Annonce
Holstebro Onsdag

Knut har brugt tre år på at gøre sin rygsæk lettere

Fotografen tog Knut Sejten med ud i naturen i nærheden af Hvam, hvor han voksede op. I dag er han den eneste tilbage af den familie med far, mor og tre sønner, der boede i huset på Rydevej 10, men i sit nye spirituelle liv har Knut besluttet sig for at lukke døren til det gamle liv og tage mindre med i rygsækken videre ud i livet. Foto: Morten Stricker
Knut Sejten, der er vokset op i Hvam Mejeriby, har brugt de seneste år på at finde tilbage til sig selv - efter at han havde opbygget tøjvirksomheden OnStage, gået konkurs med den og bygget den op igen. Efter skilsmissen og efter at have mistet begge sine forældre og sine to brødre.
Annonce

Hvam/København: Han var lidt af en rod, dengang han i slutningen af 1960'erne og i begyndelsen af 1970'erne gik i skole i Borbjerg.

Han kunne ikke finde fodfæste i skolen, så han søgte ud i skoven, og med fiskestangen hen over styret cyklede han ud til de små vandløb. Her fandt han sig selv og nød sit eget selskab.

- Jeg var ikke som alle de andre og følte mig udenfor. Jeg kunne hverken skrive, regne eller læse og gik til specialundervisning, men jeg var god til sport, og det blev den styrke i mig, der fik mig til at overleve i barndommen, fortæller Knut Sejten, der i dag er 59 år.

- Jeg har ingen at dele mine barndomsminder med, men jeg tror heller ikke på, at man skal leve livet på fortidens skuldre, siger Knut Sejten, der nyder at være ude i naturen.
Annonce

Ud på pilgrimsrute

Han er en dag i august kommet på besøg i bladhuset i Holstebro. Iført et par shorts, en afslappet hættetrøje, et par gode travesko og med en rygsæk på ryggen.

Og billedligt talt er det den rygsæk, han har brugt de seneste år på at gøre lettere på sin vej videre ud i livet. Og han har haft god tid til at tænke gode tanker, mens han i halvanden måned her i foråret vandrede ud ad pilgrimsruten Caminoen i det nordlige Spanien, hvor han tilbagelagde præcis 779 kilometer til fods.

Knut har levet et liv som succesfuld forretningsmand med tøjfirmaet OnStage, der - mens der gik bedst - havde ni ansatte og millionomsætning. Et liv med dyre biler i garagen, sommerhus, og nybygget drømmehus på 320 kvadratmeter i to plan i det smukke landskab ved Ry. Men han har også oplevet, hvordan det er, når livet er svært - og sommetider for svært. Når lynet slår ned. Som da firmaet blev erklæret konkurs, da skilsmissen var uundgåelig og da følelsen af at være den sidste, der er tilbage, ramte ham, efter at han mistede begge sine forældre og begge sine storebrødre.

- Undervejs mistede jeg mig selv. Og det er den værste forbrydelse, man kan udsætte sig selv for: At sælge ud af sin sjæl, mener Knut, der har brugt de seneste tre år på at finde tilbage til sin rette vej i livet.

Og via en ny og spirituel sti mener han at have fundet lyset i mørket.

Men lad os begynde med begyndelsen.

Annonce

Hjemmet på Rydevej 10

På dåbsattesten står der Knud Erik, men han er altid blevet kaldt Knut, og det navn holder han fast i.

Han voksede op i Hvam Mejeriby som den yngste af tre drenge i hjemmet på Rydevej 10, hvor faderen arbejdede som murer. Moderen var hjemmegående, indtil sønnerne var blevet større, og hun fik job på plejehjemmet i Borbjerg.

På overfladen var det et velfungerende hjem - men inde bag hjemmets fire vægge var korporlig afstraffelse svaret på unoder.

- Jeg har været oppe at slås med min mor hele livet, og jeg har været meget vred på hende. Hun mente, at det skulle bankes ud af mig, når jeg lavede ulykker, husker Knut, der i sin nye. spirituelle verden har en forklaring på det, der skete i barndomshjemmet.

- Når man selv har været udsat for mere, end man kan bære, vil man gerne have, at andre bærer ens smerte. Jeg har båret min mors smerte hele livet.

Efter halvanden dag på Caminoen tog Knut Sejten beslutning om at sælge det meste af det, han har skrabt sammen gennem sit liv med sit tøjfirma, der levede af brandet OnStage. Her er de nordspanske stier skiftet ud med en markvej ved Hvam.
Annonce

Født med handelstalent

Knut har fået et handelstalent i vuggegave, og det talent sendte ham på handelsskolen og videre til en læreplads hos Ingvard Larsen i MR i Holstebro, hvor han blev udlært i herretøjsbutikken.

Videre til et job i en MR-forretning i Silkeborg og til arbejde som telefonsælger. Tøjbranchen lærte han rigtigt at kende, da han gennem et par år kørte rundt og solgte tøj i Norge og arbejdede for Brandtex, hvor han endte som salgs- og marketingschef.

- Men jeg ville mere med mit liv. Og da jeg ikke kunne nå højere i firmaet, besluttede jeg mig for at blive tøjagent. For de tjente godt, fortæller Knut.

For at gøre en lang historie kort etablerede Knut i 1991 et tøjfirma med brandet OnStage i Stilling.

Samme år fik han datteren, Fransiska, der i dag er 28 år, med sin kæreste, men parret gik fra hinanden. I 1992 flyttede han sammen med Gitte, der senere kom med ind i OnStage. Parret fik tre drenge sammen: Nicklas, der i dag er 23 år, Alexander på 19 år og Sebastian, der i dag er 18 år.

Ordrebogen var fuld, da finanskrisen ramte. Fionas Banks fald trak OnStage med ned i faldet, og parret måtte gå fra at drive en en hæderkronet virksomhed til en konkurs.

Men parret besluttede sig for at starte op på ny - og denne gang ikke blot med herretøj med også dametøj og tasker.

I dag er OnStage fortid, og Knut er blevet skilt fra Gitte efter 26 års ægteskab. Knut bor nu i København i en lille lejlighed sammen med kæresten, Helena Sophia.

Her er Knut Sejten fotogrqferet under sin vandring på Caminoen. Privatfoto
Annonce

Alene tilbage uden støttefod

Knut blev født med endnu en vuggegave, som han ikke forstod som barn.

En indsigt i den spirituelle verden, som han på en af sine ture ud i skoven havde sit første møde med, og som han tog med hjem og byggede videre på. En egenskab, der har hjulpet ham gennem dyb sorg.

Og sorg har der været meget af i Knuts snart 60 år lange liv:

Faderen døde efter et langt og opslidende sygdomsforløb med kræft, da han var 57 år. Moderen døde i 1997 - 67 år gammel - af sine blodpropper. Storebror Per, der var fem ældre end Knut, døde for 11 år siden. Han var 53 år, da han faldt om på golfbanens hul nummer seks, efter at hovedpulsåre pludseligt sprang.

Helge, der var ni ældre end Knut, gik bort for syv år siden, efter at en kræftsygdom ramte ham.

- Pludselig stod jeg tilbage uden støttefod og mennesker at læne mig op ad. Jeg søgte ind i mig selv og greb ud efter det eneste holdbare, jeg havde tilbage. Min tro, min indre styrke og energi og min vilje til komme oven på igen, skriver Knut på sin hjemmeside for den klinik, han driver på Rømersgade i København.

Det er nemlig som healer og smerteterapeut, Knut arbejder i dag. I det gamle liv begyndte han at skrante med sygdomme som nyresten, psoriasis og udslæt. Og til sidst nåede han frem til denne konklusion:

- Hvis jeg fortsætter ad den vej, dør jeg.

Annonce

Inspiration for andre

Økonomisk er Knut Sejten bedre stillet end de fleste.

- Jeg har heldigvis nogle ressourcer at trække på og har ikke brug for at låne penge i banken, siger Knut og forklarer, at bankerne generelt ikke tror så meget på alternative klinikker.

I sit nye og spirituelle liv har det altså været vigtigt for ham at få ryddet op i sit liv - eller at får gjort rygsækken lettere, som han udtrykker det.

- Det er en proces, jeg har været igennem. Det med at lukke døre og finde tilbage til det, der er mig, og det med at gøre rygsækken lettere og finde ud af, hvad det er, man skal have med videre i livet, og hvad man ikke behøver mere, siger Knut, der nu lever efter en filosofi om, at det, man ikke har brugt det seneste år, har man ikke brug for mere.

Efter hjemkomsten fra vandringen på Caminoen har han besluttet sig for at sætte sommerhuset til salg og i stedet købe et lille overnatningssted langs Caminoen, som han besøgte undervejs på sin vandring, og som var sat til salg.

Tanken er at indrette et sted, hvor især unge, der ikke kan finde deres vej i livet, kan komme og bo og med daglige yogaøvelser og meditation finde ud af, hvad de vil med deres liv.

For Knut fra Hvam Mejeriby har fundet ud af, hvad han vil bruge resten af sit liv på:

- Jeg vil gøre det, der er godt for mig, og jeg vil forsøge at være et lys, som andre kan pejle efter og blive en inspiration for andre.

Du kan læse mere om Knut Sejten og hans klinik på:

www.sejten.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce