jeg har lært, at hvis skal jeg have et afslappet forhold til mad, skal intet være forbudt.

Jeg tror nemlig på det, jeg kalder antikuren.

Ofte ender kur-mentaliteten i enten/eller. Enten er man på en hård kur, eller også giver man helt slip. Ingen af delene er særligt rart. Måske du kan nikke genkendende til disse udsagn:

"Jeg lever restriktivt i hverdagen og giver slip i weekenden."

"I ferien MÅ jeg godt, og så starter jeg mit vægttab, når jeg kommer hjem."

"Når jeg lige er på den anden side af eksamen/arbejdsbyrden, så har jeg sikkert overskud til at tage mig sammen."

"Nu er det jul, og jeg gider ikke tænke over, hvad jeg spiser - jeg starter til januar."

"Efter denne weekend, så starter jeg igen".

"Pis os! - Jeg "faldt i" - det kan også være lige meget - jeg starter på mandag".


I julen havde jeg eksempelvis en vanvittig lyst til risalamande, så i flere dage droppede jeg min normale frokost og spiste det i stedet.


Ofte har vi et optimistisk syn på fremtiden. At det bliver nemmere lige om lidt. Men det gør det bare ikke.

Hvorfor skal en slankekur være så hård, at man kun kan være i den i en kort periode? Lad os gå efter mellemvejen i stedet - altid! Hele året rundt! I hverdagen, i weekenden, i ferierne, i julen…? I stedet for at have så meget fokus på, HVAD vi spiser, så bør vi kigge mere på MÆNGDEN af det, vi spiser.

Personlig gad jeg da ikke undvære slik, julehygge og sociale arrangementer. Jeg laver plads til det. I julen havde jeg eksempelvis en vanvittig lyst til risalamande, så i flere dage droppede jeg min normale frokost og spiste det i stedet. Det resulterede i, at min lyst forsvandt, uden jeg havde overspist eller taget på.

Hvis man udelukker bestemte fødevarer, leder det ofte til, at man overspiser disse fødevarer op til kuren, for jeg må jo ikke i morgen. Jeg kender det fra mig selv.

"Jeg skal skynde mig at spise hele pizzaen i aften, for i morgen må jeg ikke". "Jeg må kun spise slik fredag aften, så jeg må hellere spise op." "Det er nu, jeg kan få påskeæg - de er snart væk igen".

Problemet med hårde slankekure, som er fyldt med forbud og restriktioner er, at ingen mennesker kan holde det - ikke i længden. Og hvad sker der så, NÅR vi falder i?

Vi slår os selv i hovedet med negative tanker om os selv og vores rygrad. Vi føler, at vi fejler. Og så kan det hele også være lige meget. Måske spiser vi endda på dén følelse… af fiasko, selvmedlidenhed og selvhad.

Måske skal vi droppe kuren? Droppe enten/eller tankegangen og lave plads til de snacks, vi elsker allermest og i stedet tænke over mængderne og arbejde med vores vaner.

Kost handler først og fremmest om psykologi, følelser og vaner, og måske skal vi starte lige præcis dér. Nemlig med at forstå vores årsager, følelser og vaner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vi slubrer rekordmeget saft i os

Annonce