Annonce
Holstebro Onsdag

Julegaverne kan jo lige så godt hjælpe i den tredje verden

Papiret i den lille notesblok er fremstillet af elefantmøg, men ved at stikke næsen helt ned i blokkens sider, kan Karen Margrethe Kølbæk Christensen (til venstre) og daglig leder Hanne Jakobsen konstatere, at papiret heldigvis ikke lugter af elefantmøg. Foto: Ninna Pirchert
68-årige Karen Margrethe Kølbæk Christensen, der er pensioneret sygeplejerske, kan godt lide tanke om at handle og købe gaver i Fair Trade-butikken i Bisgårdgade i Holstebro. I forretningen handles der nemlig med produkter fra ulande verden over, og butikken er bemandet med frivillige.
Annonce

Holstebro: - Jeg blev opmærksom på forretningen for nogle år siden, da jeg var inde i butikken og så de fantastiske, farverige kurve fra Bangladesh, og dem faldt jeg for. Her er så mange spændende og anderledes ting, fortæller 68-årige Karen Margrethe Kølbæk Christensen.

Hun kommer med jævne mellemrum i Fair Trade-butikken i Bisgårdgade - en sidegaden til gågaden i toppen af Nørregade. Fair Trade-forretning, der åbnede i Holstebro i 2011, handler med produkter fra ulande verden over. Varerne er - som navnet antyder - produceret og handlet på en fair måde - hvilket blandt andet betyder, at producenterne får en fair pris, og at deres børn går i skole. Butikken er bemandet med frivillige, og den er nu klar med julepynt og gaver fra hele verden.

- Vi satser meget på jul, og tiden op mod jul er den største tid på året for os, fordi der er så mange gaveting, fortæller Hanne Jakobsen, der er den daglige leder af den lille butik.

Mere om Fair Trade-butikken

Butikken er udsprunget af U-landsforeningen Svalerne, der blandt andet er aktive i Aarhus og København.

I februar 2011 åbnede U-landsforeningen Svalerne i Aarhus en Fair Trade-butik i det multietniske indkøbscenter, Bazar Holstebro.

Fair Trade har siden september 2012 holdt til i Bisgårdgade 4.

Selv om butikken ikke er ret stor, er det alligevel lykkedes at få plads til meget - kurve, keramik og papirvarer, tasker, legetøj, musikinstrumenter, smykker og hængekøjer. Desuden små, sjove ting og fødevarer som instant coffee, te, og chokolade.

Der lægges vægt på, at alle skal have råd til at handle i butikken.

Butikken passes af cirka ti frivillige, og der er altid brug for flere.

Kilde: U-landsforeningen Svalerne.

Annonce

"Folk har jo alt"

Og det med, at det gode formål er det overordnede sigte for butikken, rammer lige i øjet for Karen Margrethe Kølbæk Christensen.

- Nu nærmer vi os jo jul, hvor vi skal give gaver, men folk har jo alt. Det, de ikke har, køber de selv, og så kan julegaven jo lige så godt hjælpe i den tredje verden, mener kunden, der i et hjørne af butikken har fundet nogle smykker fremstillet af horn i Vietnam.

- Det er jo fantastiske smykker til de svigerdøtre, der ikke ønsker sig noget til jul, konstaterer Karen Margrethe, der er gået på pension fra jobbet som sygeplejerske.

Det vil sige, hun har nu ikke lagt sit fag helt på hylden. Hun hjælper nemlig blandt andet til med at give influenza-vaccinationer, og hun har også en tjans - som hun kalder det - på sygeplejeskolen.

Desuden er hun frivillig på Nr. Vosborg, og dermed er der i hendes otium noteret meget ned i kalenderen.

- Men det er jo udelukkende ting, jeg selv har valgt, tilføjer den pensionerede sygeplejerske, der bor i Mølleparken sammen med sin mand, Søren Langkjær.

Han er også er pensionist, men han arbejder blandt andet som frivillig fotograf i Fair Trade-butikken i Holstebro.

Annonce

Forretning i fremgang

Søren er far til tre voksne børn og Karen Margrethe er deres bonusmor. Listen over julegaveønsker er lang, når de fem børnebørn og bonus-børnebørnene også skal have gaver til jul.

- Nogle af børnebørnene er teenagere, og de ønsker sig penge, men det er nu også dejligt at give en ting, siger Karen Margrethe, der beslutter sig for at tage sin mand med ned i butikken.

- Vi plejer nemlig at købe julegaver sammen, forklarer hun.

Kunden har dog ladet sig friste af en juleuro, der er fremstillet i Bangladesh af genbrugspap.

- Den er både sød og anderledes, og så får vi jo også lidt miljø ind over, konstaterer Karen Margrethe, mens butikkens daglige leder hjælper med at få uroen ned fra krogen i loftet.

- Vi får varer fra ulande i det meste af verdenen, men vi får flest fra Bangladesh, Indien og Ghana, fortæller Hanne Jakobsen, der glæder sig over, at den lille forretning oplever fremgang i år.

Efter at have kontrolleret tallene i sine små, håndskrevne notesbøger, konstaterer den daglige leder, at butikken sidste år omsatte for 180.000 kroner.

- I år regner vi med at nå op omkring 200.000 kroner, fortæller hun om Fair Trade-butikken, der modsat de fleste andre butikker ikke satser så meget på overskuddet, men mere på en fair handel.

Karen Margrethe Kølbæk Christensen (til venstre) faldt for denne juleuro, der er er fremstillet af genbrugspap i Bangladesh. Fair Trade-butikkens daglige leder Hanne Jakobsen er her ved at finde prisen på varen.
Den pensionerede sygeplejerske faldt blandt andet også for smykker, der er fremstillet af horn i Vietnam.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce