Annonce
Holstebro Onsdag

Komponister på udebane skaber musik i øjeblikket

Holger Hartvig og Oliver Laumann komponerer ny musik med koordinatsystemer fremfor noder in mente. PR-foto
Mennesker mødes, og sød musik opstår i Huset For Kunst Og Design, hvor tre københavnere har skiftet det klassiske partitur ud med et nyt og alternativt nodesystem. Der er intet københavnersnobberi over fænomenet, tværtom inviterer de tre komponister bag alle til at deltage i opførelsen af musik. Nodelæsere eller ej.

Holstebro: Ved første øjesyn kan det virke forvirrende at træde ind i et multiunivers af kunst, teater og musik kaldet ”The Heatherfield Links”.

Men over tid åbner projektet sig for udenforstående, som får en forståelse af ukendte kompleksiteter og af parallelle verdener.

De tre kunstnere interesserer sig nemlig også for fysik og kvantemekanik, hvilket de anskueliggør ved at skabe musik i øjeblikket. I samspil med lokale skuespillere og med musikere fra Orkesterskolen i Holstebro skaber de et multivers, som rummer alle muligheder i øjeblikket og på sigt.

De tre københavner-komponister Holger Hartvig, Oliver Laumann og Mija Milovic komponerer ikke efter det traditionelle nodesystem. I stedet anvender de et såkaldt animeret nodesystem. hvor timing er mere vigtig end kundskaber udi i at spille en korrekt lyd.

I princippet er alle lyde nemlig tilladte og mulige i dette univers, som opstår i et koordineret samspil mellem skuespillernes bevægelser og musikerne: Toner og lyd spilles efter gestik udført af skuespillere, der har skrevet deres egne roller.

- Vi vil gerne skrive NY musik, forklarer Holger og afslører, at de inspireres af både pop og avantgardemusik. Blandt andet. Resultatet af denne fusion er alt i alt, at mennesker mødes og sød musik opstår, det klinger nemlig smukt som Bon Iver's. sammenligningen er ikke tilfældig, men det er ligheden imidlertid, efter alle kvantemekanikkens regler.

Opgør med digital versus analog

Kunstnernes tegninger og illustrationer kan virke forvirrende og overvældende på beskueren. Men der er altså mening bag.

Det er blot et spørgsmål om tid, kunstnerne og beskueren investerer i multiverset, som altså manifesterer sig på tværs af flere kunstneriske discipliner fra musik og teater til billedkunst og video. Ad denne vej problematiserer kunstnerne i fællesskab en klassisk skelnen mellem det analoge og det digitale, idet de anvender animeret notation fra den digitale verden men anskueliggør den som dramatiseret fænomen. Musikken har lært af den digitale verden, og den lever videre foruden, en tid.

Mija Milovic og Oliver Laumann er uddannet fra Konservatoriet, og Holger Hartvig er autodidakt. De bliver i Holstebro indtil den 27. september 2019, hvor udstillingen på Huset For Kunst Og Design slutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Ingen er som alle andre

Holstebro Onsdag

Når mobilen motioneres

Holstebro Onsdag

Daginstitution er vild med vilje

Annonce