Annonce
Holstebro Onsdag

Jordemoderen har selv født alle sine tre børn hjemme

Nanna Morgens passion er at hjælpe og vejlede gravide, som ønsker en stærkt og sund graviditet med et større mentalt overskud og færre gener. Her er hun ved at tage tid på en af øvelserne i træningsrummet. Foto: Johan Gadegaard
34-årige Nanna Morgen har sagt det faste job på fødegangen i Holstebro op og har nedsat sig som byens eneste private jordemoder.

Holstebro: - Selvfølgelig savner jeg den helt vilde og helt specielle stund, når en varm, lækker, nyfødt baby bliver lagt op på mors mave, men min passion ligger i graviditeten, og det er også hårdt at have fødsler på alle tider af døgnet. Især, når man selv er blevet mor.

Sådan lyder det fra 34-årige Nanna Morgen, der kun var 23 år, da hun fik papir på uddannelsen som jordemoder.

Efter otte år med skiftende vagter som fast jordemodervagt på fødegangen i Holstebro besluttede hun sig efter sin tredje - og sidste - barsel at tage orlov fra den faste løn, der hver måned automatisk røg ind på kontoen, for at forsøge sig som privat jordemoder.

Annonce

Den eneste af sin slags i Holstebro.

Orloven udløb den 1. september 2020, og hun besluttede sig for at sige op og kaste sig ud på dybt vand i en branche, hvor de selvstændige er mere undtagelsen end reglen.

- Jeg kan godt, sagde Nanna til sig selv.

Ordblind måtte knokle

Samme sætning sagde hun også til sig selv, da hun som ordblind knoklede sig gennem HTX-eksamen for at få det gennemsnit, det krævede for at komme ind på jordemoderuddannelsen i Aalborg.

Det var et møde med en passioneret jordemoder på en uddannelsesmesse, der fik unge Nanna overbevist om, at det var jordemoder, hun skulle være.

- For mig er det ikke et kald at være jordemoder, men en interesse for den proces og udvikling, der sker i en kvindekrop under graviditeten, forklarer jordemoderen, der har budt på en kop kaffe i den smukt istandsatte, hvide villa med sorte vinduer på Østerbrogade 47 i Holstebro. Her har hun indrettet sin klinik, som hun har kaldt "Fødsel Nu".

For år tilbage var huset familiens hjem, men nu er hun sammen med sin mand, Thomas, og parrets tre børn flyttet til Mejdal.

I huset fødte Nanna sit første barn, datteren Vanessa, der i dag er otte år. De to sønner; Willum på fem år og Vincent på tre år, er også født hjemme men altså i det nye hus i Mejdal.

Da Nanna blev gravid første gang, ville hun gerne føde hjemme, men hun overvejede også, om den første fødsel burde foregå på sygehuset.

- Det var en lille flig af mistillid til mig selv, der gjorde, at jeg overvejede at føde på sygehuset, indrømmer Nanna.

Annonce

Fødsel tog to timer

Men så skete det, at hun som jordemoder kom ud til en førstegangsfødendes hjemmefødsel, og den fødsel overbeviste hende om, at hun selvfølgelig også selv skulle føde hjemme.

- Jeg blev helt overvældet over, hvor godt forberedt hjemmefødslen var, og da Thomas var med på idéen, var der ingen tvivl længere, siger hun og understreger, at en god hjemmefødsel er betinget af mandens accept.

Foruden manden var Nannas mor også med, og et stort badekar stod klar. Det kom dog ikke i brug, for fødslen tog kun to timer, og datteren blev født nede kælderen i dobbeltsengen.

- Jeg røg ind og ud af rollen som kvinden med urkræfterne og den professionelle jordemoder, fortæller Nanna, der var lidt i chok over, at hun det ene øjeblik stod og rørte i frikadellefars, det næste fik veer, og efter kun en time i fødsel holdt et nyfødt barn i armene.

- Det giver power, når man har forberedt sig og kan kapere smerterne, og når man oplever den ubeskrivelige kærlighed til barnet, der bliver lagt op på maven, fortæller moderen, der også fødte hurtigt ved de to næste hjemmefødsler.

Tre børn på fem år blev det til, men det er Nanna ikke selv særligt imponeret af.

- Jeg har flere piger på mine hold, der har været hurtigere end mig, konstaterer hun med et lille smil.

- Kvinder har brug for at blive taget i hånden under deres graviditet, at blive vejledt og at der bliver lyttet til dem, mener jordemoder Nanna Morgen, der her vejleder en af de gravide på holdet i styrketræningen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

En fødsel kræver sin kvinde

Hun fortæller, at fødsler er meget forskellige og opleves meget forskelligt.

- Nogle børn glider bare ud, andre kvinder må kæmpe hårdt og får ar på sjælen af fødsels-oplevelsen. Nogle havde forestillet sig, at det gjorde mere ondt, end det gjorde, og andre er chokeret over, hvor ondt det gør, fortæller jordemoderen.

Hun tror på, at vejen til en god graviditet og fødsel handler om at være i god form - godt hjulpet på vej med styrketræning, være godt forberedt og på at kunne håndtere smerterne - det kan kvinden lære ved at kunne kontrollere vejrtrækningen.

- Og det kommer ikke af sig selv, understreger Nanna.

I sin klinik tilbyder hun, at forberede kvinderne på graviditeten og fødslen.

- Det får de gravide alt for lidt af i det offentlige, mener Nanna, der oplever, at kvinder er villige til at investere egne penge i en god graviditet.

I sin klinik arrangerer hun blandt andet bootcamps med træning specielt designet til gravide og aktiv fødselsforberedelse - både fysisk og mentalt.

I en alder af 27 år gennemgik Nanna selv en kompliceret rygoperation, og den har givet hende  erfaring og indsigt i træningens muligheder. Hun ved, hvordan en målrettet træning af styrke og smidighed kan udrette mirakler, når det kommer til fysisk og psykisk velvære i graviditeten - og hvordan træning kan skabe en stærk krop til fødslen.

Nogle børn glider bare ud, andre kvinder må kæmpe hårdt og får ar på sjælen af fødsels-oplevelsen. Nogle havde forstillet sig, at det gjorde mere ondt, end det gjorde, og andre er chokeret over, hvor ondt det gør.

Nanna Morgen, jordemoder


Mere om fødsler og graviditet

Hvert år fødes der omkring 60.000 børn i Danmark.

Kvalme og opkast: Troede du, at opkast kun hørte til i graviditetens første uger? Mange kvinder oplever voldsom kvalme under fødslen, som ender med, at de kaster op. Nogen kvinder kaster op på grund af smerterne - andre på grund af lattergas.

Kejsersnit: I dag får omkring en femtedel af alle fødende kejsersnit – en del efter eget valg.

Vandet er gået!: Det er faktisk de færreste kvinder, der opdager, at fødslen er gået i gang ved, at vandet går. Over 80 procent af fødslerne starter i stedet med veer.

Prinsessestikket: Epiduralblokaden går også under navnet prinsessestik, efter den nuværende grevinde Alexandra fik det til fødslen af sine sønner. I dag får mange kvinder den alene på grund af smerterne, men man kan også få den på grund af forhøjet blodtryk. Stikket er dog ikke nødvendigvis den lette vej, da en stor nål skal helt ind i rygraden. Desuden risikerer man, at fødslen tager en smule længere tid, da veerne ikke kan mærkes på samme måde.

Tiden efter fødslen: De steder rundt om i landet, hvor der er sparet mest, sendes andengangsfødende hjem fire timer efter fødslen. Det sker for at spare både plads og personale.

Annonce

Drøm om flere

Bootcampen FitFødsel er et forløb over otte uger med to træninger om ugen kombineret med  snak med jordemoderen. Holdene består af op til ni kvinder, og bootcampen som koster 2.900 kroner - dog med mulighed for tilskud fra Danmark. 150 kvinder har foreløbig været med til FitFødsel.

Cirka halvdelen af de kvinder, der dukker op i klinikken på Østerbrogade er førstegangsfødende, men den anden halvdel venter barn nummer to eller mere.

Nanna Morgen har besluttet sig for, at hun ikke vil tilbage til det offentlige, selv om hun savner kolleger at sparre med. Hun har en ambition om med tiden at få flere jordemødre i klinikken.

- Jeg har en drøm om at kunne tilbyde scanning, og det er en kompetence, jeg ikke selv har, siger den private jordemoder og tilføjer:

- Der er også brug for mere hjælp til amning. Det har jeg ikke tid til, og det ville jo være fint med en kollega til at tage sig af det.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Nej, jeg vil ikke have gaver

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Julegaven? Den er der andre, der har brugt før dig

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Musikteatret vil lave et hotel: - I dag oplever vi ofte at blive valgt fra, fordi vi har for lidt hotelkapacitet

Holstebro Onsdag

79-årig maler udstiller i kirkehus

Holstebro Onsdag

Ny centerleder har 25 års erfaring inden for socialpsykiatri

Holstebro Onsdag

By har fået håndklæde opkaldt efter sig: En anden by var i spil, men dens navn gik slet ikke til et håndklæde

Holstebro Onsdag

26-årig har åbnet egen salon: - Det begyndte med, at jeg klippede min mormor

Holstebro Onsdag

Charlotte er studerende og medejer af et værtshus: - Det har været travlt, men fedt

Holstebro Onsdag

Torben, Rasmus, Jacob og Kristian vil hjælpe nye iværksættere: Flyt virksomheden væk fra køkkenbordet

Holstebro Onsdag

Dansepar tog fra VM med sit bedste resultat nogensinde

Holstebro Onsdag

Årets sidste koncert byder på nordisk folkemusik

Holstebro Onsdag

Afdøde Bent Fabricius-Bjerre hyldes i Musikteatret

Holstebro Onsdag

Tango-koncert og danseshow på bibliotek

Holstebro Onsdag

Odin Teatret lukket af covid-19

Holstebro Onsdag

Cheftræner sygemeldt på ubestemt tid med stress - Uhrenholt tager over

Holstebro Onsdag

Musikteatret satser på musicals

Holstebro Onsdag

Udbud af vindmøllepark er afgjort ved lodtrækning

Holstebro Onsdag

Verdensturnéen er begyndt for Katrine og de andre gymnaster

Holstebro Onsdag

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Holstebro Onsdag

Fem nye navne til Open Air: - Det er danske musikere fra allerøverste hylde

Holstebro Onsdag

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Holstebro Onsdag

Kursisternes malerier vises frem, inden de pakkes ind

Holstebro Onsdag

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Annonce