Annonce
Holstebro Onsdag

Københavnerparret er faldet til i den yderste klitrække

I den gamle svinesti er der indrettet café, og et stort selskabslokale er bygget til. Her er det tid til en kop kaffe for Maj-Britt Schwartz og Per Kjeldsgaard i de forårspyntede lokaler. Fotos: Johan Gadegaard
Lørdag den 13. april fejrer Fjand Gårdbutik 25-års fødselsdag, og parret, der har drevet stedet de seneste 16 år, glæder sig til at fejre dagen med sommerhusejere, -gæster og lokale, der har bakket op om caféen, butikken og galleriet gennem årene.

Fjand: - En gang imellem skal man gribe de muligheder, der byder sig.

Sådan lyder en af de livsfilosofier, Maj-Britt Schwartz på 64 år og hendes mand, 60-årige Per Kjeldsgaard, lever efter. Og en af de store muligheder, livet bød på for 16 år siden, greb parret.

Og den betød store ændringer i deres tilværelse:

Dengang i begyndelsen af nullerne levede parret med deres to store sønner i Bagsværd, hvor begge forældre arbejdede i den finansielle sektor, - han inden for forsikring og hun som personale- og uddannelseskonsulent.

Den travle tilværelse endte med, at Maj-Britt gik ned med stress og blev sygemeldt i en længere periode. Og så var det, at parret fik øje på en gammel klitgård og strandfogedbolig i yderste klitrække mellem Vesterhavet og Nissum Fjord. Og det sted faldt parret pladask for.
Butikken er indrettet i den gamle kostald, og her er der altid nok at se til. Men de 16 år med gårdbutikken i Fjand har også budt på nedture, og krisen gik heller ikke ubemærket hen over parret og deres forretning. - Krisen ramte også os, og vi er stolte over, at vi kom igennem den, konstaterer de to.

Drenge og markræs

- Vi faldt for naturen og området - og for, at der er højt til himlen her, siger Maj-Britt, der er født og vokset op i Gladsaxe. - Det er jo bare helt fantastisk, når man en tidlig morgen går uden for på terrassen og kan stå der og høre Vesterhavet, fortæller Maj-Britt. - Og så var det muligheden for at prøve noget helt andet af, forklarer Per, der er vokset op i Holstebro. Parret pakkede flyttekasserne og kørte over broerne fra Sjælland til Vestjylland med de to teenagerdrenge på bagsædet, og i februar 2003 overtog familien Fjand Gårdbutik. Familien flyttede ind i den gamle strandfogedbolig, hvor de fik renoveret førstesalen til drengene. - Ellers havde vi nok ikke fået de unge mennesker med her over, konstaterer Maj-Britt med et lille smil. Den ældste søn, Anders, der i dag er 32 år, fik lov til at gøre sin 9. klasse færdig i København og i det vestjyske begyndte han på Vedersø Idrætsefterskole, mens den yngste søn, Jakob, der i dag er 28 år, begyndte i den lokale folkeskole og spillede masser af badminton. Og selv om teenagere kan være svære at flytte fra den ene ende af landet til den anden, så faldt drengene faktisk hurtigt til i vestjyske. - Her i Vestjylland kører drenge markræs, og det gør man bestemt ikke ved Bagsværd Sø, fortæller drengenes mor om én af forskellene mellem de to landsdele.
Annonce

Jubilæumsfejring

De tidligere ejere, Ingrid og John Nielsen, åbnede i 1994 en gårdbutik, og et par år efter kom der liv i caféen, der blev indrettet i den gamle svinestald. Og det var den forretning, som Maj-Britt og Per overtog og videreudviklede. De læsere, der er gode til hovedregning, har måske regnet ud, at det er 25 år siden, at Fjand Gårdbutik blev til. Og sølvbrylluppet med gårdbutikken glæder Maj-Britt og Per sig til at fejre sammen med sommerhusejere, -gæster og de mange fra området, der har bakket op om forretningen gennem årene. 25 årsdagen fejres lørdag den 13. april med gode tilbud i butikken samt øl, vin, kaffe, sandwich og kage i caféen. - Det bliver rigtigt hyggeligt, og det glæder vi os til, lyder det fra parret, der hjælpes ad med de mange opgaver. Det vil sige, at det er Per, der bager boller og kager, mens Maj-Britt mest tager sig af butikken sammen med Bodil Sylvester Holm, som "fulgte med" ved overtagelsen i 2003. Og om få år kan Bodil fejre 25 års jubilæum med gårdbutikken.
Fjand Gårdbutik benyttes også som et udflugtsmål, og kunderne er især glade for at købe delikatesser med hjem. Her er Bodil Holm, der også arbejdede i gårdbutikken under den tidligere ejer, i gang med at arrangere brugskunst på en indbydende måde.
Annonce

- Vi laver maden selv

Fjand Gårdbutik ligger midt i et turistområde, og der tales da også ofte tysk i butikken, hvor der blandt andet sælges tøj, delikatesser, sko, tasker, strikvarer og brugskunst. - Gæsterne er glade for at gå på opdagelse i butikken, fortæller Maj-Britt. Butik og café er hinandens synergier - forstået på den måde, at den ene trækker den anden med sig. I caféen, der også bruges som galleri for skiftende kunstnere, er der plads til gæster fra to store turistbusser, og her holdes der også musikarrangementer samt private fester som bryllup, barnedåb og runde fødselsdage. - Om vi får maden ude fra til de store arrangementet? Nej, vi laver selv vores mad, fastslår Per, der ikke er køkkenuddannet, men "cand. autodidakt i gør-det-selv", som han udtrykker det. Ved siden af café, selskabslokaler og butik driver parret også en lille Bed & Breakfast med plads til to par, og her har familie og vennerne fra Sjælland også mulighed for at overnatte, når de besøger Fjand. Som selvstændige gør parret ikke deres timeløn op, men konstaterer, at det er en livsstil. - Det er jo kun glade gæster, vi møder, og det betyder rigtigt meget, forklarer Maj-Britt.
Annonce

Fortsætter nogle år endnu

Sammen med sin mand har hun den travleste tid på året i foråret og om sommeren, hvor arbejdsplanen i højsæsonen lyder på en syv dages arbejdsuge. - Så vi holder sommerferie om vinteren, fortæller Per og tilføjer, at det jo også er om vinteren, at de gamle bygninger skal holdes ved lige. Når gårdbutikken nu kan fejre at have eksisteret i et kvart århundrede, og når nu de begge har rundet de 60 år, er det tid til at blive spurgt om, hvad de tænker om fremtiden? - Vi flytter i hvert fald ikke tilbage til Sjælland, nu hvor drengene er vokset fast herovre, siger Maj-Britt. Anders, der arbejder som projektleder for Siemens, bor i Tjørring sammen med sin kæreste og parrets søn, James på halvandet år. Jakob, der er udlært murer, bor i Holstebro sammen med kæresten og er begyndt at læse til bygningskonstruktør. - Vi fortsætter nogle år endnu, og så ser vi, hvad der så skal ske, siger Maj-Britt, der kan lide at snakke med gæster og sin rolle som værtinde. - Så vi stopper ikke sådan lige fra den ene dag til den anden, lyder det ude fra den yderste klitrække i Fjand.
Annonce
Holstebro Onsdag

Årets TTH-spiller er kåret

Annonce
Holstebro Onsdag

Brugte briller kan gøre stor gavn igen

Annonce
Holstebro Onsdag

Hun har nået pensionsalderen, men fortsætter i jobbet: - Jeg kan bare ikke lade være

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Pantdonation støtter fodboldhold for børn med særlige behov: - Fællesskabsfølelsen er ikke til at tage fejl af

Holstebro Onsdag

Byfesten i Borbjerg Hvam vender tilbage

Holstebro Onsdag

Fotoudstilling om de rodløse i vores samfund: - Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt

Holstebro Onsdag

Tag på vandet med Holstebro Surf Klub - og måske hele vejen til Thorsminde

Holstebro Onsdag

Logan og Helmig-jam: Kulturperlen skyder sommeren i gang med dobbeltkoncert i Lystanlægget

Holstebro Onsdag

Farverig udstilling på café

Holstebro Onsdag

Teater om den europæiske ligestillingsdrøm i opløsning

Holstebro Onsdag

Familiebutik har byens bedste service: Vi gør, som vi gerne selv vil behandles

Holstebro Onsdag

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Annonce