Annonce
Holstebro Onsdag

Køleproblemer og sjælesorg er blandt kirkens udfordringer

Travlhed på Krematoriet i Holstebro og fryserummet er fyldt. Foto: Morten Stricker
Gudstjenester aflyses. Andre kirkelige handlinger kan udskydes, men det er vigtigt, at begravelserne og bisættelserne ikke bliver sat fuldstændigt på standby.
Annonce

Holstebro: Gudstjenesterne aflyses de næste 14 dage. Men der skal stadig afholdes kirkelige handlinger i kirkerne i Danmark, lyder det fra biskoppernes vejledning til provstierne efter de seneste corona-udmeldinger.

Men der skal tages en række hensyn. Og generelt opfordres der til om muligt at udskyde dåb, vielser og konfirmationer. Men en ting, der ikke bør udskydes for meget, er begravelser. Det mener Michael Smedeman, kirkegårdsleder og krematorium-ansvarlig i Holstebro.

- Vi kremerer 50 til 56 kister om ugen, og når vi når fredagen, er der fyldt op i kølerummene, siger han.

Derfor er det vigtigt, at begravelserne og bisættelserne ikke bliver sat fuldstændigt på standby.

- Der er nødt til at blive afholdt nogle begravelser og bisættelser, siger han.

Niels Arne Christensen, provst i Holstebro Provsti og sognepræst i Holstebro Kirke, er enig:

- Kølekapaciteten er ikke til, at der kan være stilstand i flere uger. Men vi må jo så holde afstand og tage forbehold med håndtryk, siger han og henviser i øvrigt til biskoppernes vejledning, som ligesom regeringen opfordrer til, at der ikke møder flere end 100 mennesker op til bisættelsen eller begravelsen.

Annonce

Den fysiske sjælesorg

Men begravelserne bliver ikke den potentielt største udfordring, tilføjer provsten.

- Der, hvor vi bliver mest udfordret, er, hvor en coronaramt - måske døende patient - har brug for at snakke med en præst, siger han og uddyber:

- Det er klart, at noget af sjælesorgen forsøger vi at udøve via telefonen og andre tekniske hjælpemidler. Sjælesorg skal ikke være ansigt til ansigt, men samtalen kan være vigtig for den, der skal dø, og den er en del af vores præsteløfte, siger Niels Arne Christensen.

I sidste uge skulle han sammen med præster i Holstebro Kommune diskutere, hvorvidt der skal laves et beredskab af præster, som er villige til at mødes med corona-smittede - livstruede eller ej - hvis det skulle blive aktuelt.

Annonce

Risikoen

Torsdag eftermiddag i sidste uge meldte den 35-årige sogne- og hospitalspræst Christian Wegeberg sig til beredskabet.

Han har endnu ikke haft samtaler med en coronasmittet. Men han stiller op til samtaler, hvis det bliver nødvendigt. Dog ikke uden at beskytte sig:

- Jeg er tidligere blevet instrueret i, hvordan man tildækker sig - dengang i forhold til MRSA-smittede. Det er samme procedure her, hvor man tager mundbind og en dragt på. Så at jeg tager samtalen, betyder ikke, at jeg skal gå i karantæne bagefter, siger han.

Han er dog ikke i tvivl om, hvorvidt han i et tænkt scenarie ville løbe risikoen, hvis den var der - for at blive smittet:

- Det her er en del af den kirkelige forpligtelse. Det er en præstelig risiko, som der er behov for, at nogle præster tager. Og det i så fald at blive karantæneramt vil jeg godt påtage mig. Men jeg kan ikke forestille mig, at det bliver aktuelt, siger han.

Det er i kirkeregi blevet besluttet at aflyse alle gudstjenester de næste to uger. Samtidig er der særlige vejledninger, som præsterne kan følge i forhold til de forskellige kirkelige aktiviteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Ti år med forandringer

Annonce