Annonce
Holstebro Onsdag

Joan stiller op til byrådet for fjerde - og sidste gang

- Det har været Konservative hele vejen, siger Joan Faurby Maarup, der kan sige sig fri for slinger i valsen i forhold til sit parti-tilhørsforhold. Foto: Johan Gadegaard
61-årige Joan Faurby Maarup, der bor ude på landet ved Madum, står nederst på den konservative liste til byrådsvalget i november i Holstebro Kommune. Hendes politiske interesse udspringer af bestyrelsesarbejdet i det lokale foreningsliv.

Madum: Der er dem, der kalder dem for listefyld - de kandidater, der står nederst på stemmesedlen, når der afholdes valg til byråd, regionsråd og Folketinget.

Men sådan ser Joan Faurby Maarup det ikke. Hun står som nummer syv og dermed sidst på den konservative kandidatliste til byrådsvalget i Holstebro.

- Jeg vil da gerne vælges ind i byrådet. Hvis man ikke vil det, skal man lade være med at stille op, siger Joan Maarup, som Holstebro Onsdag besøger i det gule, stråtækt hus ude på landet ved Madum - i det yderste grænseland, før Holstebro Kommune bliver til Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce

- Jeg stiller op, fordi jeg gerne vil være med til at fremme Konservative i kommunen og yde en indsats for det, forklarer Joan, som avisen tegner et portræt af i en serie, der vender tingene lidt på hovedet ved at sætte spotlys på dem, der står nederst på listen - og ikke øverst, hvor der er kamp om at få pladsen.

Ingen skuffelse

Men Joan er ikke skuffet over - eller ked af sin bundplacering på stemmesedlen.

- Jeg bød selv ind og meldte mig frivilligt til at stå sidst, fortæller Joan, der gerne ville give plads til en anden og yngre kandidat fra Ulfborg-området længere oppe på stemmesedlen.

Det med at stille op som kandidat til byrådsvalget for Konservative er ikke nyt for Joan, der er fyldt 61 år.

Hun stillede også op i 2009, i 2013 og i 2017. Ved det seneste valg fik hun 107 stemmer, og det er hun stolt af, men ingen af gangene lykkedes det at få en af de eftertragtede pladser i byrådet, og nu stiller hun altså op i 2021 - for fjerde og sidste gang.

- Jeg regner i hvert fald med, at det er sidste gang, jeg stiller op, siger Joan, der må indrømme, at hendes chancer for at blive valgt ind heller ikke er store denne gang.

- Nej, jeg er ikke blevet skuffet over, at jeg ikke kom ind. For jeg har ikke haft en tro på, at det kunne lade sig gøre - selv om jeg gerne ville, siger hun fra sin plads i den brune lædersofa i stuen med udsigt gennem sprossevinduerne til have og marker.

I det nuværende byråd sidder der ét konservativt byrådsmedlem ud af de i alt 27 medlemmer - i perioden før var der ingen.

- Vi drømmer om at få to ind denne gang - det ville vi bliver vildt glade for, siger hun og sender smilet helt op i øjnene inde bag brillerne.

Joan Faurby Maarup er født og har altid boet i Vestjylland i nærheden af Ringkøbing og Ulfborg, og hun nyder roen ude på landet. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Uddannet gennem 15 år

Joan er født og har altid boet i Vestjylland i nærheden af Ringkøbing og Ulfborg. I barndomshjemmet, hvor faren var tømrermester og moren hjemmegående og senere arbejdede i fiskeindustrien, blev der diskuteret meget. Ikke nødvendigvis politik, men i hvert fald samfunds-spørgsmål.

Det gør der også i Joans eget hjem - også når de voksne børn og svigerbørnene kommer hjem på besøg. I huset på Skorkærvej bor hun sammen med sin mand, Peter, der arbejder som skovfoged. Parrets ældste datter, Siff på 34 år, bor sammen med sin mand og fire børn ved Aabenraa. Hun er uddannet gymnasielærer, men har besluttet sig for at gå hjemme, mens børnene er små. Clara på 27 år bor i Aarhus, hvor hun arbejder som læge, mens Emil på 24 år læser erhvervsjura i Aalborg.

- Det er jo en stor glæde som mor, når ens børn klarer sig godt, siger Joan og byder på en kop kaffe ved sofabordet i huset, hvor hun og hendes mand har boet siden 2005.

Tidligere har familien boet til leje i Ulfborg Plantage i forbindelse med mandens arbejde som skovfoged.

- Han er bare en rigtig naturmand, siger Joan, der også selv - bortset fra et par år i Ringkøbing - altid har boet ude på landet, hvor hun nyder roen.

Joan er kontoruddannet inden for regnskab og kom i sin tid i lære ved amtet.

- Min palet var bare ikke så stor dengang - jeg gik på handelsskole, og så stod valget kun imellem butik og kontor, fortæller Joan, der gennem 15 år gik på aftenskole for at læse til merkonom og tage diverse diplomfag.

- Derfor har jeg altid rådet mine børn til at få deres uddannelse overstået på én gang, siger Joan, der siden den 1. november sidste år har arbejdet med regnskaberne som forretningsfører for Livsstilshøjskolen i Gudum.

Tidligere har hun erhvervserfaring fra skovbrug, daghøjskole, engros- samt murer og entreprenørvirksomheder, kulturverdenen og fiskeindustrien.

Interessen for politik har Joan Faurby Maarup fået fra det frivillige arbejde, hun har lagt i lokale foreninger - blandt andet i Ulfborg-området, hvor hun bor i et gult, stråtækt hus sammen med sin mand. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Tro mod sit parti

Joan har været medlem af Det Konservative Folkeparti i mere end 25 år.

- Det har været Konservative hele vejen, siger kandidaten, der tror på, at grundværdien og fundamentet i samfundet - populært sagt - er Gud, konge og fædrelandet.

Og hun har aldrig flirtet med tanke om at hoppe over til et af de andre blå partier, der deler nogle af tankerne. Venstre for eksempel, foreslår journalisten.

- Det kunne aldrig blive Venstre, jeg meldte mig ind i eller stemte på. Konservative har et meget større socialt hjerte, end Venstre har. Jeg tror på, at vi skal yde, før vi kan nyde, men der skal også være et godt net under dem, der har behov for det, siger hun og er ved at få den indre politiker talt varm.

Det kunne aldrig blive Venstre, jeg meldte mig ind i eller stemte på. Konservative har et meget større socialt hjerte, end Venstre har.

Joan Faurby Maarup, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti

Når hun valgte at melde sig ind i et parti, har det blandt andet været for at få indflydelse på, hvem der stiller op til valg.

Den politiske interesse udspringer for hendes vedkommende af det arbejde, hun blandt andet har lagt i bestyrelsen for lokale foreninger.

Tidligere har hun nemlig siddet i forældrebestyrelse i børnehaven, forældrerådet i skolefritidsordningen og i skolebestyrelse, været formand for svømning og senere næstformand i Ulfborg Idrætsforening samt kasserer i Ulfborg Markedsforening.

Nederst på listen

Op til kommunalvalget den 16. november stiller ugeavisen skarpt på nogle af de mindre kendte kandidater til byrådet.

Ikke spidskandidaterne, eller dem, som allerede er velkendte ansigter i bybilledet, men dem, der står nederst på listen.

I denne uge kan du læse om Joan Faurby Maarup, der stiller op for Konservative.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Tredje generation af kartoffelavlere: Pasta og ris er jeg helst fri for

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Pas din egen tallerken

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Vicki Berlin: Vi tager det bedste af det bedste med til Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

Koordinator jubler over kommende foredrag: - Aldrig har jeg mødt et menneske med så stort et gåpåmod og livsglæde

Holstebro Onsdag

Kommende konfirmander fortæller om deres kirke

Holstebro Onsdag

Kommuneplan vedtaget efter stort engagement fra borgere

Holstebro Onsdag

Menighed og forening inviterer til kulturmøder

Holstebro Onsdag

Valgdebat om det gode børne- og ungdomsliv

Holstebro Onsdag

Russiske professorer giver koncert på Nørre Vosborg

Holstebro Onsdag

En inspiration til at søge oprigtig kærlighed

Holstebro Onsdag

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Holstebro Onsdag

Børnebilletter, loppemarked og krybdyr i center

Holstebro Onsdag

Præst og direktør holder foredrag om ny hospitalskirke

Holstebro Onsdag

Erling elsker en sport, som færre og færre dyrker: - Jeg holder på, at alle stress-ramte burde prøve det her

Holstebro Onsdag

Bestseller som teater i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Slut efterårsferien af med en teaterkoncert

Holstebro Onsdag

Svend Åge mødte sine gamle soldaterkammerater med komiker i spidsen og TV-hold i ryggen: - Det var vildt sjovt

Holstebro Onsdag

Nanna stiller op til byrådsvalget: Hun vil ikke miste retten til at brokke sig

Holstebro Onsdag

77-årig blomsterkunstner pynter hele herregården selv

Holstebro Onsdag

Cirkus rykker ind i hallen med forestilling

Holstebro Onsdag

Genbrugsmarked i Plexus

Holstebro Onsdag

30 kunstnere og kunsthåndværker udstiller i Skave

Holstebro Onsdag

Fem dages street food-festival i efterårsferien

Annonce