Annonce
Holstebro Onsdag

Klumme: Find din indre rejsekuffert frem

- I 36 år har jeg levet i Rumænien, et liv i kaos og isolation. Et liv under et diktatur, der forbød os blandt andet også at rejse ud af landet. Nu må det være nok!, skriver Angela Marinescu i sin klumme. Foto: Helle Paladino

Holstebro: Pianist og tidligere musiklærer Angela Marinescu skriver her sin klumme under overskriften: Fra Angelas dagbog i en coronatid:


”Læn dig tilbage, hold fast i din indre kuffert og flyv” - H. C. Andersen.

Basta!

Jeg orker ærligt talt ikke mere.

Nye skærpede restriktioner, som kom over os med lyn og torden; nye regler, stadig lukkede koncertsale, flere aflysninger, lukkede hoteller, caféer, ingen mulighed for at rejse.

Jeg kan ikke lide lyden af disse ord, selvom jeg betragter mig selv som et musikalsk væsen. (Ja, det bilder jeg mig ind!) Men lyden er den samme for hver enkelt af os. En grusom, hård og skruppelløs fjende gav verden denne nye pest i en usynlig, ond domstol.

Vores liv er vendt på hovedet, håb er blevet sløret, bekymringer har bygget rede i vores sjæle.

Jeg har tænkt mig at trodse alle restriktionerne, især den med at rejse. Jeg har lyst til at se markerne, bestige bjergene, sejle på floderne, besøge byerne og se venner og familie.

I 36 år har jeg levet i Rumænien, et liv i kaos og isolation. Et liv under et diktatur, der forbød os blandt andet også at rejse ud af landet.

Nu må det være nok!

Nu finder jeg en ny destination - dog ikke England! - nemlig i et land, som hedder ”Min indre kuffert.” Min trofaste rejsekammerat, min fysiske kuffert venter utålmodigt. Jeg tørrer støvet af, åbner den, og hvad finder jeg? Alle Holstebro Musikskoles komponistrejser, der kulminerede med de mange temakoncerter, som eleverne og lærerne holdt til glæde for byens borgerer, (har jeg tit hørt).

Jeg leder febrilsk efter noget, som passer til et nyt års begyndelse. Voilà! Så rejser jeg til Sankt Petersborg, der ikke kun er magtens by, men også kulturens by.

Cicero sagde en gang:

”Af en eller anden grund bliver vort sind jo stemt på en særlig måde, når vi besøger de steder, hvor der findes minder om mennesker, vi elsker og beundrer.”

Jeg forestiller mig, at vi alle sammen i det nye år kommer gennem en stor port. Vi promenerer gennem en udstilling, som viser ukendte, men forventningsfulde livsbilleder. De er alle vores dage i det nye år.

Det minder mig om den mest nationalistisk sindede af alle russiske komponister, Modest Musorgskij, der levede fra 1839 til 1881 og, som skrev et fantastisk værk – ”Udstillingsbilleder.” Ham vil jeg ”møde” i begyndelsen af dette nye år!

Rusland er et enestående land, rigt på legender, øde vildmarker og mystik. Verdens i areal største land har været skueplads for nogle af historiens mest omvæltende hændelser og hjemland for nogle af verdens fremmeste komponister.

En journalist på Dagbladet Holstebro udtalte i artiklen ”Godt Nytår til alle læserne” for flere år siden:

”Lad os tage en række små pauser i hverdagen, som for eksempel at lytte til god musik nogle minutter hver dag”.

Derfor: Lad os prøve glæden til at se på 2021 som udstillingsbilleder af små begivenheder, små dråber af lykke. Det er lige det, vi trænger til. Så kommer vi i berøring med musikken. For musikken bevæger, fortryller og heler os især i denne svære tid. I løbet af et øjeblik kan musikken virke opløftende på vores sjæl og jage mismodet ud.

En sagde en gang, at ”musikken vækker bønnens, medfølelsens og kærlighedens ånd i vort indre. Den renser vores sind.”

Lad os lukke øjnene og hengive os, ikke til en illusion, men til virkeligheden: De smukke hverdags-”Udstillingsbilleder.”

Helt ærligt, ikke for at bagatellisere, fordi det er pestens alvor, men der findes mere i denne verden end gummihandsker, forestillinger om dyster fremtid, forsigtighed og panik.

Tilbage til ”Udstillingsbilleder”.


Lad os prøve glæden til at se på 2021 som udstillingsbilleder af små begivenheder, små dråber af lykke. Det er lige det, vi trænger til.


Musorgskij havde en ven, kunstneren Victor Hartmann (1834-1839). ”Udstillingsbilleder” er en musikalsk hyldest, en rundtur blandt komponistens vens billeder. Dette musikalske værk begynder med en ”Promenade”, som fører os gennem udstillingens mange smukke billeder. ”Promenadens” tema vender tilbage værket igennem.

Alle billeder passerer revy:

Gnomen, Det gamle slot, Kyllingernes dans, To polske jøder, Rig og fattig, Torvet i Limoges, Den store port i Kiev.

I denne sats kombineres Promenade-temaet med musik af episk storhed. Byens rungende klokker synes at ringe ud i formelige hyldestkaskader, ikke kun til vandringen rundt i udstillingen, men også for med kraft at afslutte en fantastisk musikalsk rejse og begynde på ny.

Nu pakker vi jo alle sammen vores ”indre kuffert”, mens den fysiske kuffert venter på bedre tider. Hvordan gør man 2021 til et bedre år, som vil bugne af glæde, trods alt?

Godt nytår!

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Restaurants usædvanlige etårs-dag fejres med sekscifret investering: - Vi har kun haft åbent én uge, hvor vi selv kunne få lov til at bestemme

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

15 tegn på forår

Holstebro Onsdag

Tandlæge vender hjem

Annonce