Annonce
Holstebro Onsdag

John har fået en frivillighedspris: Jeg er jo bare træner for min dreng

Sæsonen er forbi for i år, og den nye fodboldsæson begynder først til foråret. - Børnene har brug for en lang pause, forklarer John Olsen. Hans egen søn, Tobias, der spiller med på holdet, var dog straks klar på lidt ekstra træning sammen med farmand til ære for fotografen. Foto: Morten Stricker
44-årige John Olsen fra Nørre Felding er en af de 50 frivillige, som DBU har udvalgt til at modtage en pris som Hele Danmarks Frivillige. Han er træner for FC Fri Special - et fodboldhold for børn med særlige behov - blandt andre hans egen søn, Tobias.
Annonce

Nørre Felding: Tobias elsker at spille fodbold.

Hver tirsdag i fodboldsæsonen træner han sammen med sit hold. Og det er han så glad for, at han græder, når træningen er slut - i bare ærgrelse over, at der ikke er mere fodboldtræning den dag.

I de fem år, Tobias har gået til fodbold, har der kun været tre gange, hvor han ikke har grædt over, at træningen er forbi.

14-årige Tobias er ikke helt som andre børn. Han er nemlig født med Downs syndrom, men han elsker altså at spille fodbold, og han har - nøjagtigt lige som alle andre børn - brug for muligheden for at træne på et fodboldhold, der kan rumme ham og give ham mulighed for at udfolde sine fodboldtalenter på sit helt eget niveau.

Og det har han fået.

Tobias' far, 44-årige John Olsen, har nemlig sammen med René Kronborg Sørensen taget initiativ til FC Fri Special - et fodboldhold for børn med særlige behov. Børn med diagnoser som Downs og autisme.

Sammen med René, der også er far til et udfordret barn, træner John hver tirsdag i sæsonen på banerne bag hallen i Nørre Felding.

Annonce

Et skulderklap

Den frivillige indsats har DBU - Dansk Boldspil-Union  - fået øje på. John Olsen blev nemlig  indstillet til Hele Danmarks Frivillige-pris for sin indsats med holdet i Nørre Felding - og han var også blandt de 50 vindere, der blev udvalgt blandt de nominerede fra lokalklubber i foråret. På grund af Covid-19 var det først senere på året, at John - midt under en træning - blev overrasket af DBU-folkene, der overrakte ham frivillighedsprisen.


At være træner for holdet er ren og skær opladning for mig. Det gør mig glad i låget at se, børnene vokse i deres sejre på fodboldbanen.

John Olsen, fodboldtræner.


- Det var glædeligt, fordi det motiverer rigtigt meget at få et skulderklap - og underligt, fordi jeg jo bare er træner for min dreng, fortæller John Olsen, som avisen møder i hallen i Nørre Felding.

- Bolden er taknemmelig - den er god til at inddele holdet i niveauer, mener John Olsen, der her er kommet i nærkamp med Tobias. Morten Stricker

Tobias er naturligvis med, og han har holdets fodboldtøj på og fodbolden under armen.

- At være træner for holdet er ren og skær opladning for mig. Det gør mig glad i låget at se, børnene vokse i deres sejre på fodboldbanen, siger John og tilføjer, at han også glæder sig over at se forældrene stå på sidelinjen og følge med i træningen og snakke med de andre forældre.

Derfor fik John prisen

I motiveringen for at give John Olsen Hele Danmarks Frivillige-prisen lyder det blandt andet:

John har formået at skabe et fodbold for børn med særlige behov, som ikke helt kan tilgodeses og indgå på et af de almindelige fodboldhold for børn."

FC Fri Special er fri for fordomme og grænser og ønsker at skabe rum til alle, og her er John initiativtager og træner for et hold bestående udelukkende af børn med særlige behov, som ønsker at gå til fodbold ligesom deres søskende.

Der lægges vægt på fællesskabet og mindre på fodboldevner.

Børnene har stor glæde ved at spille fodbold og glæden blev ikke mindre, da John via sine kontakter fik etableret sponsorer til spillertøj til samtlige spillere - så de lige som alle andre også får følelsen af fællesskab, når ens bluser trækkes over hovedet.

John har med sin indsats for disse børn været med til at skabe et tilbud for disse børn i Holstebro Kommune, som desværre har for få fritidstilbud at vælge imellem.

Med prisen fulgte frit valg mellem fire præmier - hver til en værdi af 15.000 kroner: Træningsudstyr, klubtøj, uddannelse eller gavekort til Stark. John valgte gavekortet, der skal bruges til at bygge et skur til klubben.

Med prisen fulgte også to billetter til en landskamp i Parken.

Annonce

Født på Færøerne

John Olsen er født og opvokset på Færøerne, men har boet i Danmark i 25 år. Han har job som it-chef hos Creativ Compagni og er gift med Maj-Britt, der arbejder som socialrådgiver i Holstebro Kommune. Tobias har en storebror, Emil på 15 år, og en lillebror, Silas på ti år. Familien har de seneste 12 år boet på Steengårdsvej i Nr. Felding.

Tobias er faktisk født på Færøerne, hvor familien boede i halvandet års tid.

Parret fik ingen varsel om, at deres søn havde en kromosomfejl, der gør, at han er udviklingshæmmet. Men de så det med det samme, da han kom til verdenen.

- På Færøerne har man ikke mulighed for at nakkefoldsscanne. Ikke at det havde gjort en forskel, siger John, der sammen med sin kone gennemlevede en hård og svær tid efter fødslen.

- Hele verden falder sammen. Alt det normale er væk, fortæller John, der lærte at fokusere på barnet i stedet for på handicappet.

Annonce

Skal bestå som familie

Det, at Tobias var født med Downs, var en medvirkende årsag til, at familien valgte at flytte tilbage til Danmark for at være tæt på familie og netværk.

Valget faldt på Nørre Felding, fordi det er et lokalsamfund med cirka 700 indbyggere, som det John kender fra Færøerne.

- Her er et godt sammenhold, og folk vil hinanden, forklarer han.

Tobias er i aflastning hver anden weekend - siden januar har det været på "Gnisten" i Tim - et aflastningssted, han er glad for.

- Vi har også to andre børn, og vi har hinanden. Vi er nødt til at gøre noget for, at vi kan bestå som familie med en hverdag, hvor meget går op i, hvad vi kan og ikke kan, forklarer familiefaderen.

John Olsen så gerne, at der rundt om i landet opstod flere fodboldhold for børn med særlige behov. Men det kræver ekstra energi at stable sådanne hold på benene, og det kan være en stor udfordring for forældre til børn med for eksempel Downs eller autisme at få finde energi og overskud til det. Foto: Morten Stricker

Faderen beskriver sin søn, Tobias, som en glad dreng, der gerne spejler sig i sine brødre. Derfor var Tobias, der dengang var otte-ni år gammel, også med, da faderen trænede den yngste søns fodboldhold.

- Tobias elskede at være med og være en del af fællesskabet, fortæller hans far.

I begyndelsen spillede Tobias med, men ret hurtigt haltede han bagefter de andre.

Annonce

Ingen modstander-hold

På holdet spillede Oliver fra Mejdal også. Oliver har autisme, og han havde nogle af de samme udfordringer på banen som Tobias.

John snakkede med Olivers mor, Mona, om muligheden for at skabe et hold til børn som deres. Et fodboldhold for børn med fysiske og psykiske udfordringer, der ikke kan være med på et helt almindeligt hold.

Olivers far, René, meldte sig som træner, og i det tidlige forår 2015 var syv mand klar på banen.

I dag - fem år senere - er der ti spillere på holdet i alderen fra syv til 15 år - ni drenge - og en enkelt pige, Mathilde, der kører til træning i Nørre Felding helt fra Snejbjerg og elsker at være en del af "gutterne".

Mathilde - den eneste pige på holdet - har her fat i det synlige bevis på prisen, mens træneren - og prismodtageren - står bag skiltet sammen med nogle af de andre spillere. Privatfoto

Holdet træner kun - for der er igen andre hold at spille kamp imod. Ambitionen er næste år at arrangere et en-dags-stævne for holdet sammen med andre fodboldbørn.

- Tanken med holdet er skabe et fodboldhold for dem, der har samme ønsker og behov som alle andre børn. At skabe et frirum for autoriteter som for eksempel pædagoger. Det er deres legeplads, hvor der også er mulighed for nye venskaber, siger John Olsen, der ikke pakker spillerne på FC Fri Special ind i vat.

- Børnene er med på det niveau, de kan, og så skubber vi også en smule på, siger den prisvindende træner, der oplever et hold med mere omsorg og rummelighed, end han har oplevet på noget andet "normalt" fodboldhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce