Annonce
Holstebro Onsdag

Joan og Anders er ikke blevet skilt - han er bare flyttet hjemmefra

- Det er da trist. Jeg går jo kun ud til postkassen og kommer slet ikke ud blandt mennesker. Hvis jeg ikke havde hundene, ville jeg gå til grunde med tiden, siger 61-årige Joan Margit Damgaard, der har et svækket immunforsvar. Derfor er ægtefælle Anders Christian Damgaard, som har en bred kontaktfalde i sit job som salgskonsulent, flyttet i campinghytte. Foto: Johan Gadegaard
Anders Christian og Joan Margit Damgaard har kendt hinanden i 38 år og aldrig været væk fra hinanden. Men det er de nu, på ubestemt tid.
Annonce

Holstebro: Samfundets raske med jernhelbred er ikke alene om at passe på de svage og ældre, for hvem en corona-virus kan være dødbringende.

Immunsvækkede som Joan Margit Damgaard fra Holstebro gør også sit.

Hun er gået i frivillig isolation og har forskanset sig i huset på Mjødurten på Sletten, mens ægtefællen Anders Christian Damgaard er flyttet ud - og i campinghytte i Fjand. Han kører som salgskonsulent for Premier Is, er i kontakt med mange mennesker, og det er højsæson for issalg. Det har været afgørende for parrets beslutning, som lægen bakker op.

- Jeg føler mig så alene og savner hans tilstedeværelse og indimellem at få et kram. Det var torsdag han flyttede ud, og lige nu har jeg en følelse, som tre dage efter man har født, og hvor der kommer en grædedag, uden man kan sige, hvad der er årsagen, sætter Joan Margit Damgaard ord på sin lørdag.

Hun er nyretransplanteret, har diabetes og en række senkomplikationer, herunder en forkalket aortaklap. Hun får binyrebakhormon og andet immundæmpende medicin. Hun skal passe på - og passes på.

- Vi er nødt til at tage det alvorligt. Hvis hun bliver smittet, er det fatalt. Vi ved jo, at sundhedsmyndighederne ikke har mulighed for at hjælpe alle, hvis der kommer alt for mange, og hun kan bare ikke få noget og så stå som nummer 37 i køen til en respirator. Vi er nødt til at gøre noget for at redde os selv, siger Anders Christian Damgaard.

Det værste er, at vi ikke kan få en dato for, hvornår det stopper. Er det en vaccine, vi skal afvente? Det kan tage op til halvandet år... Jeg kan ikke se, hvad det er for en løsning, der skulle komme, som kan ændre noget på 14 dage.

Anders Christian Damgaard, der er flyttet hjemmefra for at skærme sin hustru for corona-smitte.

Annonce

Vant til at være meget sammen

De lærte hinanden at kende i 1982. Året efter fødte hun deres første datter. En pige mere kom til, inden de blev gift i 1988. Siden har de ikke været adskilt igennem længere tid. Tværtimod er de vant til at at være meget sammen. Hele tiden. Begge har hjemmearbejdsplads - han i sit sælgerjob og hun i sit fleksjob, hvor hun blandt andet ordner regnskaber for en af byens skønhedsklinikker.

Hvordan er det pludselig ikke at være sammen?

- Så langt er jeg slet ikke kommet, at jeg har sat mig ned og tænkt over det. Der sker så mange ting hele tiden, man skal forholde sig til, på mit arbejde og rundt omkring, siger Anders Christian Damgaard, der har fundet en dagligevarebutik, hvor han kan handle fornødenheder.

Han tilføjer, efter en lille pause:

- Det er mærkeligt, og det er da træls at være herude, men jeg har tag over hovedet, varme og får opfyldt de behov, der skal til for at overleve.

Annonce

Det værste er uvisheden

Hjemme på Mjødurten priser Joan Margit Damgaard sig lykkelig for, at hun trods alt har selskab af de to dværggravhunde, Bianca og Ibsen. Mor og søn.

- Lige nu kan jeg godt føle mig lidt gammel og tilsidesat, når jeg går her i min ensomhed og næsten ikke tør gå ud i frygt for at møde en nabo. Men det værste er, at vi ikke ved, hvor længe det varer, og der ikke kan sættes nogen tid på, hvornår jeg får ham hjem igen, synes Joan Margit Damgaard, der er 61 år.

Det samme spørgsmål fylder også mest i campinghytten i Fjand.

- Er det en vaccine, vi skal afvente? Det kan tage op til halvandet år. Det værste er, at jeg ikke kan se, hvad det er for en løsning, der skulle komme, som kan ændre noget på 14 dage, siger Anders Christian Damgaard.

- Jo, jeg kunne lade mig frivillig smitte, så jeg bliver immun og kunne tage hjem igen. Men det gør man jo ikke. Tværtimod, gør jeg alt for ikke at blive smittet, siger Anders Christian Damgaard.

Hvis den frivillige adskillelse forlænges ud over de 14 dage, bliver parrets campingvogn hentet ud af sit vinterhi som bolig for Anders Christian Damgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce